Leto rojstva
2003
Disciplina delovanja:
šport – biatlon
Dosedanji dosežki:
5. mesto v disciplini 12,5 km (short individual) na tekmovanju IBU Cup v Nemčiji (2021); 12. mesto v disciplini 7,5 km (sprint) na tekmovanju IBU Cup v Avstriji (2021); 10. mesto v disciplini 7,5 km (sprint) na tekmovanju IBU Cup v Avstriji (2021); 2. mesto v disciplini 10 km (individual) na mladinskem svetovnem prvenstvu v Avstriji (20201); 1. mesto v disciplini 6 km (sprint) na mladinskem svetovnem prvenstvu v Avstriji (2021); 1. mesto v disciplini 7,5 km (pursuit) na mladinskem svetovnem prvenstvu v Avstriji (2021); 2. mesto v disciplini 3x6 km (Women Relay) na mladinskem svetovnem prvenstvu v Avstriji (2021); 1. mesto v disciplini 6 km (sprint) na državnem prvenstvu za članice na Pokljuki (2021); 2. mesto v disciplini 10 km (Mass Start) na državnem prvenstvu za članice na Pokljuki (2021); 2. mesto v disciplini 6 km (sprint) na državnem prvenstvu za članice na Pokljuki (2020); 1. mesto v disciplini 7,5 km (super individual) na državnem prvenstvu za članice na Pokljuki (2020)
Vzorniki:
Jessie Diggins
Cilji in želje:
uspešen nastop na mladinskih tekmovanjih najvišjega ranga; postati vrhunska biatlonka v članski kategoriji in na tekmah svetovnega pokala s ponosom predstavljati Slovenijo; nastop na Olimpijskih igrah

Lena Repinc je uspešna mlada biatlonka, ki je že zelo hitro opozorila nase. Zaradi izjemnih rezultatov v lanski sezoni je prejela nagrado Piotra Nurowskega za najboljšo mlado zimsko športnico Evrope v letu 2021. Njen največji dolgoročni cilj je osvojiti medaljo na zimskih olimpijskih igrah.

18-letna Lena Repinc iz okolice Bohinja je mlada športnica, biatlonka, ki je že zelo zgodaj opozorila nase. Svojo športno pot je začela pri šestih letih. “Začetki sicer niso bili najbolj svetli, a moja trmasta narava je pripomogla k temu, da sem danes tukaj, kjer sem,” pravi uspešna mlada biatlonka.

Kot otrok se spominja, da je v zimskem času tekme biatlona spremljala po televiziji, iz udobja domačega kavča. “Biatlon se mi je zdel izredno zanimiv, vendar me ni prav nič mikalo, da bi pozimi v peklenskem mrazu morala biti zunaj le v tankem dresu in smučarskem perilu. Že ob misli na to me je prezeblo,” pravi. Zato ni bila prav nič navdušena, ko sta jo starša vpisala na tek na smučeh v lokalni klub Smučarsko društvo Bohinj, kjer je bil njen oče v tistem času trener.

“Nekega prirojenega talenta zagotovo nisem imela in zato je bil moj odpor na začetku toliko večji. Vendar pa so mi treningi sčasoma postajali vse bolj všeč, saj so temeljili na zabavi, sklepanju prijateljstev in spoznavanju osnov teka na smučeh. Po kakšnem letu ali dveh pa je bil moj napredek zelo opazen in takrat se je tudi rodila moja ljubezen do športa, ki pa se je samo še gromozansko povečevala, ko sem prvič streljala s puško. Takrat sem vedela, da ni več poti nazaj,” se spominja Lena.

Kmalu so sledili njeni nastopi na tekmah iz teka na smučeh in biatlona, njen trener pa je bil takrat Rok Bremec. “Priznam, na svojih prvih tekmah nisem prav nič blestela, vendar me to ni odvrnilo, da bi še naprej vztrajala,” pravi. Prvih nekaj let se je udeleževala le tekem na državni ravni, kasneje pa tudi mednarodnih tekem.

Lena je izredno nadarjena, pridna in predvsem zelo ambiciozna tekmovalka, ki ima jasno zastavljene cilje, za katere je pripravljena storiti vse, pravi Janez Ožbolt, vodja panoge biatlon pri Smučarski zvezi Slovenije. “Že v zgodnji fazi treniranja biatlona si je ta šport naredila kot način življenja. Že kot starejša deklica je kazala nadarjenost, sploh pa je v prvi sezoni med mladinkami naredila izreden napredek, saj je bila tradicionalno hitra v smučini, strelsko pa bolj zanesljiva kot marsikateri starejši tekmovalec.”

Iz sezone v sezono je postopoma napredovala in dosegala vse boljše rezultate. Lani je postala članica mladinske reprezentance, spremenila je načrt treningov pod vodstvom trenerja Jureta Ožbolta, kar se je odrazilo tudi v rezultatih, saj je bila to njena najbolj uspešna sezona doslej.

Med drugim je iz Obertilliacha domov prinesla kar dve zlati in dve srebrni medalji. Zaradi njenih uspehov pa so jo tamkajšnji prebivalci poimenovali kar “princesa Obertilliacha”.

Zaradi vseh rezultatov, ki jih je dosegla v lanskem letu, je prejela tudi nagrado Piotr Nurowski za najboljšo mlado zimsko športnico Evrope v letu 2021. “Ko sem izvedela, da sem zmagala, je bilo, kot bi se mi uresničile sanje. Ves moj trud je bil poplačan in to je samo še potrdilo, da grem v pravo smer. Od takrat naprej sem še bolj osredotočena na vsak trening,” pravi mlada biatlonka.

Prav tako je na podlagi lanskih rezultatov v začetku letošnjega septembra prejela nagrado za najboljšo mlado slovensko biatlonko. Da si jo res zasluži, je že potrdila tudi na letošnjem letnem državnem prvenstvu, kjer je prav tako stopila na najvišje stopničke. Začela pa se je že glavna sezona, ki bo letos zelo dolga. “Veliko bomo v tujini, naši dve glavni tekmovanji pa sta Mladinsko svetovno prvenstvo in Olimpijski festival evropske mladine. Prav tako sem tudi potencialni kandidat za prihajajoče zimske olimpijske igre v Pekingu. Letošnja sezona je zelo pomembna in temu primerno sem popolnoma osredotočena na vsak trening sproti in se zavestno trudim odpraviti vsako napako, zaradi katere po nepotrebnem izgubljam dragocene sekunde,” je dejala Lena.

Njen največji dolgoročni cilj je osvojiti medaljo na zimskih olimpijskih igrah v Milanu 2026. Temu cilju je že zdaj podrejen njen plan treningov. “Vsekakor pa je moj dolgoročni cilj predvsem to, da bom postala uspešna biatlonka in bom na tekmah svetovnega pokala s ponosom predstavljala Slovenijo. Moja želja je, da bi ponovno dvignila raven slovenskega ženskega biatlona in ostalim narodom pokazala, da smo lahko zelo močni, tudi če smo majhni. Pot do tja bo zagotovo zahtevna, polna ovir in preprek, in zavedam se, da bom potrebovala veliko pomoči. Vendar bo to odtehtano, ko bo cilj enkrat uresničen,” je prepričana mlada športnica.

Ožbolt pravi, da je Lena sicer tudi velika perfekcionistka, ki nikakor ne mara polovičarstva. Česar se loti, to tudi zanesljivo izpelje. “Včasih jo to tudi nekoliko ovira, ampak takšna pač je,” pravi njen mentor in dodaja: “Prepričan sem, da bo Lena v prihodnosti krojila vrh svetovnega biatlona.”

Zaveda se, da je za dobre rezultate treba tudi veliko delati. “Brez trdega dela se v športu nikakor ne da uspeti. To lahko vidim pri vseh svojih vzornikih, ki vsak dan garajo, ne glede na razmere. Moja največja vzornica je Jessie Diggins, ki sicer ni biatlonka, temveč nordijska smučarka. Občudujem njen pristop do športa. Vsakega treninga se loti popolnoma osredotočena na njegovo izvedbo, ob tem pa se vseeno zna tudi zabavati. Pozna pomen dobre povezanosti med sotekmovalci in veliko naredi tudi v tej smeri. Najbolj mi je všeč to, da je do novih članov v reprezentanci zelo odprta in vedno poskrbi, da se počutijo dobrodošle. Z njimi deli svoje izkušnje, saj ji je v interesu, da uspejo kot ekipa. Ni ji pomemben le njen uspeh. Njena ekipa je kot družina, ki se odprto pogovarja tudi o stvareh, ki jim niso všeč, namreč le tako bodo lahko napredovali. Pri njej pa še posebej občudujem tudi to, da se vedno bori do zadnjega atoma svojih sposobnosti in uspeh na tekmi ne sodi po rezultatu, temveč po tem, ali je res opravila najboljši nastop, kar je bilo možno ali ne. In kljub temu, da ji ne uspe vsakokrat, nikoli ne obupa in ostaja pozitivna oseba. Za tak pristop, tako v športu kot tudi na drugih področjih se trudim tudi sama,” pravi Lena.

Svoj prosti čas, kolikor ji ga ostane, najraje preživlja v naravi, ki je v Bohinju ne manjka. “Poleti najraje plavam v Bohinjskem jezeru, pozimi tečem na tekaških progah ali deskam na Voglu, jeseni veliko kolesarim in hodim v hribe, spomladi pa se najraje sprehajam z našim psom Thorom,” pravi Lena. Poleg tega pa rada tudi potuje, bere, riše in kuha – pogosto eksperimentira z novimi recepti, predvsem z vegetarijanskimi in veganskimi.

Poleg športnih, se rada udeležuje tudi šolskih tekmovanj – letos se je uvrstila na državno tekmovanje iz zgodovine. V letošnjem letu pa jo čaka še en velik izziv – matura. Po končani gimnaziji bi se rada vpisala na Biotehniško fakulteto v Ljubljani, kjer bi rada študirala prehrano in živilstvo.

Ne glede na to, kam jo bo zanesla življenjska pot, pa je prepričana, da bo šport vedno igral pomembno vlogo v njenem življenju. “Šport se mi zdi pomemben zato, ker predstavlja neke vrste sprostitev, je kot brezplačno zdravilo. Skrbi za posameznikovo mentalno in fizično zdravje,” pravi mlada biatlonka.


Dejan Romih
pianist
Jakob Stojanović
kajakaš na mirnih vodah
Jan Ločnikar
kajakaš na divjih vodah
Jan Šubelj
šahist
Lana Klemen
balerina
Leja Glojnarič
para atletinja
Lena Repinc
biatlonka
Matic Štemberger
jazz pianist
Neja Anderle
saksofonistka
Nik Škorjanc
likovni in literarni ustvarjalec
Pia Novak
operna pevka
Sara Čopar
športna plezalka
Vid Botolin
atlet