Leto rojstva
2004
Disciplina delovanja:
šport – šah
Dosedanji dosežki:
3. mesto v hitropoteznem šahu na evropskem prvenstvu v Romuniji (2018); 6. mesto v standardnem šahu na svetovnem prvenstvu v Grčiji (2018); 1. mesto v standardnem šahu na državnem prvenstvu v Portorožu (2018); 1. mesto v pospešenem šahu na državnem prvenstvu v Portorožu (2018); 1. mesto v standardnem šahu in 1. mesto v pospešenem šahu na državnem prvenstvu v Rogaški Slatini (2019); 3. mesto v pospešenem šahu na svetovnem prvenstvu v Španiji (2019); 1. mesto v pospešenem šahu na državnem prvenstvu v Kozjah (2020); 1. mesto v standardnem šahu na državnem prvenstvu na Otočcu (2020); 4. mesto v pospešenem šahu na evropskem prvenstvu v Estoniji (2019); 2. mesto v standardnem šahu na mednarodnem prvenstvu v Avstriji (2020); osvojitev naziva International master (2020); 2. mesto v standardnem šahu na mednarodnem prvenstvu v Italiji (2020); 2. mesto v standardnem šahu na mednarodnem prvenstvu v Italiji (2021); 2. mesto v standardnem šahu na mednarodnem prvenstvu na Madžarskem (2021)
Vzorniki:
Bobby Fischer, šahovski zvezdnik in ikona
Cilji in želje:
Kratkoročni cilji so izboljšati rating; obdržati stik z evropskim oziroma s svetovnim vrhom na mladinskih mednarodnih tekmovanjih; osvajati bale za naziv velemojstra in uspešno zaključiti gimnazijo. Dolgoročni cilji pa so postati najmlajši slovenski velemojster, uspešno nastopati na mednarodnih turnirjih in za člansko reprezentanco Slovenije ter se uvrstiti na lestvice najboljših šahistov na svetu.

Jan Šubelj ima komaj 17 let, a je že večletni državni prvak v šahu. Pri Olimpijskem komiteju Slovenije je uvrščen v perspektivni razred v standardnem, pospešenem in hitropoteznem šahu. S svojimi rezultati na mednarodnih tekmovanjih je že večkrat dokazal, da sodi med najboljše šahiste svoje generacije v Evropi in na svetu. Pri 15 letih pa je postal najmlajši mednarodni mojster v zgodovini samostojne Slovenije. Njegov cilj pa je postati najmlajši slovenski velemojster.

17-letni Jan Šubelj iz Komende je dijak tretjega letnika gimnazije in najperspektivnejši mladi šahist v Sloveniji. S šahom se je prvič srečal že v začetku osnovne šole, ko je začel obiskovati šahovski krožek. “Nad šahom sem bil zelo navdušen. Starši so mi kupili šahovnico, figure in uro. Doma sem igral s starši, bratom in dedijem. Hitro sem napredoval in začel premagovati učence, ki so bili starejši od mene in so že dalj časa obiskovali krožek,” se spominja mladi šahist.

Njegov talent je prepoznal tudi učitelj, ki ga je povabil v klubsko šahovsko šolo. Sledila so šolska tekmovanja, na katerih je osvajal najvišja mesta. Kmalu pa se je začel dokazovati tudi v državnem in mednarodnem merilu.

Zaradi izjemnih rezultatov ga je Šahovska zveza Slovenije že pri osmih letih uvrstila med perspektivne šahiste in ga vključila v projekt velemojster.

“Na mednarodnih tekmovanjih je dokazal, da se lahko enakovredno kosa tudi s starejšimi generacijami šahistov. Pri šahovskem treningu je resen in ambiciozen,” pravi njegov trener Martin Kodrič.

Pri 15 letih ga je selektor vključil v A člansko reprezentanco in kmalu za tem je dosegel svoj doslej največji uspeh, ko je s 15 leti osvojil naziv International Master (IM) in tako postal najmlajši mednarodni mojster v zgodovini samostojne Slovenije.

Junija 2021 je v svoji starostni kategoriji zasedal 8. mesto v Evropi in 14. mesto na svetu. Svoje uspehe pa je začel nizati že pred leti. Tako je leta 2015 na evropskem mladinskem prvenstvu v standardnem šahu dosegel 3. mesto, leto kasneje pa postal evropski prvak v pospešenem šahu. V letu 2017 je osvojil dvojni naslov evropskega prvaka do 14 let, v letu 2019 pa je bil tretji na svetovnem prvenstvu med mladinci do 16 let. Njegov trenutni rating je 2445.

V letu 2020 in 2021 so bila zaradi pandemije covida-19 odpovedana vsa uradna mednarodna mladinska tekmovanja. Zato je v tem času nastopal na članskih turnirjih. “Na Evropskem pokalu sem nastopil z visokim zmogljivostnim ratingom 2582 in le za pol točke zgrešil velemojstrsko normo,” pravi mladi šahist.

Njegovi kratkoročni cilji so izboljšati rating in še naprej osvajati zmage na evropskih in svetovnih tekmovanjih, ob tem pa tudi uspešno zaključiti gimnazijo.

Sicer pa je njegov največji cilj, da postane najmlajši slovenski velemojster. “Slovenija že več kot 10 let čaka na novega velemojstra, zato sem odločen, da bom naslednji s tem nazivom prav jaz. Zavedam se, da je pred menoj zahtevno in trdo delo,” pravi Jan. Poleg tega pa si želi še naprej uspešno nastopati na mednarodnih turnirjih in za člansko reprezentanco Slovenije ter se uvrstiti na lestvice najboljših šahistov na svetu.

Da ima Jan velik potencial za dosego naslova velemojstra, meni tudi Matjaž Mikac, predsednik Strokovnega sveta Šahovske zveze Slovenije. “Jan Šubelj je najbolj perspektiven slovenski šahist in reprezentant v kategoriji mladincev in članov. Ima perspektivni razred v standardnem, pospešenem in hitropoteznem šahu. Od leta 2020 ima naziv mednarodnega mojstra,” je poudaril.

Njegov največji vzornik je šahovska legenda Bobby Fischer, ki je vzor mladim in starejšim šahistom po vsem svetu.

Šah je miniatura življenja, pravi Jan. “Rad ga imam ker je zapleten in ponuja neizmerno število možnih kombinacij, možnosti predvidevanja in odločanja. Slabim odločitvam sledi poraz, dobrim pa uspeh. Naučil me je vztrajnosti, bolj premišljenih odločitev in sprejemanja porazov.” Nenazadnje pa je šah del njegovega vsakdanjega življenja.


Dejan Romih
pianist
Jakob Stojanović
kajakaš na mirnih vodah
Jan Ločnikar
kajakaš na divjih vodah
Jan Šubelj
šahist
Lana Klemen
balerina
Leja Glojnarič
para atletinja
Lena Repinc
biatlonka
Matic Štemberger
jazz pianist
Neja Anderle
saksofonistka
Nik Škorjanc
likovni in literarni ustvarjalec
Pia Novak
operna pevka
Sara Čopar
športna plezalka
Vid Botolin
atlet