Leto rojstva
2004
Disciplina delovanja:
šport – paraplavanje
Dosedanji dosežki:
1. mesto v 50 metrov delfin in 6. mesto v 100 metrov hrbtno na evropskih igrah mladih na Finskem (2019); 7. mesto v 50 metrov delfin na svetovnem pokalu v Italiji (2019); 1. mesto v 100 metrov hrbtno in 1. mesto v 200 metrov mešano na mednarodnem članskem tekmovanju na Hrvaškem (2019); 1. mesto v 50 metrov delfin – S6 in 1. mesto v 100 metrov hrbtno – S6 na državnem članskem prvenstvu v Kranju (2020); 2. mesto v 50 metrov delfin na mednarodnem članskem tekmovanju na Hrvaškem (2020); 1. mesto v 100 metrov prsno – S6 na državnem prvenstvu za mladince v Mariboru (2018); 1. mesto v 50 metrov prsno – S6 na državnem prvenstvu za člane v Radovljici (2017); 1. mesto v 100 metrov prsno na državnem prvenstvu za mladince v Mariboru (2019); 1. mesto v 50 metrov delfin in 2. mesto v 100 metrov hrbtno na mednarodnem članskem tekmovanju na Hrvaškem (2019); 2. mesto v 50 metrov prsno na mednarodnem članskem tekmovanju v Krškem (2017); 2. mesto v 50 metrov prsno na mednarodnem članskem tekmovanju v Krškem (2018)
Vzorniki:
Phelipe Andrews Melo Rodrigues, Darko Đurič
Cilji in želje:
nastop na paraolimpijskih igrah v Tokiu leta 2021

16-letni Tim Žnidaršič Svenšek se je rodil z le po enim prstom na obeh rokah, a ga to ni oviralo pri doseganju ciljev. Že od malega je navdušen športnik, ko so mu zaradi težav s hrbtenico svetovali plavanje, pa se je temu športu popolnoma predal. S trdim delom in vztrajnostjo so se hitro pokazali tudi rezultati. Osvojil je že dva naslova državnega prvaka, odlične rezultate pa dosega tudi na mednarodnih tekmovanjih. Njegov cilj je nastop na paraolimpijskih igrah v Tokiu leta 2021.

Tim Žnidaršič Svenšek je mlad paraplavalec iz Starega trga pri Ložu. Njegovi roki ob rojstvu nista bili razviti kot pri drugih dojenčkih. Je eden od 10 ljudi na svetu, ki imajo na vsaki roki le po en prst. Za njegove starše je bil to sprva velik šok, a se je Tim z njihovo pomočjo razvil v povsem navadnega in uspešnega najstnika, ki ima veliko želja in izzivov.

Že od malih nog je navdušen nad športom. Uspešno je igral mali nogomet, v zadnjih letih pa je igrišče zamenjal za bazen. “Med odraščanjem sem imel težave s hrbtenico, ki se je začela pred leti rahlo kriviti. Ker je bilo teh težav kar nekaj, poleg hrbtenice so bile na udaru še noge, so mi na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča v Ljubljani svetovali, naj se lotim plavanja,” je opisal svojo pot med paraplavalce.

Starša sta ga sprva trikrat na teden vozila v Ljubljano na treninge, kjer je med drugim srečal tudi uspešnega parašportnika Darka Đuriča. To ga je motiviralo, da se je s še večjo vnemo in voljo lotil paraplavanja.

A ni ostalo le pri navdušenju in rekreativnem plavanju. Pred dobrimi tremi leti se je začel udeleževati plavalnih tekmovanj. Trenutno trenira do petkrat tedensko v Športnem društvu Riba, ki ima pod svojim okriljem tudi selekcijo invalidov oziroma paraplavalcev. Približno trikrat tedensko pa izvaja še suhe treninge.

Pod taktirko trenerke Jane Čander, zdaj tudi selektorice slovenske paraplavalne reprezentance, so se kmalu pokazali tudi odlični rezultati. “Mednarodno so ga klasificirali na evropskih paraigrah mladih v Genovi. Na obeh 100-metrskih nastopih (prsno in prosto) je odplaval svoj osebni rekord ter zasedel 13. in 19. mesto v združenih kategorijah gibalno oviranih paraplavalcev. Poudariti moram, da je bilo to njegovo prvo tekmovanje na mednarodnem področju,” se Čanderjeva spominja njegovih prvih uspehov.

Na državnih prvenstvih je osvojil dva naslova državnega prvaka, na šolskem športnem tekmovanju v absolutni konkurenci pa 3. mesto na 50 metrov prsno. “V letu 2018 je na državnem prvenstvu v novi kategoriji prav tako dosegel izjemne rezultate, in sicer je na državnem prvenstvu v paraplavanju do U18 osvojil naslov državnega prvaka na 50 metrov hrbtno in 100 metrov prsno. Nastop na šolskem športnem tekmovanju pa ga je z osebnim rekordom postavil na prvo stopničko v absolutni kategoriji. V letu 2018 je prejel tudi občinsko priznanje za športne dosežke Občine Loška dolina,” našteva selektorica slovenske paraplavalne reprezentance.

Krona pa je zlato odličje na zadnjih evropskih paraigrah mladih na Finskem, kjer je bil najhitrejši na 50 metrov delfin.

Je zagnan, vztrajen in perspektiven mlad športnik, ki je zelo motiviran. Njegov največji vzornik je brazilski paraplavalni as Phelipe Andrews Melo Rodrigues.

Veseli ga, da se na področju parašporta mladih dogajajo veliki premiki, saj se zaradi skupne akcije Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenskega paraolimpijskega komiteja in njegovih sponzorjev vzpostavlja program Postani športnik, namenjen vključevanju mladih invalidov v športne aktivnosti.

Ambicij in želja mu ne manjka, pravi Tim. Pred njim je evropsko prvenstvo članov, ob idealnem razpletu pa upa tudi na nastop na paraolimpijskih igrah v Tokiu leta 2021. “S svojo zgodbo želim pokazati in potrditi, da je vse mogoče, ovire pa obstajajo le v glavi. Da se tudi z dvema prstoma,” poudarja.

Tim je dijak 2. letnika srednje šole tehničnih strok v Šiški, kjer se šola za računalničarja. “Treniram in se učim, še raje tekmujem. Ko je kaj časa, poslušam glasbo, zbiram tudi minerale,” še pravi mladi športnik.


An Černe
Flavtist
Ela Zdešar
Fotografinja
Hana Bujanović Kokot
Literarna ustvarjalka
Jaka Pušnik
Športni plavalec
Lovro Planko
Biatlonec
Marko Matajič
Pianist
Maša Stopar
Violinistka
Nika Ferjan
Baletna plesalka
Peter Gričar Vintar
Atlet
Tim Žnidaršič Svenšek
Športni paraplavalec
Žak Mogel
Smučarski skakalec
Zala Istenič
Šprinterka
Zala Urh
Šahistka