Leto rojstva
2005
Disciplina delovanja:
šport – športno plezanje
Dosedanji dosežki:
1. mesto v težavnostnem plezanju na tekmovanju IFSC Europe na Portugalskem (2021); 23. mesto v težavnostnem plezanju na tekmovanju IFSC Climbing World Cup v Kranju (2021); 1. mesto v težavnostnem plezanju, 1. mesto v kombinaciji, 2. mesto v balvanih in 7. mesto v hitrostnem plezanju na tekmovanju IFSC Climbing Youth World Championship v Rusiji (2021); 1. mesto v težavnostnem plezanju na tekmovanju IFSC Europe na Slovaškem (2021); 2. mesto v težavnostnem plezanju na tekmovanju IFSC Europe v Belgiji (2021); 2. mesto v hitrostnem plezanju in 3. mesto v težavnostnem plezanju na tekmovanju IFSC Europe v Avstriji (2021); 4. mesto v balvanih na temovanju IFSC Europe v Avstriji (2021); 4. mesto v težavnostnem plezanju na tekmovanju IFSC Europe v Nemčiji (2020); 1. mesto v kombinaciji in 2. mesto v težavnostnem plezanju na tekmovanju European Youth Championship v Rusiji (2019); 1. mesto v kombinaciji na tekmovanju IFSC Climbing Youth World Championship v Italiji (2019)
Vzorniki:
Janja Garnbret
Cilji in želje:
najvišje uvrstitve v mladinski konkurenci; uvrstitve v finale in stopničke na tekmovanjih za svetovni pokal; osvojitev odličja na Olimpijskih igrah

16-letna Sara Čopar pravi, da se ukvarja z najlepšim in najboljšim športom –plezanjem. Je ena redkih športnih plezalk, ki se na vrhunskem nivoju znajde v vseh treh plezalnih disciplinah. Za doseganje rezultatov je pripravljena trdo delati, znanje in motivacijo pa črpa pri najboljših, tudi Janji Garnbert. Tudi sama počasi stopa po njenih stopinjah, Sarina največja želja pa je osvojiti medaljo na Olimpijskih igrah.

Sara Čopar je že od malih nog vpeta v športna okolja. Rojena Ljubljančanka zadnjih 11 let živi v Laškem, za katerega pravi, da s svojo majhnostjo in preprostostjo, a intenzivnim športnim utripom, ponuja drugačne bivalne okvire in kakovost življenja.

Njena otroška radovednost jo je gnala, da se je že zelo kmalu začela preizkušati na mnogih področjih – od nogometa, pevskega zbora, glasbene šole do mažoretk. “Pri svojih petih letih sem se srečala in dokončno zaljubila v športno plezanje, kar danes zapolnjuje dobršen del mojega vsakdana, mojih športnih aktivnosti, mojega življenja,” pravi mlada športna plezalka.  

Spominja se, da doma sprva niso bili najbolj navdušeni, a so naposled le sprejeli to njeno športno odločitev. Danes so ji domači največja podpora, aktivno sodelujejo pri razvoju njene športne kariere in so njeni najbolj zvesti navijači. “Kot družina smo zelo povezani, radi preživljamo čas skupaj, potujemo raziskujemo, a tudi družinske počitnice si večinoma zapolnim s plezanjem,” pravi Sara. Za plezanje je navdušila tudi svojega mlajšega brata Žana, ki gre pri svojih 11 letih po njenih stopinjah.

Svojo plezalno športno pot je začela v Plezalnem klubu v Laškem. Zadnje tri sezone pa je članica ŠPO PD Celje Matica. Trenira po programu in pod strokovnim vodstvom trenerjev Jana Strmoleta in Albina Simončiča. “V Celje so me pripeljali predvsem novi športni izzivi, boljši pogoji za trening, visoko strokoven pristop in metode treniranja ter pozitivno vzdušje v plezalnem okolju, ki mi nudi optimalne pogoje za moj športni napredek. Za tak napredek je predpogoj širok nabor in pristop k raznolikim aktivnostim v procesu treniranja, tako da treningov ne izvajajo samo v matičnem klubu v Celju, temveč tudi v različnih plezalnih centrih v Ljubljani, Kopru, Innsbrucku, kjer nabiram še dodatna znanja in izkušnje. Strokovna ekipa trenerjev in podporna ekipa, ki mi omogoča doseganje vrhunske rezultate na svetovnem nivoju, je najboljša, jim popolnoma zaupam in ne morem si predstavljati, da bi trenirala s kom drugim,” pravi mlada športna plezalka.

Naslednji velik korak v razvoju njene plezalne kariere je bil vstop v slovensko mladinsko reprezentanco, katere članica je zadnja tri leta. Kot pravi, se je kljub napornim pripravam in tekmovanjem med članicami reprezentance stkala posebna vez in hkrati zdrava tekmovalnost, ki jih vse žene po doseganju še boljših rezultatov. “Na vseh pripravah, tekmah se podpiramo, spodbujamo, pomagamo in tudi zabavamo, tako, da sem res hvaležna, da sem lahko del te ekipe. Vsa ta sinergija se je rezultirala v dveh zlatih in srebrni medalji na mladinskem svetovnem prvenstvu,” je prepričana Sara.

Sara je ena od redkih športnih plezalk, ki se na vrhunskem nivoju znajde v vseh treh plezalnih disciplinah. “Plezanju posveti praktično ves prosti čas, na treningih je vedno motivirana in disciplinirana. S svojo pozitivno energijo nadpovprečno dobrim plezanjem in vztrajnostjo je zgled in motivacija ostalim članom ekipe. Napredek in rezultati pretekle sezone predstavljajo korak bližje profesionalni športni karieri,” pravi njen trener Jan Strmole.

Kljub napornim treningom je osnovno šolo zaključila z odličnim uspehom, ne popušča pa niti na gimnaziji, kjer je prvi letnik prav tako zaključila z odličnim uspehom. “Želja po perfekciji in odličnem uspehu je skozi ves vloženi trud in čas izklesala mojo nepopustljivo osebnost, ki je eden od ključnih elementov uspehov v plezalnem športu,” pravi Sara. 

Dijakinja drugega letnika 1. gimnazije v Celju svoje znanje nabira v športnem oddelku, saj tako lažje usklajuje šolske obveznosti z napornimi treningi, potovanji in tekmovanji. V šoli jo najbolj navdušujejo matematika, fizika in kemija. Kot pravi, so šola in osvajanje novih znanj njena prioriteta. “Športno plezanje pa je moja ljubezen, moj navdih, motivacija za izpopolnjevanje, duhovno in športno rast s težnjo po perfekciji,” pravi mlada športnica.

Njen tedenski urnik je kompleksen in zapolnjen do zadnje ure. Poleg šolskih obveznosti ima namreč še pet do šest treningov na teden. Vsak trening traja po tri ure, poleg plezanja v steni, pa so tu še treningi za fizično pripravo in kondicijski treningi. “V izogib poškodbam treningi zahtevajo popolno osredotočenost, zato dam vedno ‘vse od sebe’, saj imam jasno definirane tako življenjske kot športne cilje za doseganje katerih vlagam nemalo truda in časa in jih vsakakor želim uresničiti,” pravi Sara.

Njeni kratkoročni cilji so najvišje uvrstitve v mladinski konkurenci ter uvrstitve v finale in stopničke na tekmovanjih za svetovni pokal. “Sanje vsakega športnika pa so poseganje po medaljah na svetovnih prvenstvih, predvsem pa osvojitev odličja na Olimpijskih igrah, kar je kot prvi slovenski plezalki letos uspelo Janji Garnbret,” pravi mlada športnica, ki si želi podobnih uspehov.

Prav olimpijska prvakinja Janja Garnbret je tudi njena velika vzornica. “Ne le zato, ker dosega uspehe najvišjega ranga, pač pa tudi zato, ker je tako kot jaz perfekcionistka in uživa v tem, kar počne. Dejstvo je, da je najboljša plezalka na svetu, a tudi kot oseba je nekaj posebnega: prijazna, zabavna in vedno pripravljena svetovati in pomagati,” je nad olimpijko navdušena Sara.

Njena najljubša disciplina je reševanje balvanskih problemov. “Kjer pride do izraza hitra analiza problema postavitve, dobra koordinacija gibov, moč in eskplozivnost. So plezalni sprinti, uganke z zastavljenimi plezalnimi problemi, kratki in zabavni, raznovrstnih in atraktivnih gibov. Tudi težavnostne stene odgovarjajo mojemu stilu plezanja, saj pride do izraza dobra koncentracija in racionalna raba moči. Vse boljša postajam tudi v disciplini hitrostno plezanje, v kateri imam trenutno drugi najboljši čas v Sloveniji in trening katere mi zelo pomagajo pri izboljšanju kondicije gibov.” 

Zelo rada pleza tudi v naravnih plezališčih, tako doma kot v tujini. “To mi ob napornih treningih in obveznostih predstavlja neko psihično in fizično sprostitev, zabavo, neke vrste oddih v naravi. Trenutno je moja najtežja preplezana smer ocenjena z 8b+/c, moj cilj pa je premagati naravno steno težavnosti 9a,” pravi.

Sama se opisuje kot “marljivo, vedro, zabavno, pametno, analitično, prijazno, velikodušno in vedno nasmejano perfekcionistko, ki se je v vsakem trenutku pripravljena naučiti kaj novega in to prenesti in uporabiti v svojem življenju in športnem udejstvovanju”.

Pravi, da je športnica po duši. Vedno je pripravljena pomagati, saj meni, da vsem niso dane enake možnosti, a je prepričana, da si vsi zaslužijo srečo. “Osrečujejo me poslušanje glasbe, potovanja po svetu, spoznavanje novih prijateljev, druženja in zabavanje s prijatelji in vračanje v zavetje moje družine,” pravi.

Prepričana je, da bi bila verjetno brez plezanja kot vsaka druga najstnica in bi svoj prostor in čas zapolnila s čim drugim. A kot pravi, je imela srečo, da je spoznala plezalni šport, ki je zapolnil ta prostor in osmislil njeno mladost. “Življenje je lepo in jaz se ukvarjam še z najboljšim in najlepšim športom, v katerem zares uživam, ki slikovito obarva in močno zaznamuje moje življenje,” je pesniško zaključila svoje misli.


Dejan Romih
pianist
Jakob Stojanović
kajakaš na mirnih vodah
Jan Ločnikar
kajakaš na divjih vodah
Jan Šubelj
šahist
Lana Klemen
balerina
Leja Glojnarič
para atletinja
Lena Repinc
biatlonka
Matic Štemberger
jazz pianist
Neja Anderle
saksofonistka
Nik Škorjanc
likovni in literarni ustvarjalec
Pia Novak
operna pevka
Sara Čopar
športna plezalka
Vid Botolin
atlet