Leto rojstva
2005
Disciplina delovanja:
umetnost – balet
Dosedanji dosežki:
1. mesto (100 točk) v baletu na državnem prvenstvu v Lendavi (2019); 1. mesto v modern solo na državnem prvenstvu v Medvodah (2021); 1. mesto v show solo na državnem prvenstvu v Medvodah (2021); 1. mesto v show solo na svetovnem prvenstvu v Nemčiji (2019); 2. mesto v modern solo na svetovnem prvenstvu na Poljskem (2019); 1. mesto v modern solo na evropskem prvenstvu na Češkem (2019); 1. mesto v show solo na svetovnem prvenstvu na Češkem (2018)
Vzorniki:
francoska prima balerina Sylvie Guillem
Cilji in želje:
uspešno zaključiti šolanje v Londonu; plesati v Netherlands Dans Theater

Lana Klemen ima komaj 16 let, a že velja za enega največjih upov slovenskega baleta. Je namreč izjemno talentirana plesalka, ki jo odlikujejo tudi odlične delovne navade in želja po izpopolnjevanju. Kot pionirka in mladinka je osvojila številne naslove svetovnega in evropskega prvaka. Dokaz, da se Lana uvršča v skupino najbolj perspektivnih mladih baletnih plesalcev tudi v svetovnem merilu, pa je sprejem na ugledno baletno šolo v Londonu.

16-letna Lana Klemen je že kot majhna punčka želela plesati in postati balerina. Svojo plesno pot je začela pri štirih letih v plesni šoli Minimundo pri Tjaši Kogej. Pozneje sta jo starša vpisala v plesno šolo Kazina, kjer je plesala show dance, modern, step in jazz balet.

Že pri osmih letih pa je pričela obiskovati tudi Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, smer klasični balet. V nižji baletni šoli se je učila pri Nadi Zorn Herm in Mihaelu Žvegliču. V srednji šoli pa se je dve leti učila pri Marinki Ribič, ki jo je tudi pripravljala na avdicijo za English National Ballet School.

“Lana je poseben talent in presenetljivo zrela za svoja leta. Njena zrelost in natančnost pri vsakodnevnih treningih baleta sta bili mnogokrat nagrajeni z najvišjimi nagradami na državnih in mednarodnih baletnih in plesnih tekmovanjih. Lana se je kot mlada baletna plesalka redno udejstvovala in izobraževala na poletnih plesnih šolah v tujini ter uspešno nastopala na številnih nastopih in prireditvah v okviru Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana,” pravi njena nekdanja mentorica Marinka Ribič.

Kot pravi, Lano odlikuje posebna energija, doslednost, vedoželjnost, iskrenost, razumnost in strast do plesa. “Je resna, zanesljiva, ambiciozna, z natančno določenimi cilji, ki jih z vztrajnostjo in delom tudi dosega in uresničuje. Kot njena baletna pedagoginja lahko povem, da jo pri njenem delu krasi neverjetna tehnična spretnost, izrazita mentalna sposobnost in zmogljivost subtilnega dojemanja. V času izrednih razmer, v času zaprtja šol, ko je pouk baleta potekal na daljavo, Lanina predanost baletu ni pojenjala. Zaradi njene samodiscipline in močne želje, izrednega občutka za prilagajanje, je bil njen napredek kljub vsaskodnevnim vadbam v neustreznih pogojih enormen,” še poudarja Ribičeva.

Dvakrat se je udeležila tekmovanja mladih slovenskih baletnih plesalcev Baltek, kjer je dosegla 1. nagrado, zlato plaketo in osvojila vseh 100 točk. Že od leta 2013 pa se udeležuje tekmovanj v showdanceu in modernu pod menotrstvom Mitje Popovskega.

Med drugim je zmagala tudi na največjem online tekmovanju “Continent vs continent 2021” z glavno vlogo v formaciji “Last Whale’s song” v organizaciji Svetovne plesne zveze. “V kategoriji show dance solo sem naslov svetovne prvakinje obranila petkrat, v modernu sem osvojila naslov dvakratne evropske prvakinje in se poleg mnogih tekmovanj udeležila tudi mednarodnih plesnih festivalov. Eden izmed njih je Dance Star v Poreču, kjer sem leta 2019 in 2020 prejela glavno nagrado na gala večeru in zmagala,” našteva mlada balerina.

Med tekmovanji in šolanjem je v otroških vlogah nastopala tudi v več baletnih predstavah v SNG Opera in Balet Ljubljana. “Meni najljubše so bile Hrestač, Don Kihot, Trnuljčica, Desetnica in Dr. Živago. V letu 2019 sem nastopila tudi na podelitvi nagrade Lydie Wisiakove v SNG Opera in Balet Ljubljana,” pravi.

Lana Klemen je izjemna plesalka, ki ima vse, kar je potrebno za uspeh, pravi Mitja Popovski, trener, koreograf in predsednik strokovnega odbora za modern in sodobni ples pri svetovni plesni zvezi IDO. Njen pedagog je že vrsto let in z užitkom spremlja njen razvoj. “Odlične delovne navade in vrhunski talent. Je zelo mlada, pleše pa že na nivoju vrhunskih odraslih plesalcev. Menim, da je Lana generacijski super talent, ki ga Slovenija še ni imela ter predstavlja svetlo prihodnost našega in svetovnega plesa,” je prepričan.

Marca 2021 se je razveselila novice, da je sprejeta na triletni program klasičnega baleta na njeni sanjski šoli English National Ballet School. Ta program ji bo omogočil profesionalno plesno izobrazbo in jo pripravil na plesno kariero. Svoje šolanje v Londonu je začela z letošnjim šolskim letom.

“Po končani šoli definitivno nameravam opravljati avdicije za različne teatre v Evropi, ali pa celo kje drugje, saj umetnost nima meja in težko vem, kam me bo odneslo. Moje največje sanje so plesati v Netherlands Dans Theater, ki je najbolj znana sodobna kompanija s klasično treniranimi plesalci in najbolj znanimi koreografi ta hip. Po končani baletni karieri bi sigurno želela ostati v plesnih vodah in se preizkusiti z ustvarjanjem lastnih koreografij,” pravi Lana.

Njena največja vzornica je Sylvie Guillem, francoska prima balerina in izvrstna sodobna plesalka. “Njen nastop je enkraten in vsakič znova me navdihne z njeno kontrolo nad telesom in izraznostjo giba. Ne samo, da je ena najboljših balerin na svetu, pač pa je tudi absolutno izvrstna v modernih koreografijah in sodobnem plesu in me še bolj navdihuje nad mojimi sanjami,” svoje navdušenje opisuje mlada baletna plesalka.

“Navdihuje me njegova čarobnost, ko stopim na oder, sem obsijana z odrskimi lučmi in se prepustim trenutku in uživam. Vsakodnevno garanje je velik del baleta in prav zato ga obožujem, omogoča mi, da sem najboljša različica sebe, ne samo kot plesalka, ampak tudi kot oseba. Prostora za izboljšavo je neskončno in prav to me motivira, da postajam vse boljša in boljša in me počasi pelje proti mojim ciljem in sanjam,” opisuje.

Kot pravi Lana, je ples del nje odkar pomni in prepričana je, da bo tako ostalo do konca življenja. Sebe si namreč ne predstavlja brez plesa. Ko pleše, se ji zdi, da je nekje drugje, v nekem drugem svetu, v katerem se počuti fantastično. Všeč ji je, kako se pri plesu gibi povezujejo z glasbo.


Dejan Romih
pianist
Jakob Stojanović
kajakaš na mirnih vodah
Jan Ločnikar
kajakaš na divjih vodah
Jan Šubelj
šahist
Lana Klemen
balerina
Leja Glojnarič
para atletinja
Lena Repinc
biatlonka
Matic Štemberger
jazz pianist
Neja Anderle
saksofonistka
Nik Škorjanc
likovni in literarni ustvarjalec
Pia Novak
operna pevka
Sara Čopar
športna plezalka
Vid Botolin
atlet