Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Glasovanje je zaključeno

Kaj so mladi upi iz leta 2014 dosegli s trdim delom, voljo in finančno pomočjo Zavarovalnice Triglav?

Izjemni dosežki, navdihujoča volja in jasno zastavljeni cilji. S temi lastnostmi so navduševali mladi športniki, umetniki in znanstveniki in tako pridobili vašo naklonjenost ter priznanje strokovne komisije, ki jih je izbrala za prejemnike finančne podpore. Nekateri so si z njimi omogočili tisto, o čemer so doslej samo sanjali, vsi pa so izbor upravičili z novimi vrhunskimi rezultati in izjemnimi dosežki.

V okviru dveh projektov Mladi upi je 25 mladih upov prejelo finančna sredstva v skupnem znesku kar 110.000 evrov. Sklad Mladih upov upravlja Vse bo v redu, zavod Zavarovalnice Triglav za družbeno odgovorne aktivnosti.

Lanskoletni prejemniki finančnih sredstev upravičili izbor

Plavalka Ajda Teran se je s pomočjo finančne podpore iz sklada Mladih upov, ki ga upravlja Vse bo v redu, zavod Zavarovalnice Triglav za družbeno odgovorne aktivnosti, udeležila višinskih priprav v Sierra Nevadi in tudi veliko tekmovanj v tujini ter v Sloveniji. S tem denarjem tudi lažje plačuje plavarino. Ajda: ''Zaenkrat so rezultati še solidni, a mislim, da se bodo zelo izboljšali, ko pridem s teh višinskih priprav, ki na plavalce vedno zelo pozitivno vplivajo.'' Njene želje so čim boljši rezultati in osebni rekordi, ter da bi odplavala normo za kakšno pomembnejše tekmovanje in tam imela čim boljšo uvrstitev.

Ajda Teran
Ajda Teran (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Astronom Darko Kolar je zaradi finančne podpore Sklada Mladi upi pridobil veliko kvalitetnega gradiva v tujih jezikih, predvsem obilico knjig, priskrbel si je tudi novo tehnično opremo. V prihodnosti se namerava udeležiti astronomskega tabora na hrvaškem otoku Lastovo, nato pa uspešno opraviti maturo in se vpisati na študij astronomije na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani. V preteklem letu je zaključil izbirno tekmovanje za Astronomsko olimpijado ter zadnji krog Ruske astronomske olimpijade, čakajo pa ga tudi številna druga tekmovanja z njemu najljubšega področja.

Darko Kolar - 4
Darko Kolar (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Harmonikarju Davidu Novaku je bila finančna podpora v veliko pomoč pri odplačilu nove koncertne harmonike, ki jo je kupil pred dobrim letom dni. Prav tako si je lahko plačal bivanje in potne stroške gostovanja na Poljskem, kjer je igral s tamkajšnjim orkestrom. Poleg tega je imel še nekaj zelo uspešnih koncertov, v letošnjem letu pa ga čaka tekmovanje v Pulju, ki bo od 22. do 25. aprila, in pa maturitetni nastopi in recitali. Njegove želje so, da bi uspešno opravil maturo in se vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer bi lahko nadaljeval svojo glasbeno pot in se še izpopolnil v igranju pri profesorju mag. Borutu Zagoranskemu. Rad bi tudi čim več koncertiral po Sloveniji in tujini s simfoničnimi orkestri in kot solist. Po 5-letnem študiju v Ljubljani, pa si želi opraviti doktorski študij za harmoniko na Royal Academy of Music v Londonu.

David Novak - 4
David Novak (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Strelec z zračno pištolo Jože Čeper si je s finančnimi sredstvi kupil novo zračno pištolo in elektronsko tarčo, pomembno za učenje ter prepoznavanju napak. Jože: ''Finančna podpora zelo pozitivno vpliva name, saj mi omogoča, da imam priskrbljeno vse, kar se v moji panogi uporablja za doseganje vrhunskih rezultatov. Pohvalim se lahko z zmago na mednarodni tekmi v Trzinu, ter z drugim mestom in s tem najboljšo mladinsko uvrstitvijo Slovencev na tekmovanju Slovenija – Hrvaška. Moji cilji so, da pridem v sam svetovni vrh. Mogoče mi kot mladincu to še ne bo uspelo, ampak kot članu, upam da bo.'' Po lanskem nastopu na mladinskih olimpijskih igrah v Nanjingu je njegov cilj nova udeležba na olimpijskih igrah.

Jože Čeper - 2
Jože Čeper (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Ritmična gimnastičarka Karmen Petan je po prejemu finančne podpore postala zmagovalka na mednarodnem turnirju ritmične gimnastike v Arezzu v Italiji in Luxemburgu, kjer je poleg skupne zmage na zmagovalno stopničko stopila z vsemi štirimi rekviziti (obroč, žoga, trak, kiji). Vsaj enakovreden dosežek ji je uspel sredi februarja v Budimpešti na močni tekmi v organizaciji svetovne gimnastične zveze FIG, kjer se je s tremi rekviziti uvrstila v finale 8 najboljših ritmičark. S finančno podporo sklada Mladi upi, ki ga upravlja Vse bo v redu, zavod Zavarovalnice Triglav za družbeno odgovorne aktivnosti, so ji bile omogočene priprave, vadnina, nakup letalske karte in bivanje na tekmi v Luksemburgu. Njeni cilji so, da bi kot članska državna reprezentantka še naprej zastopala Slovenijo na mednarodnih tekmovanjih ter se morda nekoč uvrstila na olimpijske igre, kar dosedaj Slovenkam še ni uspelo.

Karmen Petan
Karmen Petan (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Baletnik Lan Dan Kerštanj je zelo uspešno opravil polletne izpite na Baletni akademiji dunajske državne opere, uspešni pa so tudi rezultati v gimnaziji. Lanov največji dosežek pa je, da je bil izbran za nastop v uradnem otvoritvenem programu prestižnega dunajskega opernega plesa 12. februarja 2015 v dunajski operi. Na razprodanem plesu je bilo 5.150 gostov, razprodana je bila tudi že generalka, prireditev pa je v neposrednem prenosu predvajala avstrijska nacionalna televizija ORF 2. Finančno podporo Lan preko Društva baletnih umetnikov koristi za plačilo šolanja (internata in baleta) na Dunaju. Njegov cilj je uspešno dokončati baletno akademijo in gimnazijo. Lan Dan: ''Predvsem pa … želim plesati! Želim si novih plesnih, baletnih priložnosti.''

Lan Dan Kerštanj
Lan Dan Kerštanj (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Igralec golfa Luka Braz si je s pomočjo prejetih sredstev v veliki meri izpolnil zadane želje in cilje. Prvi del sredstev je bil namenjen udeležbi na turnirju v Kharkovu v Ukrajini, kjer se je z zmago na odprtem amaterskem prvenstvu Ukrajine v 29. tednu 16. julija lani prvič uvrstil na svetovno amatersko lestvico v golfu (WAGR – World Amateur Golf Ranking) na 4.940 mesto in od tedaj je na njej v približno desetih mesecih z udeležbo na turnirjih in dobrimi rezultati napredoval za okoli 3.000 mest. Finančna podpora mu je pomagala, da se je lahko udeleževal turnirjev v Sloveniji, Ukrajini, Avstriji, Bolgariji, na Češkem, Madžarskem in na Floridi. Za opremo je žal zmanjkalo denarja. Sedaj Luka intenzivno trenira, saj je vedno bližje tudi svojemu drugemu cilju in sicer pridobitvi štipendije za nadaljnji študij v Ameriki, kjer bi lahko uspešno združeval akademsko in športno pot. Trenutno je v dogovorih s šestimi fakultetami na Floridi, ki si ga želijo v svoji ekipi, z njimi pa se pogaja o višini športne štipendije, ki bi mu jo namenili.

Luka Braz - 8
Luka Braz (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Tenisačici Manci Pislak se je s pomočjo finančne podpore odprla pot v svetovni vrh teniških tekmovanj. Novembra 2014 se je udeležila dveh mednarodnih ženskih turnirjev v Casablanci, januarja 2015 je nadaljevala z mladinskim Grand Slamom Australian open. Priskrbela pa si je tudi novo opremo, ki ji omogoča nemoteno treniranje. Manca žanje uspeh za uspehom, saj je osvojila dva master turnirja v Sloveniji (do 18 let in člani), 3. mesto na mednarodnem turnirju na Slovaškem ter četrfinale mladinskega Grand Slama Australian open 2015. Njene želje za prihodnost so predvsem nadaljevati pot do zastavljenih ciljev, ki zajemajo igranje na mladinskih Grand Slam in WTA turnirjih.

Manca Pislak - 6
Manca Pislak (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Violinistki Manci Rupnik je finančna podpora sklada Mladi upi v največji meri omogočila kritje stroškov zdravljenja poškodbe leve roke ter kritje stroškov, povezanih s tedenskim obiskom Univerze Mozarteum v Salzburgu, kjer je uspešno opravila sprejemne izpite. Poleg obiskovanja četrtega letnika umetniške gimnazije na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani uspešno študira tudi na ljubljanski Akademiji za glasbo. Za njo so številni solistični nastopi na Mozarteumu v Salzburgu, predstavila pa se je tudi na Delovi osebnosti leta 2014 v Viteški dvorani Križank ter na gala novoletnem koncertu Zavarovalnice Triglav v Cankarjevem domu v Ljubljani. Dolgoročni cilji za prihodnost so vsekakor povezani z glasbo, in sicer, nadaljevanje študija na obeh glasbenih akademijah, čim več priložnosti za solo nastopanje ter komorno nastopanje skupaj z bratoma v Klavirskem triu Rupnik.

Manca Rupnik
Manca Rupnik (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Suvalec krogle Nace Pleško, prejemnik po izboru spletnega glasovanja, se je s pomočjo finančne podpore Vse bo v redu, Zavoda Zavarovalnice Triglav za družbeno odgovorne aktivnosti, udeležil veliko več priprav, kot bi se jih sicer. Kupil si je tudi novo opremo za trening, med drugim nove medicinke in olimpijsko ročko za dvigovanje uteži. Pretekla sezona je bila posledično več kot uspešna, saj je popravil tri državne rekorde, se uvrstil v finale mladinskega svetovnega prvenstva v ZDA in se vpisal na 15. mesto na svetovni lestvici IAAF za leto 2014. Dolgoročni cilji za mladega suvalca krogle ostajajo nespremenjeni. Želi si osvajati medalje na evropskih in svetovnih prvenstvih ter olimpijskih igrah. Trenutno pa je njegova največja želja dobiti sponzorja, saj je porabil že velik del sredstev. Drugih finančnih dohodkov nima, zato ga skrbi za prihodnjo sezono in prihodnost njegove športne kariere nasploh.

Nace Pleško
Nace Pleško (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Čipkarici Neji Mravlja se je življenje po prejemu finančne pomoči korenito spremenilo. Njeno posebno znanje, ki zajema izdelavo idrijske čipke in projekti povezani z le-to, se počasi uresničujejo. Poleg risanja novih avtorskih vzorcev, se posveča tudi modeliranju izdelkov. Čipkarsko šolo redno obiskuje in ves material, ki ga Neja potrebuje za izdelavo, ji je omogočil projekt Mladi upi. Tako sedaj lahko svobodno ustvarja in se spopada z novimi izzivi. Prvi večji, ki jo čaka v prihodnosti, je vkomponirati avtorske vzorce idrijske čipke v modne kreacije in s pomočjo mentoric in sredstev Zavoda Vse bo v redu dokončati projekt, s katerim se bo končno lahko predstavila javnosti in se udeleževala tekmovanj.

Neja Mravlja
Neja Mravlja (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Naravoslovcu Urošu Prešernu je finančna podpora prišla prav že lansko poletje, ko se je udeležil lingvistične olimpijade v Pekingu in je lahko brez težav plačal letalski vozovnici v obe smeri. Uroš: ''Lahko bi rekel, da mi je finančna podpora posredno pomagala doseči častno omembo na lingvistični olimpijadi v Pekingu, saj brez kupljenih letalskih kart tudi tekmovati ne bi mogel.'' Kupil si je tudi prenosni računalnik, ki mu pride še kako prav, saj je dokaj mobilen in ga lahko tako vedno vzame s seboj. Njegovi trenutni cilji so osredotočeni na letošnje olimpijade. Trenutno so še vse v fazi izborov ekipe, najbolj pa si želi priti na kemijsko olimpijado, ki bo letos v Azerbajdžanu. Njegovi dolgoročni cilji pa so še vedno nadaljevati šolanje s študijem kemije, nato pa se usmeriti v raziskovalne vode.

Uroš Prešern
Uroš Prešern (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Mladi upi so tudi letos del zvezdniškega šova Znan obraz ima svoj glas

Nova osmerica znanih Slovencev se vsako nedeljo na POP TV z neverjetnimi preobrazbami bori za glavno nagrado, ki jo Vse bo v redu, zavod Zavarovalnice Triglav za družbeno odgovorne aktivnosti vsak teden podvoji. Zbrana sredstva gredo tudi tokrat v dobrodelne namene v »sklad mladih upov«.

Enega od mladih upov, ki bo prejel finančno podporo, boste z glasovanjem na tej spletni strani izbrali vi, ostale prejemnike finančne podpore pa bo med kandidati finalisti izbrala strokovna komisija. Zmagovalci razpisa bodo znani sredi maja.