Leto rojstva
2003
Disciplina delovanja:
šport – kajak na divjih vodah
Dosedanji dosežki:
3. mesto v disciplini kajak slalom na svetovnem mladinskem prvenstvu v Tacnu (2021); 3. mesto v disciplini kajak slalom na evropskem mladinskem prvenstvu v Solkanu (2021); 5. mesto v v disciplini kajak slalom na evropskem mladinskem prvenstvu na Poljskem (2020); 2. mesto v disciplini kajak slalom na državnem članskem prvenstvu v Celju (2021); 1. mesto v disciplini kajak slalom na državnem mladinskem prvenstvu v Tacnu (2020); 1. mesto v disciplini kajak slalom na državnem mladinskem prvenstvu in na državnem prvenstvu U23 v Celju (2021); 1. mesto v disciplini kajak slalom na evropskem mladinskem pokalu v Solkanu (2021); 1. mesto v disciplini kajak slalom na mednarodnem tekmovanju na Češkem (2019); 1. mesto v disciplini kajak slalom na mednarodnem tekmovanju v Avstriji (2019); 1. mesto v disciplini kajak slalom na mednarodnem tekmovanju v Solkanu (2019); 1. mesto v disciplini kajak slalom na mednarodnem tekmovanju v Solkanu (2021); 2. mesto v disciplini kajak slalom na mednarodnem tekmovanju v Solkanu (2021); 11. mesto v disciplini kajak slalom na slovenskem pokalu v Tacnu (2020); 13. mesto v disciplini kajak slalom na slovenskem pokalu v Celju (2020)
Vzorniki:
Peter Kauzer
Cilji in želje:
uvrstitev v slovensko reprezentanco, nastopiti na Olimpijskih igrah, biti najboljši

Mladi Celjan Jan Ločnikar je velik up slovenskega kajakaštva. V zadnjih letih dosega izjemne rezultate na državnih, evropskih in svetovnih mladinskih prvenstvih. Njegova vizija je, da postane najboljši kajakaš in nastopi na Olimpijskih igrah. Še pred tem pa bi se rad uvrstil v slovensko reprezentanco in je na dobri poti, da svoje cilje tudi doseže.

18-letni Jan Ločnikar iz Celja pravi, da se je njegovo življenje začelo prepletati s kajakom še preden je šel v osnovno šolo. S tem športom se ukvarja že od šestega leta. A še preden ga je preizkusil, ga je občudoval z bregov reke Savinje. Kot otrok je namreč veliko časa preživel pri babici, ki živi v isti ulici kot kajakaški klub. Tako je pogosto hodil opazovat člane kluba, ki so veslali na reki.

“Vedno, ko sem jih gledal na Savinji, na njihovih treningih, je bila moja želja, da bi bil z njimi, večja. Nekega dne, ko sem jih prišel gledat, je njihov takratni trener rekel, da lahko pridem na preizkus, Takoj sva odšla v garderobo, dal mi je kajakaško opremo in od takrat je kajak del mojega vsakdana,” pravi.

Kmalu je začel nizati tudi uspehe. V zadnjih dveh tekmovalnih sezonah je dokazal svoj visok potencial. “V lanskem in letošnjem tekmovalnem obdobju je na največjih tekmovanjih v mladinski kategoriji dokazal, da je z nadaljevanjem uspešnega dosedanjega dela mogoče poseči v sam svetovni vrh, ne le v mlajših kategorijah, ampak tudi v članskih vrstah,” pravi njegov trener Aleš Kuder.

Jan je kategoriziran športnik Olimpijskega komiteja Slovenije v perspektivnem razredu. Njegovi zadnji rezultati pa nakazujejo, da bo v prihodnjih sezonah eden od resnejših kandidatov za popolnitev mest v slovenski članski reprezentanci.

“Njegov konstantni napredek in marljivost na treningih sta zagotovo pokazatelja, da je v takega mladega športnika vredno vložiti vse napore na njegovi športni poti,” pravi Kuder.

Dijak 4. letnika Srednje šole za gradbeništvo in varovanje v Celju pravi, da je kajak njegovo življenje. Njegov največji vzornik pa je Peter Kauzer, eden najboljših kajakašev na svetu, ki že skoraj desetletje vztraja v samem svetovnem vrhu.

Tudi sam ima visoke ambicije in jasno vizijo. “Moji kratkoročni cilji so uvrstitev v slovensko reprezentanco, da lahko, tako kot letos na evropskem in svetovnem prvenstvu pokažem vse, kar znam. Moje želje za prihodnost pa so, da bi nekoč nastopil na Olimpijskih igrah,” pravi. Njegov največji cilj pa je: “Biti najboljši.”


Dejan Romih
pianist
Jakob Stojanović
kajakaš na mirnih vodah
Jan Ločnikar
kajakaš na divjih vodah
Jan Šubelj
šahist
Lana Klemen
balerina
Leja Glojnarič
para atletinja
Lena Repinc
biatlonka
Matic Štemberger
jazz pianist
Neja Anderle
saksofonistka
Nik Škorjanc
likovni in literarni ustvarjalec
Pia Novak
operna pevka
Sara Čopar
športna plezalka
Vid Botolin
atlet