Leto rojstva
2005
Disciplina delovanja:
astronomija, astrofizika, fizika
Dosedanji dosežki:
Zlata medalja na 14. mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike (Kolumbija, 2021), zlata medalja na 15. mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike (Gruzija, 2022), absolutno 1. mesto in zlata medalja na 16. mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike (Poljska, 2023), absolutno 1. mesto in zlata medalja na Tekmovanju treh dežel – astronomska mini olimpijada (Hrvaška, 2023), absolutno 1. mesto in zlata medalja na Tekmovanju treh dežel (Slovenija, 2022), zlata medalja na Tekmovanju petih dežel (Madžarska, 2021), zlata medalja na Sanktpetersburški astronomski olimpijadi (2022), srebrna medalja na 52. mednarodni fizikalni olimpijadi (Nemčija, 2022), zlata medlja na 53. mednarodni fizikalni olimpijdi (Japonska, 2023), zlata medalja na 7. evropski fizikalni olimpijadi (Nemčija, 2023), ekipna zlata medalja na 4. matematičnem tekmovanju Integral Cup (Srbija, 2020), srebrna medalja na Evropski olimpijadi iz naravoslovja (Češka, 2022), 1. nagrada na državnem tekmovanju iz matematike (DMFA), zlato priznanje na državnem tekmovanju iz fizike – III. tekmovalna skupina (DMFA)
Vzorniki:
ni navedel
Cilji in želje:
končati študij na FMF in pridobivati dodatna znanja v tujini, kasneje ga mika kakšno raziskovalno delo

Osemnajstletni dijak 4. letnika Gimnazije Bežigrad se že od malih nog navdušuje nad naravoslovjem, še posebej pa ga prezemata matematika in fizika skupaj z astronomijo. Vesolje ga je prevzelo že v predšolskem obdobju, ko je z zanimanjem prebiral otroške enciklopedije, v osnovni šoli pa je izzive iskal na državnih in mednarodnih tekmovanjih, kjer je dosegel izjemne rezultate, še posebej je izstopal pri astronomiji. Upravičeno je ponosen na vse uvrstitve, najbolj pa na dejstvo, da je prvi Slovenec, ki mu je uspelo osvojiti tri zlate medalje na Olimpijadi iz astronomije in astrofizike IOAA. Kot pravi, je leto 2023 zanj zlato leto. Izobraževanje želi nadaljevati na Fakulteti za matematiko in fiziko ter znanje še dodatno izpopolnjevati v tujini, v prihodnosti pa ga mika predvsem kakšno raziskovalno delo v kontekstu astronomije.

Peter Andolšek z Velikih Poljan velja za najuspešnejšega mladega znanstvenika v zgodovini Slovenije. Dosega izjemne uspehe na različnih tekmovanjih doma in v tujini s področja matematike, fizike in astronomije. Slednja ga navdihuje že od vrtčevskih let. Medtem ko je večina njegovih vrstnikov pri štirih letih in pol listala po slikanicah, je sam prebiral otroške enciklopedije in srkal vase podatke o planetih, njihovih lunah in razdaljah, z leti pa se je njegovo poznavanje vesolja le še krepilo.

V osnovni šoli mu tako redni pouk ni prinašal posebnih izzivov, zato se je udeleževal raznih državnih in mednarodnih tekmovanj. Blestel je tako rekoč povsod, še posebej pa pri astronomiji.

Z vstopom na Gimnazijo Bežigrad, kjer trenutno obiskuje 4. letnik, se je število tekmovanj še povečalo in ponovno je posegel po najvišjih mestih v državi. “Na državnem nivoju sem prejemal zlata priznanja iz fizike, matematike, astronomije in kemije, uspešno prestal izbirne postopke in se udeleževal olimpijad iz fizike, astronimije in astrofizike, naravoslovja ter matematike.”

Navadno imajo prednost na MOAA dijaki in dijakinje višjih letnikov, a Petru je že v prvem letniku uspela uvrstitev v astronimsko ekipo. Kljub temu je že na prvi olimpijadi osvojil zlato medaljo, kar ni uspelo še nobenemu slovenskemu dijaku. Tudi leto kasneje je na 15. MOAA dosegel zlato medaljo in se uvrstil med deset najboljših tekmovalcev na svetu. Zlato medaljo je osvojil tudi letos in postal obsolutni zmagovalec 16. MOAA, s tem pa je postal najboljši mladi astronom med 250 udeleženci iz 50 držav.

“Leto 2023 lahko imenujem kar zlato leto, saj sem prejel zlate medalje na vseh olimpijadah, ki sem se jih udeležil, najbolj pa sem ponosen na uspeh na Mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike, ki je avgusta potekala na Poljskem. Postal sem absolutni zmagovalec, prav tako sem zmagal v dveh kategorijah od treh – v obdelavi podatkov in opazovalnem delu,” s ponosom pove. S tem je postal drugi Slovenec, ki je zmagal na MOAA in edini, ki je na tem tekmovanju osvojil kar tri zlate medalje. Ti rezultati ga uvrščajo tudi med tri najuspešnejše tekmovalce na MOAA.

Kljub temu, da sta njegovi prvi ljubezni astronomija in astrofizika, pa Peter še vedno tekmuje tudi na drugih znanstvenih področjih, kjer prav tako dosega zavidljive uspehe. In takšne zbirke na raznovrstnih mednarodnih tekmovanjih iz znanja naravoslovja in sorodnih ved nima še noben slovenski dijak.

Kot pravi, ga od nekdaj najbolj navdušuje napovedana moč fizike in astronomije, saj je lahko le s pomočjo določenih enačb mogoče napovedati razne dogodke in pojave, za kar bi ljudje nekdaj menili, da predstavlja neke vrste magijo. “V zadnjem času pa me poleg tega zanimajo še razni matematični aspekti fizike in vse bolj se zavedam njenega pomena v sodobni fiziki.”

Že ko se je v šoli prvič srečal s fiziko, je Peter vedel, v katero smer ga bo odnesel študij. “Tega si želim dokončati na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani, smer splošna fizika, za pozneje pa si puščam še vse odprto. Že med študijem pa si želim pridobivati dodatna znanja v tujini, saj mi to lahko le koristi. Definitivno želim kasneje početi nekaj v povezavi s fiziko, še posebej pa me mika kakšno raziskovalno delo, morda tudi v kontekstu astronomije.”


Deny Vogrin
harmonikaš
Doroteja Drevenšek
pesnica, filmska in gledališka ustvarjalka
Gašper Glušič
paraplavalec
Kaja Schuster
judoistka
Maksim Gal Šehić
saksofonist
Maruša Tereza Šerkezi
gorska kolesarka
Nuška Gujt
balerina
Pavel Trojer
biatlonec
Peter Andolšek
astronom, fizik in astrofizik
Sophia Logar
violinistka
Tevž Kupljenik
oboist
Tia Tanja Živko
atletinja
Žan Ogrinc
atlet
Žana Pintarič
lokostrelka
Žiga Lin Hočevar
kajakaš in kanuist na divjih vodah