Leto rojstva
2003
Disciplina delovanja:
glasba – saksofon
Dosedanji dosežki:
zlata plaketa in 2. mesto v saksofonu na virtualnem mednarodnem tekmovanju PaMus Flow (2021); prejemnica Škerjančeve nagrade v Ljubljani (2021); uvrstitev v finale tekmovanja Evrovizijski mladi glasbeniki v Ljubljani (2020); zlata plaketa in 1. nagrada v saksofonu na mednarodnem tekmovanju Woodwind & Brass na Hrvaškem (2019); zlata plaketa in 1. nagrada (100 točk) v saksofonu na državnem tekmovanju TEMSIG v Tržiču (2019); zlata plaketa v komorni igri na mednarodnem tekmovanju Svirél v Vipložah (2018); zlata plaketa v kategoriji pihal na mednarodnem tekmovanju Emona v Ljubljani (2018)
Vzorniki:
Jean-Denis Michat; Miha Rogina; Vincent David; Claude Delangle; Lev Pupis
Cilji in želje:
uspešno končati srednjo šolo in nadaljevati študij (v tujini); opraviti sprejemne preizkuse na Kraljevem Konservatoriju v Bruslju; študij pri profesorju Vincentu Davidu, ki velja za enega najbolj uveljavljenih saksofonistov na svetu; študirati tudi na Conservatoire National Superiur de Musique et Danse Paris, pri profesorju Claudu Delanglu; postati solistka in priznana profesorica saksofona

Mlada saksofonistka Neja Anderle si želi nekoč postati uspešna solistka in priznana profesorica saksofona. Želja po znanju in učenju od nekaterih najboljših saksofonistov na svetu jo vleče na študij v Bruselj in Pariz. Da ima izjemen talent, je pokazala že na svojem prvem tekmovanju, kjer je že takoj osvojila zlato plaketo. V zadnjih letih pa je nanizala še veliko drugih uspehov. S svojo energičnostjo in ambicioznostjo navdušuje tudi svoje mentorje, za dosego svojih ciljev pa je pripravljena trdo delati.

18-letna Neja Anderle iz Radovljice je dijakinja 4. letnika Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani, njena največja ljubezen pa je saksofon. Svojo glasbeno pot je začela z igranjem kljunaste flavte, ki pa jo je že pri 10 letih zamenjala za saksofon.

“Nad saksofonom sem se sprva navdušila zaradi televizijske serije Simpsonovi, kasneje pa mi je postalo najbolj všeč to, da gre za inštrument, ki se lahko uporablja v mnogih glasbenih zvrsteh – od klasike in moderne glasbe do jazza,” pravi Neja.

Že po dveh letih igranja na saksofon se je udeležila svojega prvega tekmovanja, kjer je na mednarodnem tekmovanju pihalcev EMONA prejela zlato plaketo. “Zame je bila to zelo pomembna prelomnica, saj sem se takrat prvič resnično začela zvedati, da bo saksofon zaznamoval moje življenje,” pravi.

Nad glasbo jo je še dodatno navdušil njen mentor, profesor Lev Pupis, ki jo na glasbeni poti zelo podpira in s katerim se odlično razumeta. “Menim, da ne pretiravam z izjavo, da v svojih 18-letni poklicni karieri profesorja saksofona tako nadarjenega in uspešnega dijaka še nisem imel,” je iskren profesor Pupis.

Kot pravi, ima mlada glasbenica izjemne glasbene predispozicije. “Odlikuje jo izredni glasbeni spomin, saj se je v zelo kratkem času sposobna na pamet naučiti tudi zelo zahtevne skladbe, ki presegajo okvire srednješolskega učnega programa. Odličen glasbeni posluh ji omogoča, da glasbena dela izvaja intonančno čisto, pri sodelovanju z ostalimi glasbenimi partnerji se zaradi tega talenta z lahkoto zvočno sklaplja z njimi in iz svojega inštrumenta izvablja široko barvno paleto zvokov,” pravi. Izpostavil je tudi njeno veliko notranjo motivacijo, predanost in delavnost, kar je po njegovem mnenju poleg talenta ključno za uspeh.

“Neja premore najvišjo mero notranje motivacije in želje po učenju ter stalnem napredku. Nikoli ne izpusti svoje lekcije, kamor prihaja tako dobro pripravljena, da imam pogosto občutek, da predavam študentki glasbene akademije, kar od mene terja tudi dodatne priprave na najine lekcije,” pravi mentor.

18-letnica ima tudi visoko sposobnost maksimalne koncentracije in edinstveno odrsko prezenco, pravi Pupis. “Ta vrlina je pri njej razvita do takšne mere, da je na odru praktično nezmotljiva in glasbene partiture izvaja praviloma na pamet ter brez napak. Ko to odliko združimo z edinstveno in iskreno odrsko prezenco, je uspeh zagotovljen.”

Neja pravi, da jo glasba navdihuje, ker z njo najlažje izraža svoja čustva. “Skozi njo se lahko ljudem dobro predstavim, pokažem ljudem kdo sem, s poslušalci delim svoje ideje in predam ‘zgodbo’ skladbe,” pravi mlada saksofonistka.

Je živahna, energična in ambiciozna, ki je pripravljena trdo delati za dosego svojih ciljev. Hkrati pa je tudi izjemno samokritična, saj je po naravi perfekcionistka. Tako sama z nobenim svojim nastopom ni v celoti zadovoljna. Prav tako pa zaradi te lastnosti ne zaključi z vadenjem, dokler ni povsem zadovoljna.

Njen kratkoročni cilj je, da uspešno zaključi srednjo šolo in nadaljuje s študijem glasbe. Želi si študirati v Bruslju, zato se že pripravlja na sprejemne preizkuse za tamkajšnji Kraljevi Konservatorij. “Študij namreč želim nadaljevati pri profesorju Vincentu Davidu, ki velja za enega najbolj uveljavljenih saksofonistov na svetu,” pravi Neja. Zato tudi obiskuje tečaj francoščine na Inštitutu Charles Nodier v Ljubljani. V prihodnosti pa si želi študirati tudi pri profesorju Claudu Delanglu na Conservatoire National Superiur de Musique et Danse v Parizu.

Sicer pa je njena želja, da bi postala solistka in priznana profesorica saksofona. “Predvsem pa imam željo, da bi ljudje zadovoljni odhajali z mojih koncertov, da bi na njih naredila čustven vtis in bi se z njimi skozi glasbo povezala,” je poudarila mlada glasbenica.Dejan Romih
pianist
Jakob Stojanović
kajakaš na mirnih vodah
Jan Ločnikar
kajakaš na divjih vodah
Jan Šubelj
šahist
Lana Klemen
balerina
Leja Glojnarič
para atletinja
Lena Repinc
biatlonka
Matic Štemberger
jazz pianist
Neja Anderle
saksofonistka
Nik Škorjanc
likovni in literarni ustvarjalec
Pia Novak
operna pevka
Sara Čopar
športna plezalka
Vid Botolin
atlet