Leto rojstva
2007
Disciplina delovanja:
paraplavanje
Dosedanji dosežki:
Že drugo leto zapored je član mladinske paraplavalne reprezentance. V letu 2022 in 2023 je postal državni prvak, rekorder v disciplini 400 prosto, uspešen je bil na mednarodnih IPC tekmovanjih v Zagrebu in Splitu – osvojil je medaljo v absolutni konkurenci, uspešno pa je nastopil tudi na evropskih paraigrah mladih, ki so potekale lani na Finskem. V letošnjem letu je poleg mnogih medalj na mednarodnih tekmovanjih prvič plaval tudi na svetovnem pokalu Openparaswimming na Sardiniji, kjer je dosegel odlično 5. mesto. V lanskem letu pa je bil na podlagi svojih dosežkov na prireditvi Naj parašportnik leta ZŠIS – PK razglašen za najperspektivnejšega mladega parašportnika Slovenije.
Vzorniki:
parašportniki, ki kljub svojim omejitvam zavzeto trenirajo, trdo delajo in se lahko pohvalijo z izjemnimi dosežki
Cilji in želje:
dobro odplavani treningi tudi v prihodnje in čim boljši rezultati na državnih in mednarodnih tekmovanjih, uvrstitev na paraolimpijske igre

16-letni paraplavalec iz Lok pri Mozirju se je rodil z mielomeningocelo, a kljub temu, da je na vozičku, ga to ne ovira pri športnem udejstvovanju. Še več, plavanje trenira že od šestega leta in na različnih tekmovanjih dosega izjemne rezultate. Dobri dve leti je član mladinske paraplavalne reprezentance, tako lani kot letos je postal državni prvak, rekorder na 400 m prosto, medalje pa osvaja tudi na različnih mednarodnih tekmovanjih. V prihodnosti želi seveda rezultate še izboljšati in se udeležiti paraolimpijskih iger, kjer cilja na čim višjo uvrstitev.

Gašper Glušič, danes dijak 2. letnika Elektro in računalniške šole Velenje (smer tehnik računalništva), ima že odkar pomni rad šport in vse oblike gibanja, največjo strast pa je že pri šestih letih našel v plavanju: “Plavanje me sprošča in mi omogoča, da sem v dobri fizični in psihični kondiciji. Ravno zato so me starši pred devetimi leti vpisali v Plavalni klub Velenje, kjer pod vodstvom Katarine Praznik treniram paraplavanje.”

Da zanj ni ovir, dokazuje že dejstvo, da kljub prirojeni mielomeningoceli, katere posledica je parapareza sprodnjih udov, trenira z veliko vnemo, zato se ni za čuditi, da so trenerji v njem že zelo zgodaj opazili potencial. Kot pojasni njegova trenerka, sta ga ravno njegova pridnost in talent pripreljala do zavidanja vrednih rezultatov: “Gašper je že drugo leto zapored član mladinske paraplavalne reprezentance. V letu 2022 in 2023 je postal državni prvak, rekorder v disciplini 400 prosto, uspešen je bil na mednarodnih IPC tekmovanjih v Zagrebu in Splitu – osvojil je medaljo v absolutni konkurenci, plaval je na svetovnem pokalu v Italiji 2022 in 2023, uspešno pa je nastopil tudi na evropskih paraigrah mladih, ki so potekali lani na Finskem.”

V svoji klasi 56 je bil prvi med mlajšimi mladinci, skupno v vseh klasah po točkah pa je dosegel odlično 7. mesto v disciplini 400 m kravl, ki je zaenkrat njegova paradna disciplina. Prijavljen je bil tudi na svetovne igre v Angliji, vendar je nekaj dni prej nesrečno padel in si zlomil kolk. Posledično mu je daljša odsotnost s treningov odnesla nekaj sekund boljši rezultat, ni pa mu odnesla volje do športa in trdega dela. Takoj ko je s strani zdravnice dobil zeleno luč, je ponovno začel s treningi.

V letošnjem letu je poleg mnogih medalj na mednarodnih tekmovanjih prvič plaval tudi na svetovnem pokalu Openparaswimming na Sardiniji, kjer je dosegel odlično 5. mesto. V lanskem letu pa je bil na podlagi svojih dosežkov na prireditvi Naj parašportnik leta ZŠIS – PK razglašen za najperspektivnejšega mladega parašportnika Slovenije. V MG Velenje je bil tudi že prejemnik priznanja za dosežene športne uspehe kar tri leta zapored.

Motivacijo za nadaljnje uspehe mu poleg lastnih odličnih rezultatov dajejo tudi drugi parašportniki, ki kljub svojim omejitvam zavzeto trenirajo, trdo delajo in se lahko pohvalijo z izjemnimi dosežki.

Kot še doda njegova trenerka, je pred njim cvetoča plavalna kariera, v kar verjame tudi sam: “V prihodnosti si želim dobro odplavane treninge in čim boljše rezultate na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Seveda pa si kot vsak športnik tudi jaz želim nastopiti na paraolimpijskih igrah in tam doseči kar najboljši rezultat. Upam, da mi bo z vztrajnostjo in močno voljo to tudi uspelo.”

Za dosego ciljev pa bi mu seveda zelo prav prišla tudi sredstva iz sklada Mladi upi, ki bi jih porabil predvsem za prevoze na treninge in tekme ter za plavalno opremo.

Deny Vogrin
harmonikaš
Doroteja Drevenšek
pesnica, filmska in gledališka ustvarjalka
Gašper Glušič
paraplavalec
Kaja Schuster
judoistka
Maksim Gal Šehić
saksofonist
Maruša Tereza Šerkezi
gorska kolesarka
Nuška Gujt
balerina
Pavel Trojer
biatlonec
Peter Andolšek
astronom, fizik in astrofizik
Sophia Logar
violinistka
Tevž Kupljenik
oboist
Tia Tanja Živko
atletinja
Žan Ogrinc
atlet
Žana Pintarič
lokostrelka
Žiga Lin Hočevar
kajakaš in kanuist na divjih vodah