Leto rojstva
2002
Disciplina delovanja:
šport – atletika (tek na srednje proge)
Dosedanji dosežki:
2. mesto in državni mladinski rekord v teku na 3000 m na balkanskem dvoranskem prvenstvu za člane v Turčiji (2021); 3. najboljši čas v Evropi za mladice v sezoni 2021 v teku na 3000 m na evropskem ekipnem prvenstvu v Bolgariji (2021): 3. mesto v teku na 3000 m na Olimpijskem festivalu evropske mladine v Azerbajdžanu (2019); 6. mesto v teku na 3000 m na evropskem mladinskem prvenstvu v Estoniji (2021); 13. mesto v teku na 3000 m na svetovnem mladinskem prvenstvu v Keniji (2021); 1. mesto na teku na 1500 m in 3000 m na državnem dvoranskem prvenstvu za člane v Novem mestu (2021); 1. mesto v teku na 1500 m in 3000 m na državnem prvenstvu za člane v Kranju (2021); 1. mesto v teku na 1500 m, 3000 m in štafeti 4x400 m na državnem mladinskem prvenstvu v Slovenj Gradcu (2021); državni rekord in 1. mesto v teku na 2000 m na mitingu v Mariboru (2021); državni mladinski rekord in 1. mesto v teku na eno miljo (1609 m) na mitingu v Tolminu (2021); 1. mesto in 9. najboljši čas v Evropi med mladinci v teku na 1500 m na kvalifikacijah za državno prvenstvo v Novem mestu (2021); 2. mesto in 11. naboljši čas v Evropi med mladinci v teku na 3000 m na mitingu na Hrvaškem (2020); državni rekord U16 in 1. mesto v teku na 3000 m na mitingu na Hrvaškem (2019); naziv Naj atlet leta med mladinci v Novem mestu (2019 in 2020)
Vzorniki:
Mo Farah, slovenski olimpijci
Cilji in želje:
biti boljši; prinesti medaljo iz največjih tekmovanj

19-letni Celjan Vid Botolin je navdušen tekač, ki se na evropskih lestvicah mladincev do 20 let uvršča na 3. mesto. Za dosego svojih ciljev – nabiranje medalj – je pripravljen garati in trenirati vsak dan, tudi večkrat na dan. Porušil je že devet državnih rekordov – samo letos pet.

Vid je državni mladinski in članski reprezentant in večkratni državni in pokalni prvak v teku na 1500 m in 3000 m, tako v dvorani kot na prostem. Poleg tega je tudi večkratni državni prvak v krosu in cestnem teku. Je član Atletskega Društva Kladivar Celje in nekdanji dijak I. gimnazije v Celju ter študent na Fakulteti za socialno delo.

Atletiko trenira že od petega leta starosti. Preizkusil pa se je še v mnogih drugih športih, a na koncu se je posvetil svojima najljubšima: atletiki in košarki.

Svojo atletsko pot je začel pri Miru Kocuvanu, kjer je spoznaval osnove teka in atletike. “Pri devetih letih sem pričel trenirati pri Milanu Krajncu, pri 12 letih pa sem prestopil pod okrilje trenerjev Anice in Romea Živka, kjer sem začel s tekmovalnim treniranjem. Do 12. leta sem torej treniral tako košarko kot atletiko, a prišel je čas, ko sem se moral specializirati samo za en šport. Odločil sem se za atletiko, v kateri vztrajam še danes in jo dejansko živim,” pravi Vid.

Atletika je velik del njegovega vsakdana. Trenira vsak dan, tudi po večkrat na dan. Na leto se udeleži tudi pet do devet priprav.

Svoj potencial v atletiki je pokazal že v mlajših kategorijah, kjer je po vrsti postavljal in popravljal državne rekorde v disciplinah 2000 m, 3000 m in 10 km.

“Odkar se ukvarjam s tekmovalno atletiko sem nanizal že nekaj vidnih rezultatov. Prve večje uspehe sem začel nizati pod taktirko Anice Živko, na mednarodni sceni pa dokončno uspel pod mentorstvom sedanjega trenerja Romea Živka,” pravi.

“Način dela z Vidom je zelo preprost, je velik talent in ima odlične sposobnosti za doseganje vrhunskih rezultatov. Ima prav tako odlično dodelan delovni sistem, zelo dobre učne navade, kar nam omogoča nemoteno in sproščeno realizacijo programa treningov,” pravi njegov trener Romeo Živko.

Največji uspeh doslej je dosegel na Olimpijskem festivalu evropske mladine v Bakuju, kjer je osvojil bronasto medaljo in s tem slovenski reprezentanci prinesel edino medaljo na tem tekmovanju. “Letos sem prejšnje uspehe še nadgradil s 3. mestom na članskem balkanskem dvoranskem prvenstvu v Istanbulu, kjer sem kljub temu, da sem bil najmlajši, pritekel kolajno,” pravi Vid.

Na evropskem ekipnem prvenstvu za člane je Slovenijo zastopal na 1500 m in 3000 m. Osvojil je novi mladinski državni rekord ter dosegel tretji najboljši izid v Evropi med vsemi mladinci, s tem pa je prispeval, da se je Slovenija uvrstila v 1. ligo. Tudi na evropskem in svetovnem prvenstvu je dosegel še vedno odlično 6. in 13. mesto. Na četveroboju reprezentanc (Češka-Madžarska-Slovenija-Slovaška) je osvojil prvo mesto in bil najboljši posameznik reprezentance.

“Večkrat sem bil prvi v najstarejšem teku v Evropi v Ćupriji, bil drugi na White crossu, pa 1. med člani v cestnem teku v Klagenfurtu na 10 km, 2x drugi na močnem članskem mitingu Handžeković ... In zato sem bil po izboru trenerjev in športnih delavcev izbran med najboljše atlete leta 2017 v Sloveniji za kategorijo U-16. Lani pa sem že drugo leto zapored postal tudi slovenski atlet leta v svoji kategoriji,” pravi mladi športnik.

Porušil je že devet državnih rekordov – samo letos pet. Zaradi dobrih rezultatov so ga povabili v člansko reprezentanco Slovenije.

“Načrt za prihodnost je postopno napredovanje, zato je potrebna potrpežljivost in trdo skrbno načrtovano delo. Naši naslednji projekti so visoka uvrstitev na Evropskem prvenstvu v krosu za mladince že v letošnjem letu v decembru. Prihajajočo sezono pa že izpolnitev norme tudi za člansko Evropsko prvenstvo, Sredozemske igre za mlajše člane, Evropso prvenstvo za mlajše člane in Univerzijado,” pravi trener Živko.

Po lanskem letu, ko je zaradi pandemije veliko tekmovanj odpadlo, je bila sezona 2021 spet polna tekem. “Za mano je zelo uspešna sezona z veliko nastopi na različnih nacionalnih in tudi mednarodnih tekmovanjih. Ves trud se je poplačal in sedaj sem res ponosen na to, da že spadam med najboljše tekače v Evropi v tej starostni kategoriji. V naslednjih sezonah sem pripravljen to samo še nadgraditi in biti še bolj konkurenčen najboljšim na svetu,” pravi mladi atlet. Na evropskih lestvicah mladincev do 20 let (U20) zaseda 3. mesto.

“S svojim resnim pristopom do dela in nespornim talentom je Vid dosegel odlične rezultate, ki so ga pripeljali do zelo uspešnih reprezentančnih nastopov,” pravi Albert Šoba, predsednik strokovnega sveta Atletske zveze Slovenije.

Najbolj ga navdihuje tek na srednje in dolge proge. “Fascinira me praktično vse, kar je povezano s športom in tekom: telesna pripravljenost športnika, zdrava prehrana, nutricionizem, športna psihologija, motivacija športnika, regeneracija … Tek je namreč osnova vsakega športa tudi atletike, ki jo treniram, zato ga želim preučiti do potankosti,” pravi Vid.

Sam ima zelo visoke ambicije. “Imam zgolj en cilj: biti boljši. Uspeti želim v najbolj množičnem športu in prinesti medaljo iz največjih tekmovanj tudi v članski konkurenci. Vse bom podrejal le temu cilju,” pravi.

Njegov največji vzornik je angleški atlet Mo Farah, navdušujejo pa ga tudi olimpijci iz slovenskih vrst. “Predvsem slednji so dokazali, da Slovenci kljub slabšim pogojem dela in izredno majhni bazi športnikov lahko uspemo tudi v mednarodnem okolju. Mnogi so dokaz, da lahko uspehe tlakujemo tudi z domačimi trenerji in njihovim širokim znanjem ter pregovorno slovensko trmo in vztrajnostjo,” pravi mladi atlet.

Vid se zaveda, da se je potrebno ob vrhunskem športu tudi izobraževati, zato je ogromno energije vlagal tudi v šolske obveznosti že na gimnaziji in sedaj na fakulteti. “Moj dan je tako sestavljen zgolj iz športnih in šolskih obveznosti, ki jih z disciplino in redom brez težav usklajujem,” pravi.

Kot pravi, ga atletika navdihuje tudi zato, ker je živ dokaz, da lahko s trdim delom in vztrajanostjo prideš zelo daleč.


Dejan Romih
pianist
Jakob Stojanović
kajakaš na mirnih vodah
Jan Ločnikar
kajakaš na divjih vodah
Jan Šubelj
šahist
Lana Klemen
balerina
Leja Glojnarič
para atletinja
Lena Repinc
biatlonka
Matic Štemberger
jazz pianist
Neja Anderle
saksofonistka
Nik Škorjanc
likovni in literarni ustvarjalec
Pia Novak
operna pevka
Sara Čopar
športna plezalka
Vid Botolin
atlet