Leto rojstva
2001
Disciplina delovanja:
šport – smučarski skoki
Dosedanji dosežki:
20. in 24. mesto v smučarskih skokih na svetovnem pokalu na Finskem (2018); 1. mesto v smučarskih skokih na mladinskem svetovnem prvenstvu v Nemčiji (2020); 2. mesto v smučarskih skokih na članskem državnem prvenstvu v Kranju (2018); 2. mesto v smučarskih skokih na celinskem pokalu v Nemčiji (2019); 2. mesto v smučarskih skokih na celinskem pokalu v Nemčiji (2018); 2. mesto v smučarskih skokih na celinskem pokalu na Norveškem (2018); 1. mesto v smučarskih skokih na mladinskem državnem prvenstvu (do 20 let) v Planici (2020); 3. mesto v smučarskih skokih na celinskem pokalu na Poljskem (2019); 3. mesto v smučarskih skokih na celinskem pokalu v ZDA (2019); 1. mesto v smučarskih skokih na ekipnem članskem državnem prvenstvu v Planici (2018); 1. mesto v smučarskih skokih na alpskem pokalu v Nemčiji (2010); 1. mesto v smučarskih skokih na alpskem pokalu v Avstriji (2019); 1. mesto v smučarskih skokih na alpskem pokalu v Franciji (2018); 1. mesto v smučarskih skokih na alpskem pokalu v Planici (2018)
Vzorniki:
smučarski skakalci, ki so v samem svetovnem vrhu; najuspešnejši športniki iz drugih športov
Cilji in želje:
osvojiti naslov mladinskega svetovnega prvaka; postavljati rekorde in mejnike iz dneva v dan; stopiti na sam svetovni vrh pri smučarskih skokih; zlata olimpijska medalja

Žak Mogel je 19-letnik iz Podgorja pri Letušu v Savinjski dolini. Že kot majhen otrok je bil zelo živahen, radoveden in zelo navihan. “Okoli mene se je vedno moralo veliko dogajati. Na mojo veliko srečo (in srečo mojih staršev, ki se jim tako ni bilo treba pretirano ukvarjati s tem, kako bi me zaposlili) imamo za našo hišo hribček, ki je omogočal, da mojim dogodivščinam že takrat ni bilo videti konca. Ta hrib, ki je bil v zimskem času na debelo pokrit s snegom, je bil hkrati tudi 'krivec' za moje prve skakalne začetke,” se spominja mladi športnik. Odločil se je, da si bo postavil lastno skakalnico. Sprva je napotke in nasvete za izdelavo skakalnice dobil pri očetu, ki se je tudi sam v mladosti ukvarjal s smučarskimi skoki, nato pa so mu na pomoč priskočili še sorodniki in starejši brat.

“Najbolj izvirne in adrenalinske snežne konstrukcije, namenjene izvajanju skakalnih akrobacij, pa so seveda nastale šele takrat, ko sem zrasel in povsem sam poprijel za lopato. Po nešteto spustih (od katerih se je marsikateri končal na zadnjici ali z glavo v kupu snega) sem spoznal, da je to šport, s katerim se želim ukvarjati do konca življenja,” pravi Žak.

Pri sedmih letih je izrazil željo, da bi se s smučarskimi skoki ukvarjal bolj resno, saj domač hrib ni več zadostoval. Starši so mu prisluhnili in ga vpisali v klub. Začel je v SSK Ljubno BTC, kjer je pred 12 leti začel treninge, sprva pod vodstvom Janeza Debelaka, nato pod Marjanom Prelovškom, na zadnje pa pod taktirko Mihe Sušnika. “Zaradi oddaljenosti kraja treningov je bila moja strast do skokov vsekakor velik finančni zalogaj za starše. Predvsem so zame žrtvovali ogromno svojega časa, saj je bilo usklajevanje urnikov njihovih služb s prevozi na treninge pravi podvig,” pravi 19-letnik.

A starši se na to niso preveč ozirali, saj je Žak že na prvem treningu spoznal ter sebi in drugim dokazal, da mu je ta šport pisan na kožo. Iz treninga v trening je nato vse bolj napredoval. “Daljave, ki sem jih dosegal, so postajale vse daljše, prav tako pa so uspehi iz sezone v sezono postajali vse boljši,” pove smučarski skakalec.

Zdaj je Žak že četrto leto zapored član slovenske reprezentance v smučarskih skokih. “Vstopnico za članstvo v mladinski reprezentanci si je pridobil z izjemnimi rezultati na tekmovanjih mednarodnega nivoja v mladinski kategoriji. Kriterije za mladinsko reprezentanco je suvereno presegel že pri 16 letih in bil tako najmlajši član reprezentance,” ponosno pove trener SSK Ljubno BTC Miha Sušnik. Dodaja, da je poleg tega Žak že v drugi reprezentančni sezoni pridobil status mladega “A” reprezentanta in konkuriral na tekmovanjih najvišje ravni.

Zaradi odličnih športnih rezultatov in predanosti smučarskim skokom se je odločil, da šolanje nadaljuje na Gimnaziji Franceta Prešerna v Kranju, ki jo je letos uspešno zaključil s splošno maturo. Šolanje na Gorenjskem mu je namreč omogočilo nadaljnje treninge, najprej pod okriljem trenerja Gorazda Pogorelčnika, nato pod okriljem Matjaža Triplata, nazadnje pa tudi pod vodstvom trenerja slovenske A-reprezentance Gorazda Bertonclja.

“Kljub naporom in nenehnemu usklajevanju moja volja z leti ni upadla, temveč se samo še stopnjuje,” pravi 19-letnik. Hvaležen je staršem, ki so veliki športni navdušenci in ga na njegovi poti ves čas spremljajo in podpirajo.

“Žak Mogel z doseženimi športnimi rezultati v mladinski kategoriji do 20 let izstopa na mednarodnem in domačem tekmovalnem nivoju,” pravi trener Sušnik in ob tem izpostavlja, da je mladi športnik 18-kratni državni prvak v smučarskih skokih.

Njegove ambicije so velike, a je za svoje cilje pripravljen trdo in predano delati. V prihodnosti se namreč vidi, da bo stopil na sam svetovni vrh. “Hkrati se zavedam, da moram dokončati šolanje in pridobiti izobrazbo, ki mi bo omogočala delo s športniki po končani športni karieri. Ta trenutek si želim v skokih čim bolj uživati, leteti čim dlje in postavljati rekorde in mejnike iz dneva v dan,” pravi Mogel.

Njegov cilj za prihodnjo sezono je, da se uveljavi v svetovnem pokalu in se povzpe na najvišje stopničke. “Poleg tega si želim še naslov mladinskega svetovnega prvaka, tako posamezno kot z ekipo. V prihodnosti pa so moje sanje nadeti si olimpijsko kolajno zlatega leska ter osvojiti vse, kar se v tem športu osvojiti da,” pravi mladi športnik. Kot pojasni, želi sebi in drugim dokazati, da se lahko s trdim delom in vztrajnostjo doseže in preseže vse zadano.  

Motivacijo in voljo za doseganje svojih ciljev črpa tudi pri vseh vzornikih – športnikih svetovnega razreda, ki jih “z odprtimi usti” spremlja vsak dan. Gre za športnike, ki s svojo vztrajnostjo in energijo posegajo po najvišjih odličjih ter so v samem vrhu sučarskih skokov že več let. Poleg smučarskih skakalcev so mu vzor tudi športniki iz drugih športov, ki dokazujejo, da je s pomočjo volje in trdega dela mogoče poleteti v nebo in uresničiti svoje sanje. Kot pravi, si želi, da bi – tudi s pomočjo Mladih upov – v bližnji prihodnosti tudi sam postal vzor in zgled mlajšim športnikom po svetu.

Kot pravi njegov trener Sušnik, je Žak izjemno talentiran mladi smučarski skakalec, ki je med sovrstniki “nadpovprečen v gibalnih sposobnostih, morfoloških značilnostih, psihološki pripravi in prepoznaven po specifičnem slogu agresivne tehnike smučarskega skoka”. Poleg tega pa izstopa tudi s svojimi osebnostnimi in motivacijsko-vrednostnimi dimenzijami. Žak je namreč z besedami njegovega trenerja – nabrušen biser – preudaren, umirjen, pripravljen na trdo delo, z zelo razvito motorično inteligenco. Zato so tisti, ki poznajo Žaka in njegove dosežke, prepričani, da ga čaka svetla prihodnost v nordijskem smučanju.


An Černe
Flavtist
Ela Zdešar
Fotografinja
Hana Bujanović Kokot
Literarna ustvarjalka
Jaka Pušnik
Športni plavalec
Lovro Planko
Biatlonec
Marko Matajič
Pianist
Maša Stopar
Violinistka
Nika Ferjan
Baletna plesalka
Peter Gričar Vintar
Atlet
Tim Žnidaršič Svenšek
Športni paraplavalec
Žak Mogel
Smučarski skakalec
Zala Istenič
Šprinterka
Zala Urh
Šahistka