Leto rojstva
2004
Disciplina delovanja:
lokostrelstvo
Dosedanji dosežki:
11. mesto (mladinke) na evropskem prvenstvu – poljsko lokostrelstvo (Hrvaška, 2021); 3. mesto (mladinke) na tekmi za svetovno WA rang lestvico (Kamnik, 2022); dvakrat 1. mesto (mladinke in članice) na državnem prvenstvu (Maribor, 2022); 17. mesto (članice) na dvoranskem svetovnem pokalu (Francija, 2023); 9. mesto (mladinke) na evropskem mladinskem pokalu (Čatež, 2023); 3. mesto ekipno (mladinke) na evropskem mladinskem pokalu (Čatež, 2023); 2. mesto ekipno (članice) na tekmi za svetovno WA rang lestvico (Kamnik, 2023); 33. mesto (članice) na Evropskih igrah (Poljska, 2023); 33. mesto (mladinke) na svetovnem mladinskem prvenstvu (Irska, 2023); 9. mesto (članice) na svetovnem članskem prvenstvu (Nemčija, 2023); dvakrat 1. mesto (mladinke in članice) na državnem prvenstvu (Novo mesto, 2023); 3. mesto (mladinke) na evropskem prvenstvu – poljsko lokostrelstvo (Italija, 2023); je nosilka štirih državnih rekordov, čaka pa na potrditev še treh, ki jih je podrla letos;
Vzorniki:
Kang Chae Young, Ivana Laharnar, Urška Čavič
Cilji in želje:
potrditev kvote v naslednjem letu (na evropskem prvenstvu in na zadnji etapi svetovnega pokala), uvstitev na olimpijske igre

19-letna Žana, študentka Naravoslovne fakultete v Ljublani, smer geologija, je že deset let predana lokostrelstvu. V ta šport jo je pritegnila njegova kompleksnost, saj od posameznika zahteva natančnost in zbranost, nagradi pa ga z zadetkom v rumeno. Teh zadetkov se je na njeni dosedanji športni poti nabralo kar nekaj, kar jo je pripeljalo do zavidljivih uspehov. Že od leta 2018 je članica mladinske selekcije, od lanskega leta pa tudi del članske selekcije. Najbolj ponosna je na nastop na svetovnem prvenstvu v Berlinu, kjer je končala na 9. mestu, to pa je bil tudi najboljši slovenski posamični dosežek med dekleti. Ciljev za prihodnost ima veliko, glavni pa je seveda uvrstitev na olimpijske igre.

Žana Pintarič iz Bele Krajine je z lokom prvič streljala na vaški veselici, kjer je Lokostrelski klub Paradoks, kjer danes tudi trenira, imel svojo stojnico s srečkami. “Ta šport me je takoj očaral, kar je opazil tudi moj dedek takoj po tem, ko sem ga naslednji dan prosila, naj mi iz leskovega lesa naredi lok. Kasneje me je tudi peljal na prve treninge v Črnomlju,” se spominja svojih začetkov.

Njena želja po uspehu se je pokazala že v prvih letih streljanja, ko je domov vsako leto nosila naslov državne prvakinje, pa tudi kar nekaj naslovov državne rekorderke. “Danes so pod mojim imenom napisani štirje državni rekordi, čakam pa na potrditev še treh, ki sem jih podrla letos. Nosim tudi naziv mladinske in članske državne prvakinje v lokostrelstvu,” se pohvali. Že od leta 2018 je članica mladinske selekcije, od lanskega leta pa tudi del članske selekcije.

Letošnje leto je bilo zanjo zagotovo najbolj uspešno. Aprila je tekmovanja za izbor reprezentance zaključila na 1. mestu in si tako zagotovila mesto v ženski članski ekipi. S člani reprezentance je potovala na kar nekaj tekem, kjer je nizala precej dobre uspehe. Predvsem želi izpostaviti svetovno prvenstvo v Berlinu, kjer je končala na 9. mestu, to pa je bil tudi najboljši slovenski posamični dosežek med dekleti. Tudi olimpijska kvota je bila le dva dvoboja stran, saj jo je dobila že četrtouvrščena tekmovalka.

Letošnje leto, pa čeprav je bilo polno vzponov in padcev, mi je dokazalo, da res uživam tekmovati v samem vrhu lokostrelstva. Zato se bom še naprej trudila, saj se trdo delo vedno poplača z uspehi,” z odločnostjo pove in se že veseli naslednjega leta, ko se ji obetata dve priložnosti za potrditev kvote, ki ji je v Berlinu za las ušla – prvo maja na evropskem prvenstvu in drugo junija na zadnji etapi svetovnega pokala. “Doseg kvote bi mi res ogromno pomenil, saj Slovenija v vsem času svoje neodvisnosti še nikoli ni uspela doseči kvote pri lokostrelkah in vse si zagotovo želimo biti prve, ki bi jih doletela ta čast.”

Kot še doda, je ponosna na vse svoje dosežke in upa, da se ji bodo želje, tako kratkoročne kot dolgoročne, z ohranjanjem trdega dela in piljenjem tehnike, tudi uresničile. Tako kot vsak športnik pa si seveda tudi ona želi, da bi se uvrstila na olimpijske igre in tam dosegla kar najboljši rezultat.

Hvaležna je, da jo podpirajo tako trenerji in prijatelji kot družina, slednja pa ji tudi omogoča, da se razvija na svoji športni poti. K temu bi seveda pripomogla tudi sredstva iz sklada Mladi upi, ki bi jih porabila za prijavnine na tekmovanja svetovnega pokala, za stroške celotnih potovanj in nastanitev ter seveda za opremo.

Deny Vogrin
harmonikaš
Doroteja Drevenšek
pesnica, filmska in gledališka ustvarjalka
Gašper Glušič
paraplavalec
Kaja Schuster
judoistka
Maksim Gal Šehić
saksofonist
Maruša Tereza Šerkezi
gorska kolesarka
Nuška Gujt
balerina
Pavel Trojer
biatlonec
Peter Andolšek
astronom, fizik in astrofizik
Sophia Logar
violinistka
Tevž Kupljenik
oboist
Tia Tanja Živko
atletinja
Žan Ogrinc
atlet
Žana Pintarič
lokostrelka
Žiga Lin Hočevar
kajakaš in kanuist na divjih vodah