Leto rojstva
2005
Disciplina delovanja:
biatlon
Dosedanji dosežki:
1. mesto (12,5 km posamično) in 1. mesto (7,5 km sprint) na olimpijskem festovalu evropske mladine (Italija, 2023), 9. mesto (10 km sprint) na IBU Cup (Pokljuka, 2023), 10. mesto (7,5 km super sprint) na IBU Junior Cup (Italija, 2022), 4., 6. in 7. mesto na mladinskem svetovnem prvenstvu (ZDA, 2022), 6. mesto (10 km sprint) na IBU Junior Cup (Pokljuka, 2022), 14. mesto (7,5 km super sprint) na IBU Junior Cup (Italija, 2021), 12. mesto (12,5 km posamično) na mladinskem svetovnem prvenstvu (Avstrija, 2021), 5. mesto (4x7,5 km štafeta) na mladinskem svetovnem prvenstvu (ZDA, 2022)
Vzorniki:
vsi športniki, ki jim uspeva ohranjati ravnovesje med dobro izobrazno ter športom
Cilji in želje:
svoje športne dosežke še izboljšati ter napredovati v A ekipo slovenske reprezentance

18-letni dijak 4. letnika gimnazijskega programa na srednji šolo Domžale se z biatlonom resneje ukvarja že 10 let, že tretje leto pa je tudi član slovenske biatlonske reprezentance. Tako na domačih kot mednarodnih tekmovanjih v biatlonu se je izkazal z odličnimi rezultati; med drugim je bil na mladinskem svetovnem prvenstvu v sezoni 2021/22 na zasledovalni preizkušnji kot najmlajši v svoji kategoriji youth 4., na tekmovanju EYOF januarja letos v Trbižu pa je kar dvakrat zmagal na individualnih tekmah. V prihodnje želi svoje športne dosežke še izboljšati ter napredovati v A ekipo slovenske reprezentance.

Pavel Trojer je že kot otrok veljal za zelo energičnega, ravno šport pa mu je omogočal, da to energijo izkoristi v čim bolj pozitivnem smislu. Starša sta ga zato že zelo zgodaj vpisovala na različne športne aktivnosti in tako se je med drugim preizkusil v atletiki, plezanju, plavanju, (gorskem) teku ter biatlonu. Ravno slednji mu je prinašal največje zadovoljstvo, zato se je pred desetimi leti odločil, da se mu resneje posveti, njegovi nadaljnji uspehi pa le še dokazujejo, da je bila odločitev pravilna.

Biatlon me navdihuje, ker ne zahteva le fizične moči posameznika, ampak tudi izjemno psihično pripravljenost, oboje pa mora biti za dober rezultat v ravnovesju. Menim, da me ravno to razmerje med obema aspektoma še bolj utjuje kot posameznika in mi tudi v drugih življenjskih situacijah omogoča, da ohranim mirno kri in pokažem vse, kar znam,” pojasni perspektiven športnik, ki si je s trdim delom in predanostjo prislužil tudi lepo število nagrad.

Med drugim je bil na mladinskem svetovnem prvenstvu v sezoni 2021/22 na zasledovalni preizkušnji kot najmlajši v svoji kategoriji youth 4., na tekmovanju EYOF januarja letos v Trbižu pa je kar dvakrat zmagal na individualnih tekmah. Zelo uspešno je nastopal tudi na članskih tekmovanjih IBU pokala, kjer se je preteklo sezono že uvrstil med deseterico, v močni članski konkurenci pa je sprint končal na 9. mestu.

Kot še doda, ga navdihujejo vsi športniki, ki jim uspeva ohranjati ravnovesje med dobro izobrazno ter športom in lahko po zaključeni športni karieri nadaljujejo svojo kariero na poklicni poti ter se naprej razvijajo kot posamezniki.

Ne glede na neizmerno predanost športu je namreč zanj na prvem mestu izobrazba, ki ji posveča veliko truda in energije. Zaenkrat mu usklajevanje šolskih in športnih obveznosti odlično uspeva, saj je poleg vidnih športnih dosežkov dosegel tudi odličen uspeh v vseh letih šolanja do sedaj. Ravno tako se udeležuje številnih tekmovanj v znanju: “Pohvalim se lahko s tremi zlatimi priznanji iz osnovne šole (državno tekmovanje iz kemije, logike in matematike) ter z dvema srebrnima priznanjema iz kemije v srednji šoli.”

V prihodnosti si želi svoje športne dosežke še izboljšati. Letos bo imel to možnost na mladinskem svetovnem prvenstvu v Estoniji, želi pa si tudi napredovati v A ekipo slovenske reprezentance ter hkrati vzdrževati odličen uspeh v šoli ter doseči čim boljši rezultat na maturi. Šolanje namerava nadaljevati na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani. Verjame, da lahko s trim delom doseže vse zastavljene cilje.

Sredstva iz sklada Mladi upi bi mu prišla prav predvsem za fizioterapije in prehranske dodatke, ki pripomorejo k boljši regeneraciji ter posledično k boljši fizični pripravljenosti. Del sredstev bi namenil tudi za osebno vozilo, ki bi mu omogočilo lažjo mobilnost, saj večina treningov poteka na Pokljuki in v tujini.


Deny Vogrin
harmonikaš
Doroteja Drevenšek
pesnica, filmska in gledališka ustvarjalka
Gašper Glušič
paraplavalec
Kaja Schuster
judoistka
Maksim Gal Šehić
saksofonist
Maruša Tereza Šerkezi
gorska kolesarka
Nuška Gujt
balerina
Pavel Trojer
biatlonec
Peter Andolšek
astronom, fizik in astrofizik
Sophia Logar
violinistka
Tevž Kupljenik
oboist
Tia Tanja Živko
atletinja
Žan Ogrinc
atlet
Žana Pintarič
lokostrelka
Žiga Lin Hočevar
kajakaš in kanuist na divjih vodah