Leto rojstva
2004
Disciplina delovanja:
judo
Dosedanji dosežki:
Leto 2022: 1. mesto na državnem mladinskem prvenstvu, 2. mesto na državnem članskem prvenstvu, 5. mesto na Lignano Junior European Cup, 2. mesto na Sarajevo Senior European Cup, 1. mesto na državnem prvenstvu osnovnih in srednjih šol (mladinke), 7. mesto na Banja Luka Junior European Cup; Leto 2023: 1. mesto na državnem mladinskem prvenstvu, 1. mesto na Lignano Junion European Cup, 7. mesto na Rome European Cup, 1. mesto na European Judo Championships Juniors Hague, 3. mesto na World Championships Juniors.
Vzorniki:
Kaja Kjazer, Andreja Leški, Martin Hojak, Juš Mecilošek, druge članice kluba
Cilji in želje:
Največji cilj je uvrstitev na olimpijske igre v Los Angelesu leta 2028, kjer si želi poseči po najvišjih odličjih. Poleg tega si naslov evopske mladinske prvakinje želi nadgraditi v evropsko člansko prvakinjo, oči pa ima uprte tudi na članska svetovna prvenstva.

Vedno nasmejana in pozitivno naravnana 19-letnica, sicer študentka elektrotehnike v Ljubljani, je večino svojega življenja posvetila judu. Trenirati je začela že v 1. razredu in kmalu začela zmagovati tako rekoč na vsakem tekmovanju. Konkurenca ji je vedno predstavljala izziv, saj se je tako le še bolj trudila postati boljša in močnejša. Danes je članica slovenske reprezentance, med drugim pa se lahko pohvali z naslovom evropske mladinske prvakinje, letos je osvojila tudi bronasto medaljo na mladinskem svetovnem prvenstvu. A to je šele začetek, pred sabo ima jasno zastavljene cilje, največji pa je seveda zlata olimpijska medalja.

19-letna Kaja Schuster iz Ljubljane je s treningi juda pričela v 1. razredu, ko jo je mama pripeljala pogledati na enega od treningov članov Judo kluba Bežigrad. Judo se ji je namreč kot šport zdel odlična izbira za otroka v razvoju zaradi svoje raznolikosti, pa tudi zato, da bi se kot dekle znala braniti. »Začela sem v mali šoli juda in tako kot mamo je tudi mene pritegnila raznolikost tega športa. Poleg tega pa sem oboževala tekmovanja osnovnošolske judo lige, tudi zato, ker sem vedno osvajala zlate medalje. In zaradi kombinacije obojega sem se v judo naravnost zaljubila

Šolske treninge je hitro prerasla in tako sprejela povabilo v Judo klub Bežigrad, kjer pa je doživela velik šok. Kot prvo zato, ker so bili treningi bistveno bolj naporni in zahtevni, po drugi strani pa tudi zato, ker ni bila več najboljša v skupini, saj je trenirala z bolj nadarjenimi in starejšimi dekleti. A čeprav ji je bilo zaradi tega večkrat težko, ni obupala, ampak je 'težave' sprejela kot izzive in tako še bolj garala. »H garanju pa so pripomogle tudi moji vzorniki oz. vzornice, ki sem jih večinoma našla ravno znotraj kluba.«

Kot pravi, ji je judo ogromno dal tudi v širšem pomenu besede.Naučil jo je discipline ter ji omogočil, da se v svojem telesu počuti močno, kar ji pride prav tako v šoli kot v osebnem življenju. Poleg tega pa je pridobila tudi izjemne telesne sposobnosti in zmogljivosti. Je zelo gibljiva, brez težav denimo lahko izvaja 'špago', kolesa, salte in stoje ter dviguje zelo težke uteži.

Trdo delo pa je seveda obrodilo tudi sadove. Ne le, da je Kaja danes članica slovenske reprezentance; že v preteklosti je posegala po najvišjih mestih tako na državnih kot mednarodnih tekmovanjih, samo letos pa je med drugim osvojila naslov državne in evropske mladinske prvakinje in bronasto medaljo na mladinskem svetovnem prvenstvu. Nobenega dvoma ni, do jo čaka zelo svetla športna prihodnost.

Kot pravi, se sama v prihodnosti vidi kot profesionalna športnica, saj bi za ta šport naredila vse. »Zavedam se, da imam visoke cilje in da bom mogla zelo garati, da jih dosežem, a se garanja veselim. Moj največji cilj je seveda uvrstitev na olimpijske igre v Los Angelesu leta 2028, kjer si želim poseči po najvišjih odličjih. Poleg tega si naslov evopske mladinske prvakinje želim nadgraditi v evropsko člansko prvakinjo, oči pa imam uprte tudi na članska svetovna prvenstva.«

Glede na njeno prizadevnost in prizadevnost kluba verjame, da cilje lahko uresniči, bi pa pri tem potrebovala tudi finančno podporo. Sredstva iz sklada Mladi upi bi ji med drugim prišla prav za financiranje priprav v tujini, za razne fizioterapije in druge oblike pomoči ter za nakup športne opreme.

Deny Vogrin
harmonikaš
Doroteja Drevenšek
pesnica, filmska in gledališka ustvarjalka
Gašper Glušič
paraplavalec
Kaja Schuster
judoistka
Maksim Gal Šehić
saksofonist
Maruša Tereza Šerkezi
gorska kolesarka
Nuška Gujt
balerina
Pavel Trojer
biatlonec
Peter Andolšek
astronom, fizik in astrofizik
Sophia Logar
violinistka
Tevž Kupljenik
oboist
Tia Tanja Živko
atletinja
Žan Ogrinc
atlet
Žana Pintarič
lokostrelka
Žiga Lin Hočevar
kajakaš in kanuist na divjih vodah