Leto rojstva
2006
Disciplina delovanja:
atletika – tek na 1500 m
Dosedanji dosežki:
Kot pionirka v kategoriji U16 je v predlanski sezoni porušila kar dva državna rekorda, zmagala na vseh prvenstvih, kjer je nastopala, na koncu sezone pa osvojila častni naslov Naj atletinje Slovenije v kategoriji pionirk U16. V novi kategoriji mlajših mladink U18 je prvič stopila tudi na mednarodno sceno, kjer je lani najprej postala Balkanska prvakinja v teku na 1500 m, le nekaj tednov kasneje osvojila visoko 6. mesto na evropskem prvenstvu v Jeruzalemu ter se razveselila 5. mesta na Olimpijskem festivalu evropske mladine v Banski Bystrici. Letošnjo sezono je otvorila z dvema novima državnima rekordoma v kategoriji U18, na Olimpijskem festivalu evropske mladine v Mariboru pa je osvojila bronasto medaljo in državni rekord izboljšala 5 sekund. Ubranila je tudi naslov Balkanske prvakinje U18. Letos je skupno podrla kar 7 rekordov, izjemno atletsko sezono pa zaključila z naslovom državne prvakinje v krosu na 3000 m za mlajše mladinke v Murski Soboti.
Vzorniki:
Keely Hodgkinson, Hicham El Guerrouj, Maruša Mišmaš Zrimšek
Cilji in želje:
Prvi cilj za naslednje leto je norma za svetovno prvenstvo U20, ki se bo odvijalo v Peruju, v prihodnje pa bi rada nastopila in tudi zmagala na olimpijskih igrah, želi si podreti svetovni rekord na 1500 m in biti vzornica mlajšim generacijam atletov.

Po žilah 17-letne Tie Tanje se pretaka kri zmagovalcev, zato ni presenetljivo, da se na atletski stezi počuti kot doma ter da zmaguje in podira rekorde kot po tekočem traku. Samo letos je podrla kar sedem državnih rekordov na razdaljah od 800 do 3000 m in s tem postavila visok mejnik mlajšim tekačicam, letošnjo sanjsko atletsko sezono pa je zaključila z naslovom državne prvakinje v krosu na 3000 m za mlajše mladinke v Murski Soboti. Njen največji cilj je postati svetovna in olimpijska prvakinja s svetovnim rekordom na 1500 m.

Atletinja Tia Tanja Živko, sicer diajkinja 3. letnika Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije (program medijski tehnik) iz Celja, ima status kategorizirane športnice perspektivni razred, je članica AD Kladivar Celje in reprezentantka Slovenije.

Izjemno odločnost in športno disciplino je očitno podedovala po starših, nekdaj vrhunskih atletih: “Po mojih žilah se pretaka kri zmagovalcev. Moja mama je večkratna državna prvakinja in rekorderka v dolgih tekih, prav tako moj oče, ki je bil sinonim za zmagovalca na področju jugovzhodne Evrope. Tako je danes priimek Živko enako, kot če rečeš ‘zmaga’. Oba sta danes tudi moja trenerja. Atletiko pa je treniral tudi moj brat, ki je danes ravno tako trener.”

Nič čudnega torej, da se je za tek in treninge atletike navdušila tudi sama in da je začela zmagovati že na prvih tekmah. Že v 5. razredu OŠ je presenetila vse, saj je v izjemno zahtvenih razmerah zmagala na šolskem prvenstvu Slovenije v krosu, potem pa je šlo vse samo še navzgor in hitro je začela postavljati visoke mejnike med vrstnicami. Njena atletska disciplina je tek na 1500 m, a kot pravi, uživa tudi na krajši razdalji (800 m).

Pravzaprav je redno začela trenirati in tekmovati šele pred štirimi leti, od takrat pa je nanizala zavidljivo število medalj in rekordov: “V sebi imam vse, kar potrebujejo zmagovalci, kar sem dokazala že s tem, da sem kot pionirka v kategoriji U16 v predlanski sezoni porušila kar dva državna rekorda, zmagala na vseh prvenstvih, kjer sem nastopala, na koncu sezone pa osvojila častni naslov Naj atletinje Slovenije v kategoriji pionirk U16.”

A to je bil šele začetek, uspehi so se v lanski sezoni le še stopnjevali. V novi kategoriji mlajših mladink U18 je prvič stopila tudi na mednarodno sceno, kjer je najprej postala Balkanska prvakinja v teku na 1500 m, le nekaj tednov kasneje osvojila visoko 6. mesto na evropskem prvenstvu v Jeruzalemu ter se razveselila 5. mesta na Olimpijskem festivalu evropske mladine v Banski Bystrici.

Če rečemo, da sta bili obe sezoni izjemno uspešni, je bila letošnja naravnost sanjska. “Ne samo da sem v sezoni 2023 izpolnila vse zadane cilje, še več, uresničile so se mi najlepše sanje. Sezono sem otvorila z dvema novima državnima rekordoma v kategoriji U18, na Olimpijskem festivalu evropske mladine v Mariboru pa sem osvojila bronasto medaljo in državni rekord izboljšala za magičnih 5 sekund. Ubranila sem tudi naslov Balkanske prvakinje U18, sezono pa zaključila s kar nekaj državnimi rekordi. V letošnji sezoni sem naredila res ogromen korak. Rekordov namreč ni lahko podreti, jaz pa sem jih kar 7,” pove s ponosom. Za piko na I pa je izjemno atletsko sezono pred dnevi zaključila z naslovom državne prvakinje v krosu na 3000 m za mlajše mladinke v Murski Soboti in s tem še enkrat dokazala, da je rojena zmagovalka.

Glede na njene dosedanje dosežke, izjemno voljo in vztrajnost ni nobenega dvoma, da je pred njo izjemno uspešna atletska pot. Ciljev ima veliko in brez kančka dvoma je prepričana, da jih bo tudi dosegla. “Moj prvi cilj za naslednje leto je norma za svetovno prvenstvo U20, ki se bo odvijalo v Peruju. Vem, vidim in čutim, da mi bo to uspelo.” Med drugim bi v prihodnje rada nastopila in tudi zmagala na olimpijskih igrah, želi si podreti svetovni rekord na 1500 m in biti vzornica mlajšim generacijam atletov.

A kot sama pravi, je na poti do uresničitve sanj ne bo nič ustavilo. Vsekakor bi bila izjemno hvaležna za finančno podporo, ki bi ji še posebej prav prišla za financiranje dragih priprav v toplejših krajih.

Deny Vogrin
harmonikaš
Doroteja Drevenšek
pesnica, filmska in gledališka ustvarjalka
Gašper Glušič
paraplavalec
Kaja Schuster
judoistka
Maksim Gal Šehić
saksofonist
Maruša Tereza Šerkezi
gorska kolesarka
Nuška Gujt
balerina
Pavel Trojer
biatlonec
Peter Andolšek
astronom, fizik in astrofizik
Sophia Logar
violinistka
Tevž Kupljenik
oboist
Tia Tanja Živko
atletinja
Žan Ogrinc
atlet
Žana Pintarič
lokostrelka
Žiga Lin Hočevar
kajakaš in kanuist na divjih vodah