Leto rojstva
2004
Disciplina delovanja:
harmonika
Dosedanji dosežki:
Med drugim je na državnem tekmovanju v igranju harmonike leta 2029 dosegel 1. mesto in prejel zlato plaketo; istega leta je osvojil 1. nagrado na mednarodnem tekmovanju v Bosni in Hercegovini; na mednarodnem tekmovanju, ki je ravno tako leta 2019 potekalo v Sloveniji, je v katergoriji glasbeno ustvarjanje osvojil 3. mesto in prejel zlato priznanje, pohvali pa se lahko tudi z bronatim priznanjem iz teorije ter 1. mestom in zlatim priznanjem iz solfeggia; leta 2019 je na mednarodnem tekmovanju v Srbiji osvojil tudi dve 1. nagradi, eno iz teorije in eno iz solfeggia, ter še tri 1. nagrade na mednarodnih tekmovanjih v igranju harmonike, ki so potekala v Srbiji, na Hrvaškem in v Sloveniji; leta 2021 je prejel srebrno priznanje na državnem tekmovanju, leto kasneje je osvojil 1. nagrado in zlato priznanje na mednarodnih tekmovanjih na Hrvaškem in v Sloveniji, letos pa je na državnem tekmovanju osvojil srebrno priznanje.
Vzorniki:
Cilji in želje:
V naslednjem letu se želi udeležiti Evrovizije za glasbenike, na kateri bi zastopal Slovenijo, ter čim več drugih prireditev, koncertov in izobraževanj. V prihodnosti pa želi nastopati, komponirati skladbe, dirigirati ter nuditi izobraževanja drugim v Sloveniji in tujini.

19-letni študent Kraljeve Akademije za glasbo v Kopenhagnu harmoniko igra že 13 let, glasba pa mu predstavlja pobeg od sveta in notranji mir. Pri komaj osmh letih se je prvič udeležil mednarodnega tekmovanja v Puli in že takrat osvojih lepo nagrado, z leti pa so se njegovi uspehi le še stopnjevali. Med drugim je prejel številne nagrade in priznanja ter osvojil mnogo prvih mest na državnih, mednarodnih in spletnih tekmovanjih v Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji in Italiji, pred šestimi leti je tako na Temsigu osvojil prvo mesto in naslov državnega prvaka. Njegova največja želja je pustiti pečat v glasbi, tudi ko ga več ne bo.

Deny Vogrin se je z glasbo srečal že zelo zgodaj, zadnjih 13 let pa se izobražuje v igranju harmonike. Med drugim je obiskoval Konzervatorij za glasbo in balet Maribor ter ga tudi uspešno zaključil, januarja letos pa je opravil sprejemni izpit na Danskem in tako sedaj svoje šolanje nadaljuje na Kraljevi Akademiji za glasbo v Kopenhagnu.

Glasba mu pomeni ogromno, saj ga sprošča in pomirja. Strast do igranja harmonike ter seveda trdo delo pa se kažeta tudi v izjemnih dosežkih. Lepo nagrado je osvojil že na svojem prvem mednarodnem tekmovanju v Puli pri komaj osmih letih, potem pa so se priznanja tako na domačih kot na mednarodnih tekmovanjih kar vrstila. Prejel je številne nagrade in priznanja ter osvojil mnogo prvih mest na državnih, mednarodnih in spletnih tekmovanjih v Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji in Italiji, pred šestimi leti je tako na Temsigu osvojil prvo mesto in naslov državnega prvaka.

V zadnjih letih se je udeležil tudi številnih seminarjev in individualnih vaj, pohvali pa se lahko tudi s kar nekaj nastopi, koncerti in tud lastnimi skladbami. »Želja po znanju se ne končna z igranjem harmonike, saj igram tudi druge inštrumente, denimo saksofon in klavir, še posebej pa me zanimata komponiranje in dirigiranje. Pišem skladbe, namenjene solo inštrumentom, komornim zasedbam ter orkestrom,« s ponosom pove.

Od številnih dosežkov in naslovov pa je najbolj ponosen na lastna koncerta ob zaključku nižje glasbene šole leta 2019 ter na letošnji lasten koncert ob zaključku šolanja na umetniški gimnaziji Konzervatorija za glasbo in balet v Mariboru. »Izpostavil bi tudi dirigiranje mešanemu pevskemu zboru, skladbo 'Nevesta, le jemlji slovo' na koncertu pevskih zborov ter komponiranje lastne skladbe 'Iz globin', katero so izvajali profesorji na Konzervatoriju.«

V naslednjem letu se želi udeležiti Evrovizije za glasbenike, na kateri bi zastopal Slovenijo, ter čim več drugih prireditev, koncertov in izobraževanj. »Moja želja je v prihodnosti nastopati, komponirati skladbe, dirigirati ter nuditi izobraževanja drugim v Sloveniji in tujini.«

Ker živi in se izobražuje na Danskem, bi mu sredstva iz sklada Mladi upi zelo pomagala pri plačevanju najemnine in drugih stroškov, del podpore pa bi namenil tudi za nakup novega inštrumenta.

Deny Vogrin
harmonikaš
Doroteja Drevenšek
pesnica, filmska in gledališka ustvarjalka
Gašper Glušič
paraplavalec
Kaja Schuster
judoistka
Maksim Gal Šehić
saksofonist
Maruša Tereza Šerkezi
gorska kolesarka
Nuška Gujt
balerina
Pavel Trojer
biatlonec
Peter Andolšek
astronom, fizik in astrofizik
Sophia Logar
violinistka
Tevž Kupljenik
oboist
Tia Tanja Živko
atletinja
Žan Ogrinc
atlet
Žana Pintarič
lokostrelka
Žiga Lin Hočevar
kajakaš in kanuist na divjih vodah