Leto rojstva
2003
Disciplina delovanja:
umetnost – petje
Dosedanji dosežki:
1. mesto in uvrstitev v finale na mednarodnem pevskem predtekmovanju v Kopru (2021); 1. nagrada in 1. mesto na mednarodnem pevskem tekmovanju v Mariboru (2021); lavreat celotnega tekmovanja, zlata plaketa, 1. nagrada, nagrada za najboljši program, nagrada za najboljšo solistko in dobitnica solo koncerta na mednarodnem pevskem tekmovanju v Kopru (2021); najmlajša udeleženka v zgodovini tečaja in dobitnica Jutta Schlegel štipendije na mednarodnem opernem tečaju v Nemčiji (2021); prejemnica Škerjančeve nagrade za petje v Ljubljani (2020); uvrstitev v finale na mednarodnem pevskem predtekmovanju v Latviji (2020); 2. nagrada in 2. mesto v petju na mednarodnem tekmovanju v Latviji (2020); zlata plaketa, 1. nagrada in posebno priznanje za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega avtorja na državnem prvenstvu v Škofji Loki (2019); uvrstitev v finale na državnem pevskem tekmovanju v Rogaški Slatini (2019); vloga 1. dečka v operni predstavi v Ljubljani (2019); glavna vloga Gerde v operni predstavi v Ljubljani (2019); solo koncert v Ljubljani (2020); priznanje župana Občine Lendava za dosežke na področju glasbene umetnosti in petja na občinski proslavi v Lendavi (2020); sodelovanje v oddaji Mladi virtuozi na Radiu ARS v Ljubljani (2020); sodelovanje pri snemanju dokumentarno-igranega glasbenega filma v Ljubljani (2021)
Vzorniki:
Lisette Oropesa
Cilji in želje:
nadaljevati študij v tujini; postati uspešna in svetovno priznana sopranistka

Pia Novak je 18-letno dekle, ki ima en sam in zelo jasen cilj – postati uspešna in svetovno znana pevka, sopranistka. S svojim pevskim talentom je prepričala na mnogih tekmovanjih, kjer osvaja prve nagrade. Že pri 14 letih je imela svoj samostojni pevski recital, ki ji je dal dodaten zagon, da se posveti svoji pevski karieri. Nastopi pa so se nato le še vrstili. Izbrana je bila tudi za vloge v dveh različnih operah Slovenskega narodnega gledališča Opera in balet Ljubljana. Trenutno pa se pripravlja na avdicije za sprejem na študij v tujini.

18-letna Pia Novak iz Lendave pravi, da jo petje in glasba spremljata že od ranega otroštva. “Mami mi je vsak večer dan za dnem pred večernim spanjem pela uspavanke. Če je to pripomoglo k moji poti, po kateri sedaj stopam, potem je to bila zagotovo pikica na i,” pravi. Zelo rada je pela tudi v vrtcu in osnovni šoli, kjer je pela tudi v pevskem zboru.

Njeni prvi resnejši koraki v svet glasbe pa so se začeli v Glasbeni šoli Lendava, kjer je igrala kitaro in nato še klavir. Svojo strast do petja in ljubezen do klasične glasbe pa je odkrila na urah solo petja, ki jih je obiskovala v zasebni glasbeni šoli pri operni pevki Nini Dominko. “Prva opera, ki sem si jo ogledala v živo, je bila Verdijeva La Traviata, v kateri je imela glavno vlogo profesorica Dominko. In takrat se je v meni ustvarila velika želja, da bi v prihodnosti tudi jaz tako pela,” se spominja mlada pevka.

Pod njenim mentorstvom se je udeležila številnih mednarodnih tekmovanj ter na vseh osvojila zlata priznanja. Leta 2018 je v lendavski Sinagogi organizirala svoj prvi samostojni pevski recital, kar je bil prelomni trenutek, da se je odločila za nadaljnje šolanje na glasbenem področju.

Trenutno je dijakinja 4. letnika Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, smer petje, v razredu Tatjane Vasle. “Priznam, da mi je to, da bom uspešna na sprejemnih izpitih za vpis na to šolo, bila moja največja želja. Uspelo mi je in sedaj po treh letih šolanja na Konservatoriju lahko z velikim veseljem povem, da so se mi vrata v svet klasične glasbe in opere nasploh, odprla šele tukaj. Pod budnim očesom profesorice Vasletove, ki me vodi skozi svet klasičnega petja in tehnike petja sem pri sebi zagotovo naredila izredno velik napredek, tako v osebnostnem razvoju kot v sami tehniki petja,” pravi Pia.

V času šolanja na Koservatoriju za glasbo in balet Ljubljana je imela priložnost nastopati na kar nekaj koncertih in prireditvah.

“Pia je že na sprejemnem izpitu na KGNL izstopala iz povprečja z lepim glasom in muzikalnostjo, v letih šolanja pa je s pridnostjo in zavzetim delom svoj talent še nadgradila, kar je izkazala na številnih javnih nastopih, koncertih in dveh tekmovanjih,” pravi njena mentorica Tatjana Vasle.

Kljub mladosti je v slovenskem prostoru dosegla že veliko, saj je bila izbrana za nastop v dveh različnih operah Slovenskega narodnega gledališča Opera in balet Ljubljana. Nastopa v svetovno znani Mozartovi operi Čarobna piščal, kjer igra v vlogi prvega dečka. Izbrana je bila tudi za glavno vlogo Gerde v Kingovi operi Snežna kraljica v koprodukciji Glasbene matice Ljubljana in Slovenskega komornega glasbenega gledališča.

“Z največjim veseljem se odzivam na povabila za nastope na prireditvah Mestne Občine Lendava in drugih organizatorjev po Sloveniji in sem za svoj doprinos na kulturnem področju dobitnica “priznanja župana Občine Lendava”, ki mi je bilo podeljeno februarja 2020,” je dodala.

Za izjemne uspehe ji je Konservatorij za glasbo in balet junija letos podelil Škerjančevo nagrado – najvišje priznanje dijakom, ki se šolajo pri njih. “Piina predanost delu, raziskovanju glasu, glasbeni umetnosti nasploh, njena želja po pevskih odrih in nasploh jasen cilj – postati pevka, so izjemni. Ni dneva, ko ne bi predano vadila, raziskovala, širila svojega znanja in živela z glasbo. V moji dolgoletni pedagoški karieri je izjemna v vseh segmentih,” pravi mentorica Vasletova.

Je tudi Zoisova štipendistka. Z letošnjim šolskim letom zaključuje srednješolsko izobraževanje in je pred eno najpomembnejših odločitev za prihodnost, saj mora izbrati ustrezno akademijo za nadaljnje šolanje. V letošnjem šolskem letu namerava opraviti nekaj avdicij za študij v tujini.

“Moj glavni cilj je postati uspešna sopranistka. Zelo rada združujem petje z igro zato bi rada nadaljevala šolanje v smeri, kjer lahko delam na popolni kontroli nad glasom in tehničnem znanju, kot tudi nad igro in telesom. Specifično se zanimam za delo v operi, kar pa združuje petje in igro. Želja mi je peti tako na tujih, kot domačih odrih,” pravi mlada pevka.

Trenutno je njena vzornica sopranistka Lisette Oropesa. “Všeč mi je, da njen glas zveni zelo natančno pravilno izdelan, a hkrati tudi zelo naravno. Prav tako se mi zdi zelo primeren njen način dela, vadenja in obnašanja. Občudujem tudi njeno znanje več tujih jezikov, kar se mi zdi še posebej pomembno v poklicu opernega pevca,” pravi.

Želi si, da ji bo glas še dolgo služil in da bo še naprej v dobrem fizičnem in psihičnem stanju. “Za nas pevce je še posebej pomembno, kakšen odnos imamo do sebe in svojega telesa. Inštrument imamo znotraj sebe, z njim smo rojeni in ga ne moremo spremeniti ali kupiti novega. Zelo pomembno se je naučiti primerno skrbeti za glas,” se zaveda Pia.


Dejan Romih
pianist
Jakob Stojanović
kajakaš na mirnih vodah
Jan Ločnikar
kajakaš na divjih vodah
Jan Šubelj
šahist
Lana Klemen
balerina
Leja Glojnarič
para atletinja
Lena Repinc
biatlonka
Matic Štemberger
jazz pianist
Neja Anderle
saksofonistka
Nik Škorjanc
likovni in literarni ustvarjalec
Pia Novak
operna pevka
Sara Čopar
športna plezalka
Vid Botolin
atlet