Leto rojstva
2006
Disciplina delovanja:
violina
Dosedanji dosežki:
V letih 2021 in 2023 je osvojila absolutno 1. nagrado 'Concorso Musicale Internazionale Città di Palmanova', absolutno 1. nagrado 'Oskar Rieding International Competition' in absolutno 1. nagrado na TEMSIG v Sloveniji. V letu 2022 je dosegla 2. mesto na 19th International Georg Philipp Telemann Violin Competition na Poljskem. Letos pa je prejela zmagovalno nagrado na mednarodnem tekmovanju 'Andrea Postacchini International Violin Competition' v Bruslju in na 'Zhuhai International Mozart Competition' na Kitajskem. Poleg naštetega se lahko pohvali s solo nastopi v Slovenski filharmoniji in Cankarjevem domu, nastopila pa je tudi že v Avstriji, Nemčiji, Švici in drugod.
Vzorniki:
Maxim Vengerov, Daniel Lozakovich, Jasha Heifetz, David Oistrakh
Cilji in želje:
Študij violine si želi nadaljevati na akademiji v tujini, njena največja želja pa je, da bi imela čim več solističnih nastopov z orkestrom in bi se lahko s posredovanjem glasbe dotaknila občinstva.

17-letna dijakinja 3. letnika Konzervatorija za glasbo in balet Ljubljana, ki se vzporedno izobražuje v violini in glasbi še na Pre-College Univerze Mozarteum Salzburg, se je z violino srečala že pri šestih letih. Vse od takrat jo najbolj navdušujejo nastopi, saj tako glasbo lahko deli z ljudmi. V glasbeni šoli je že na prvem violinskem tekmovanju osvojila 1. nagrado, kasneje pa je šlo vse samo še navzgor. Med drugim je osvojila več absolutnih prvih mest tako doma kot v tujini, pohvali pa se lahko s številnimi solo nastopi in z igranjem v komorni zasedbi. Tudi v prihodnje si želi čim več solističnih nastopov z orkestri, šolanje pa si želi nadaljevati na eni od prestižnih akademij v tujini.

»Ljubezen do glasbe je zame kot brezpogojna ljubezen do življenja in pristno zaupanje v ljudi. Verjamem, da bi z glasbo svet postal boljši,« pravi Sophia Logar, mlada violinistka, ki se še danes spominja trenutka, ko je pri rosnih šestih letih prvič v roke dobila majhno violino. »Bila mi je v veliko veselje in imela je zelo lep ton, ure violine pa sem spremljala z velikim zanimanjem.«

Kmalu zatem je spoznala profesorja Primoža Novšaka, ki je bil njen vzor in jo je popeljal v svet klasične glasbe. Na Konzervatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, kjer trenutno obiskuje 3. letnik, svoje znanje izpopolnjuje pod mentorstvom profesorja violine Janeza Podleska, vseskozi pa svoje znanje glasbe nadgrajuje tudi s profesorjem Petrom Šavlijem pri predmetu kontrapunkt in solfeggio. Kot nadarjena dijakinja je že v 2. letiku opravila izpit za 4. letnik violine in drugih glasbenih predmetov. Poleg rednih ur se udeležuje tudi seminarjev drugih priznanih profesorjev doma in v tujini; med drugim se vzporedno izobražuje še na Univerzi Mozarteum Salzburg.

»V glasbeni šoli sem začela z udeležbo na violinskih tekmovanjih in že na prvem tekmovanju 'Revija primorskih glasbenih šol' osvojila 1. nagrado. Ker vedno dosegam spodbudne rezultate, mi je učenje novega violinskega programa še v večje veselje. Vsak nastop me kot človeka izpopolnjuje, saj se je treba za vsak projekt popolnoma vživeti v novo glasbeno delo.« Kot še doda, na violinksih tekmovanjih poglablja svoje glabeno znanje, prav tako tekmovanja vidi kot motivacijo za violinsko izobraževanje in napredovanje. »Glasba mi daje tudi svobodo, saj ko igram, ne razmišljam o preteklosti ali prihodnosti, se le prepustim melodiji, da me popelje v neskončnost.«

Neskončno dolg pa je tudi seznam njenih uspehov, med drugim je večkrat zmagala na različnih tekmovanjih doma in v tujini. V letih 2021 in 2023 je osvojila absolutno 1. nagrado 'Concorso Musicale Internazionale Città di Palmanova', absolutno 1. nagrado 'Oskar Rieding International Competition' in absolutno 1. nagrado na TEMSIG v Sloveniji. V letu 2022 je dosegla 2. mesto na 19th International Georg Philipp Telemann Violin Competition na Poljskem. Letos pa je prejela zmagovalno nagrado na mednarodnem tekmovanju 'Andrea Postacchini International Violin Competition' v Bruslju in na 'Zhuhai International Mozart Competition' na Kitajskem. Poleg naštetega se lahko pohvali s solo nastopi v Slovenski filharmoniji in Cankarjevem domu, nastopila pa je tudi že v Avstriji, Nemčiji, Švici in drugod. »Igram tudi v komorni zasedbi, posebej pa me veseli povabilo v Neapelj, kjer igram Mozart concert no. 3 kot solistka z orkestrom.«

Študij violine si želi nadaljevati na akademiji v tujini, najraje pri virtuozu Maxim Vengerov, s katerim je že imela masterclass. Njena največja želja pa je, da bi imela čim več solističnih nastopov z orkestrom in bi se lahko s posredovanjem glasbe dotaknila občinstva.

Sredstva iz sklada Mladi upi bi ji najbolj prav prišla za nakup loka za violino in za pridobivanje dodatne izobrazbe iz violine in glasbe nasploh, saj bi ji to omogočilo še večji uspeh na tekmovanjih doma in v tujini.


Deny Vogrin
harmonikaš
Doroteja Drevenšek
pesnica, filmska in gledališka ustvarjalka
Gašper Glušič
paraplavalec
Kaja Schuster
judoistka
Maksim Gal Šehić
saksofonist
Maruša Tereza Šerkezi
gorska kolesarka
Nuška Gujt
balerina
Pavel Trojer
biatlonec
Peter Andolšek
astronom, fizik in astrofizik
Sophia Logar
violinistka
Tevž Kupljenik
oboist
Tia Tanja Živko
atletinja
Žan Ogrinc
atlet
Žana Pintarič
lokostrelka
Žiga Lin Hočevar
kajakaš in kanuist na divjih vodah