Leto rojstva
2003
Disciplina delovanja:
šport – plavanje
Dosedanji dosežki:
8. mesto v 200 metrov prosto na mednarodnem tekmovanju Evropski mladinski olimpijski festival (EYOF) v Azerbajdžanu (2019); 1. mesto (absolutno) v 400 metrov prosto in 1. mesto (absolutno) v 800 metrov prosto na državnem prvenstvu v Kranju (2020); 1. mesto v 200 metrov hrbtno v četveroboju (Slovenija-Hrvaška-Srbija-BiH) na Hrvaškem (2019); 1. mesto (mladinci) v 200 m, 400 m, 800 m in 1500 m prosto na državnem prvenstvu v Kranju (2020); 1. mesto (kadeti) v 200 m hrbtno, 200 m, 400 m, 800 m in 1500 m prosto na državnem prvenstvu v Kranju (2019); 1. mesto (mladinci) v 200 m, 400 m, 800 m prosto na državnem prvenstvu v Ljubljani (2020); 1. mesto (kadeti) v 200 m, 400 m, 800 m in 1500 m prosto na državnem prvenstvu v Ljubljani (2019); 4. mesto v 1500 metrov prosto na mednarodnem tekmovanju Multinations Cup v Avstriji (2019); 8. mesto v 200 metrov prosto na mednarodnem tekmovanju Multinations Cup na Cipru (2018); državni rekord (kadeti) v 200 metrov prosto na Mednarodnem plavalnem mitingu v Mariboru (2019); državni rekord (kadeti) v 200 metrov prosto na tekmovanju Ilirija challenge v Ljubljani (2019); najboljši plavalec leta (kadeti) v PZS (2019); šolsko priznanje zlati diskobolos na Gimnaziji Šiška v Ljubljani (2019)
Vzorniki:
Michael Jordan, Michael Phelps, Tom Brady in druge športne legende
Cilji in želje:
finale na mladinskem svetovnem prvenstvu, finale v evropskem in svetovnem prvenstvu, uvrstitev na olimpijske igre v Parizu 2024 in Los Angelesu 2028, zavihteti se na sam vrh svetovne plavalne elite

17-letni Jaka Pušnik se razvija v vrhunskega plavalca, ki ruši rekorde. Je namreč štirikratni državni rekorder med kadeti in večkratni državni prvak v plavanju. Pred seboj pa ima še veliko let plavanja in še veliko prostora za napredek in osvajanje novih rekordov. Njegov cilj je uvrstitev na olimpijske igre.

Jaka Pušnik je mladi športnik, ki je zaljubljen v plavanje. Je skromen 17-letnik, ki je močno osredotočen na svoje cilje in – kot sam pravi – ne mara počivanja. Plavati je začel pri štirih letih, ko sta ga starša prijavila na plavalni tečaj Tjulko, na katerem se je naučil osnov plavanja. “Po osvojenem zlatem tjulku so me prestavili v tekmovalno skupino, v kateri sem začel trenirati malo bolj resno in zavzeto. Po nekaj letih so me prestavili v hitrejšo in starejšo skupino,” pravi Jaka, ki je tisto leto osvojil tudi svoj prvi naslov državnega prvaka.

Slovenski reprezentanci se je prvič pridružil v 9. razredu osnovne šole, zdaj pa je večkratni državni prvak in štirikratni državni rekorder med kadeti.

Njegov trener Tomaž Torkar pravi, da je Jaka že kot mlajši deček začel osvajati najvišja mesta na državnih prvenstvih. “Kot deček je postal tudi večkratni državni prvak in tudi že rekorder v disciplini 200 metrov prosto. V kadetski kategoriji je naredil še korak naprej in se uvrstil v kadetsko reprezentanco. Leto pozneje je nastopil na Olimpijskem festivalu evropske mladine v Bakuju (2019). S kadetskim državnim rekordom v disciplini 200 m prosto se je uvrstil v finale in osvojil 8. mesto. Državni rekord je dosegel tudi v enkrat daljši disciplini, 400 m prosto,” pravi Torkar.

A Jaka ne počiva na lovorikah, pač pa ga vsi ti naslovi le še dodatno motivirajo, da si želi še več uspehov. Od leta 2010 je član Plavalne zveze Slovenije in plavalnega kluba Olimpija. Trenutno je član mladinske reprezentance z doseženo normo za nastop na mladinskem evropskem prvenstvu, ki pa je bilo letos zaradi pandemije odpovedano. Kljub temu je na letošnjem državnem prvenstvu poleg mladinskih naslovov kar dvakrat osvojil naslov absolutnega državnega prvaka – v disciplinah 400 in 800 metrov prosto.

“Jaka vadi desetkrat tedensko v vodi in trikrat na teden na suhem po pet do šest ur dnevno. S svojim zagrizenim delom in odnosom do treninga nakazuje, da so njegovi cilji najvišji. Pozitiven odnos do treninga širi tudi med soplavalci. Zelo rad trenira, kar je tudi velika spodbuda za trenerja,” pravi trener Torkar.

V prihodnosti se vidi v samem vrhu svetovne plavalne elite. Za prihodnja leta pa si je zastavil naslednje cilje: finale na mladinskem svetovnem prvenstvu, pozneje tudi na evropskem in svetovnem prvenstvu in navsezadnje na olimpijskih igrah. “O olimpijskih igrah sanjam že od majhnega, kot verjetno večina športnikov. Želim si uspeti v plavanju, rad bi, da bi se me ljudje spomnili kot človeka, ki je naredil vse, da bi uresničil svoje sanje,” si želi mladi plavalec.

Pravi, da sam nima veliko vzornikov, zgleduje pa se po legendah v svojem športu in življenju. “Michael Jordan je eden od teh ljudi. Od njega sem se naučil, da talent ni vse, da trdo delo prinese rezultate ter da je treba biti skromen tudi, če si najboljši na svojem področju. Michael Phelps je seveda najboljši plavalec vseh časov, od njega sem se naučil, da je dobro imeti izredno visok cilj in narediti čisto vse, da ta cilj dosežeš. Vedno je pravil, da se bo temu, ki dela najbolj trdo, to obrestovalo. Tom Brady me je naučil, da lahko uspeš, tudi če nihče ne verjame vate. Bil je 199. izbira na naboru NFL leta 2000, zdaj je 43-letni podajalec, ki je šestkrat zmagal na Super Bowlu. Pokazal mi je, kako pomembna je hrana pri športu in da je starost samo številka,” pravi Jaka.

Tudi sam ima vse, kar je potrebno za uspeh – talent in ljubezen do trdega dela. Na tekmovanjih in treningih pa daje vse od sebe.

An Černe
Flavtist
Ela Zdešar
Fotografinja
Hana Bujanović Kokot
Literarna ustvarjalka
Jaka Pušnik
Športni plavalec
Lovro Planko
Biatlonec
Marko Matajič
Pianist
Maša Stopar
Violinistka
Nika Ferjan
Baletna plesalka
Peter Gričar Vintar
Atlet
Tim Žnidaršič Svenšek
Športni paraplavalec
Žak Mogel
Smučarski skakalec
Zala Istenič
Šprinterka
Zala Urh
Šahistka