Leto rojstva
2001
Disciplina delovanja:
šport – biatlon
Dosedanji dosežki:
3. mesto v zasledovalnem teku na mladinskem svetovnem prvenstvu v Švici (2020); 2. mesto v šprintu in 2. mesto v štafeti za moške na mladinskem svetovnem prvenstvu na Slovaškem (2019); 2. mesto v šprintu na Evropskem festivalu olimpijske mladine v BiH (2019); 4. mesto v štafeti za moške na mladinskem svetovnem prvenstvu v Švici (2020); 8. mesto v šprintu na mladinskem svetovnem prvenstvu v Švici (2020); 7. mesto v individualni tekmi na IBU Junior Cup v Avstriji (2020); 5. mesto v štafeti za moške na mladinskem svetovnem prvenstvu v Estoniji (2018); 1. mesto v šprintu na državnem prvenstvu na Pokljuki (2020); 10. mesto v zasledovalnem teku na mladinskem svetovnem prvenstvu na Slovaškem (2019); 16. mesto v šprintu na pokalu IBU za člane na Poljskem (2019); 4. mesto v šprintu na alpskem pokalu v Avstriji (2018)
Vzorniki:
Cilji in želje:
ponoviti ali izboljšati uvrstitev na mladinskem svetovnem prvenstvu v biatlonu; visoke uvrstitve na mednarodnih tekmovanjih, postati mladinski državni prvak v čim več disciplinah

19-letni Lovro Planko je mladi športnik, ki veliko obeta. Bil je najmlajši biatlonec, ki je bil sprejet v reprezentanco, na domačih in mednarodnih tekmovanjih pa je osvojil že številne medalje. Tudi v prihodosti si želi tekmovati in posegati po najvišjih stopničkah, tudi na olimpijskih igrah.

Lovro Planko se z biatlonom ukvarja že od svojega desetega leta. Od leta 2011 je član Smučarskega kluba Ihan, v katerem je najprej pod okriljem trenerja Janeza Gregorina, nato pa Aleša Gregoriča treniral tek na smučeh in biatlon. V kategorijah mlajši in starejši dečki je tekmoval v teku na smučeh ter v biatlonu. V mladinskih vrstah je moral tekmovanja v teku na smučeh opustiti, saj je bil tekmovalni ritem obeh disciplin prenaporen in časovno prenatrpan. »Ker je moja ljubezen biatlon, sem se brez obotavljanja odpovedal tekmovanju v teku na smučeh, čeprav sem bil tudi v tej disciplini v Sloveniji najboljši v svoji starostni kategoriji,« pravi Lovro.

V mladinski biatlonski reprezentanci je že od leta 2016. Bil je najmlajši biatlonec, ki je bil sprejet v reprezentanco. »Tako sem iz regijskega centra, v katerem je bil za kratek čas moj trener Robert Sitar, novembra 2016 prestopil v mladinsko biatlonsko reprezentanco, v kateri je moj trener Janez Marič, večkratni olimpijec in zmagovalec tekme svetovnega pokala v biatlonu,« pravi mladi športnik in priznava, da so treningi pod njegovim vodstvom zelo intenzivni. V času priprav na zimsko sezono trenira tudi šestkrat tedensko, na skupnih pripravah reprezentance v zimskem času pa trenira celo dvakrat dnevno.

Lovro je zelo perspektiven tekmovalec v biatlonu, ki je v preteklih sezonah kot mlajši in starejši mladinec pokazal veliko nadarjenost za biatlon. »To je dokazal s svojimi dosežki na tekmovanjih, ki so nadpovprečni in odstopajo od ostalih tekmovalcev v njegovi starostni kategoriji v biatlonu v Sloveniji,« pravi Janez Ožbolt, mentor in vodja panoge biatlon.

Lovro se je s svojimi dobrimi rezultati izkazal na mednarodnih in domačih tekmovanjih v biatlonu. »Že kot starejši deček je postal večkratni državni prvak v biatlonu z zračno puško in skupni zmagovalec Pokala Slovenije v biatlonu. Svoje odlične rezultate je nadaljeval v mladinskih kategorijah, na mednarodnih tekmovanjih za alpski pokal, na katerih je pogosto posegal po stopničkah,« pravi Ožbolt.

Trenutno si prizadeva, da bi postal član slovenske moške biatlonske A-reprezentance. »Moj cilj je ponoviti ali celo izboljšati uvrstitev na mladinskem svetovnem prvenstvu v biatlonu in se visoko uvrščati na mednarodnih mladinskih tekmovanjih, prav tako pa z dobrimi nastopi pridobiti nove izkušnje na članskih tekmovanjih IBU. Vsekakor bi rad postal tudi mladinski državni prvak v čim več disciplinah,« pravi Lovro.

V svoji športni karieri si želi tekmovati in posegati po stopničkah na tekmah svetovnega pokala. Poleg tega pa je njegov cilj tudi nastop na olimpijskih igrah, na katerih si želi osvojiti medalje.

Pred Lovrom je še dolga biatlonska kariera, je prepričan njegov mentor. »Biatlon kot športna panoga zahteva ogromno dela in odrekanja ter tudi finančnega vlaganja v razvoj mladih perspektivnih tekmovalcev. Njegov glavni cilj v prihodnjih sezonah bo uspešen nastop na mladinskih tekmovanjih najvišjega ranga, pa tudi postopen razvoj v vrhunskega biatlonca v mlajšečlanski in članski kategoriji. Vsekakor je Lovro tip športnika, ki veliko obeta, poleg tega pa je izredno delaven in prizadeven. Vsekakor je športnik, v katerega se splača vlagati, in je prihodnost slovenskega biatlona,« je prepričan Ožbolt.

Kljub napornim treningom in tekmovanjem je Lovro šolsko leto 2019/20 zaključil s prav dobrim uspehom in uspešno opravil maturo. Letos je začel študirati medijsko produkcijo na Inštitutu in akademiji za multimedije. »Menim, da je izobrazba pomemben del vsakega človeka, zato se trudim, da bi pridobil široko znanje, ki bi mi v prihodnje pomagalo v življenju,« pravi Lovro, ki si želi postati vrhunski športnik, nekoč pa tudi strokovnjak na področju, ki ga veseli.

Sicer pa je Lovro družaben fant, ki rad v roke prime kitaro in tudi kaj zapoje. Končal je tudi osnovno glasbeno šolo iz diatonične harmonike, preden se je povsem posvetil biatlonu, pa se je ukvarjal še s triatlonom in košarko.


An Černe
Flavtist
Ela Zdešar
Fotografinja
Hana Bujanović Kokot
Literarna ustvarjalka
Jaka Pušnik
Športni plavalec
Lovro Planko
Biatlonec
Marko Matajič
Pianist
Maša Stopar
Violinistka
Nika Ferjan
Baletna plesalka
Peter Gričar Vintar
Atlet
Tim Žnidaršič Svenšek
Športni paraplavalec
Žak Mogel
Smučarski skakalec
Zala Istenič
Šprinterka
Zala Urh
Šahistka