Leto rojstva
2006
Disciplina delovanja:
balet
Dosedanji dosežki:
Na državnem tekmovanju mladih baletnih plesalcev TEMSIG-BALTEK je že leta 2017 prejela 2. nagrado in zlato plaketo; istega leta je osvojila 1. mesto in zlato medaljo na tekmovanju 'TUTU 2017' in bila hkrati razglašena za najobetavnejšega baletnega talenta; leta 2018 je osvojila 1. mesto in zlato medaljo ter prejela specialno nagrado za 100 točk na tekmovanju 'BALANCE 2018' v Sarajevu; tudi leta 2019 je osvojila 1. mesto in zlato medaljo na tekmovanju 'TUTU 2019' v Mariboru; leto kasneje je na spletnem tekmovanju 'TUTU 2020' prav tako osvojila 1. mesto in zlato medaljo; na tekmovanju 'TUTU 2021' pa 2. mesto in srebrno medaljo ter hkrati povabilo na avdicijo na Balletakademie of the Wiener Staatsoper (Baletna akademija dunajske državne opere); leta 2022 je na takmovanju TEMSIG-BALTEK v Lendavi osvojila 3. mesto ter bronasto plaketo; ravno tako 3. mesto in bronasto plaketo je osvojila na tekmovanju 'TUTU 2022' v Mariboru; pohvali pa se lahko tudi z osvojeno 1. nagrado (GRAND PRIX VIENNA) na tekmovanju '10. th VIENNA INTERNATIONAL BALLETT & KONTEMPORARY DANCE COMPETITION'.
Vzorniki:
najboljši svetovni baletni plesalci
Cilji in želje:
Tudi v prihodnje si želi nadaljevati študij baleta v tujini, plesati na največjih odrih in v svetovno priznanih operah.

17-letna balerina, ki trenutno živi, nastopa in se izobražuje na Dunaju na Baletni akademiji dunajske državne opere, je že kot šestletna deklica vedela, da želi življenje posvetiti baletu. Je ena najbolj perspektivnih balerin v Sloveniji, o čemer zgovorno pričajo številni dosežki na državnih in mednarodnih tekmovanjih, prestižni nastopi in osvojeni nazivi ter razna vabila za šolanje na različnih baletnih akademijah. Vrhunec njenih baletnih dosežkov pa je brez dvoma 1. nagrada GRAND PRIX VIENNA, ki jo je osvojila julija lani.

Nuška Gujt se od svojega 6. leta posveča baletu, ki ga že od vsega začetka jemlje zelo resno. »Že zelo zgodaj sem vedela, kaj si v življenju želim – da bo balet nekoč moj poklic,« pove z žarom v očeh in doda, da je že od prvega trenutka uživala v vsakem klasu in vse do danes se to ni spremenilo. »Lahko rečem, da je bila ljubezen na prvi pogled.«

Ves čas devetletnega osnovnošolskega in nato še srednješolskega izobraževanja na Prvi gimnaziji Maribor se je vzporedno izpobraževala še na Konzervatoriju za glasbo in balet Maribor. Vse to terja ogromno željo po znanju, disciplino, veliko energije in dobro organizacijo, torej vrline, ki jih Nuška vsekakor premore. A ne le to, vse šolske obveznosti je opravila z odliko in celo predčasno.

»V šolskem letu 2022/23 sem z odličnimi ocenami opravila izpite iz strokovnih premetov 4. letnika Umetniške gimnazije Maribor, smer ples, modul A-BALET na Konzervatoriju za glasbo in balet Maribor in predčasno z odliko opravila maturitetni predmet glasba, modul A-BALET. V letošnjem šolskem letu sem vpisana v 3. letnik Prve gimnazije Maribor, kjer sem drugo leto zapored prejela častno priznanje – astro,« nam zaupa in doda, da so jo že nekaj let nagovarjali tudi za šolanje na različnih baletnih akademijah, ampak je šolanje vedno povezano z ogromnimi stroški.

A ko je na baletnem tekmovanju 'TUTU 2021' od vodstva prestižne Baletne akademiji dunajske državne opere dobila osebno povabilo na avdicijo, tega ni mogla zavrniti. Avdicijo je uspešno opravila in bila sprejeta. »Takšna naključja so v umetnosti dragocena. Vesela sem, da od pričetka letošnjega šolskega leta živim in se šolam na Dunaju. Obožujem tudi njihovo operno-baletno hišo, ki je v neposredni bližini akademije.«

Kot še doda, ima zelo rada tekmovanja, od samih priprav, kostumov, vadbe baletnih variacij pa vse do nastopov. Ne bi mogla izpostaviti najljubšega tekmovanja, saj je bilo prav vsako nekja posebnega, vedno pa je tudi posegala po najvišjih mestih. »Poleg tekmovanj so bile zame zelo pomembne tudi izkušnje, za katere sem zelo hvaležna SNG Maribor, saj sem plesala v prelepih predstavah Labodje jezero, Hrestač in še mnogih drugih. Ravno tako neprecenljive izkušnje dobivam vsako leto na nepozabnih nastopih in pri sodelovanju v predstavah pod okriljem Društva baletnih umetnikov Slovenije.«

V društvu baletnih umetnikov Slovenije so na Nuškin potencial pravzaprav postali pozorni že leta 2017, ko je z desetimi leti tekmovala v bienalnem 13. tekmovanju mladih slovenskih baletnih plesalcev 'TEMSIG-BALTEK 2017' in na njem prejela zlato plaketo ter 2. nagrado. Svoj baletni potencial je le še potrdila na Slovenskem baletnem tekmovanju 'TUTU 2017', kjer jo je mednarodna žirija uglednih baletnih strokovnjakov prepoznala kot najobetavnejši baletni talent in ji podelila 1. mesto, zlato medaljo, 2. nagrado in kotizacijo za poletni baletni seminar na Baletto di Verona, ki je bil zanjo pomembna baletna izkušnja.

Od leta 2017 dalje se je njen potencial le še razvijal, tako na področju klasičnega baleta, kot na področju sodobnega plesa in lastne koreografske ustvarjalnosti, ki ji DBUS posveča posebno pozornost. Od tam pa je šlo samo še navzgor, kot rečeno je Nuška posegala po najvišjih mestih na najbolj prestižnih tekmovanjih.

Tudi v prihodnje si želi nadaljevati študij baleta v tujini, plesati na največjih odrih in v svetovno priznanih operah. Tudi sama namreč želi prispevati nekaj svojega in edinstvenega k baletu.

Sredstva iz sklada Mladi upi bi ji pomagala pokriti velik del stroškov, ki jih prinese šolanje v tujini.


Deny Vogrin
harmonikaš
Doroteja Drevenšek
pesnica, filmska in gledališka ustvarjalka
Gašper Glušič
paraplavalec
Kaja Schuster
judoistka
Maksim Gal Šehić
saksofonist
Maruša Tereza Šerkezi
gorska kolesarka
Nuška Gujt
balerina
Pavel Trojer
biatlonec
Peter Andolšek
astronom, fizik in astrofizik
Sophia Logar
violinistka
Tevž Kupljenik
oboist
Tia Tanja Živko
atletinja
Žan Ogrinc
atlet
Žana Pintarič
lokostrelka
Žiga Lin Hočevar
kajakaš in kanuist na divjih vodah