Leto rojstva
2005
Disciplina delovanja:
literarnost, gledališče in film
Dosedanji dosežki:
Pesniški natečaj 32. Župančičeva frulica (Črnomelj, 2022): 1. mesto; pesniški natečaj 33. Župančičeva frulica (Črnomelj, 2023): 1. Mesto; festival Vizije (Nova Gorica, 2023): zlato priznanje; festival Transgeneracije (Ljubljana, 2023): nagrada za najboljšo predstavo; literarni natečaj Ali govoriš emojščino? (Maribor, 2023): 1. Mesto; festival mladinske filmske ustvarjalnosti Videomanija (Ljubljana, 2022): srebrno priznanje; festival Videomanija (Ljubljana, 2023): zlato priznanje, nagrada strokovne žirije; literarni natečaj Mala Veronika (Celje, 2023): 1. Mesto; šolski Prešernov natečaj – film (Maribor, 2023): film – 1. mesto, literarnost – 1. mesto; natečaj Najst (Ljubljana, 2023): dramska besedila – izbor med top 3; pesniški natečaj Dječije Carstvo (Banja Luka, 2020): glavna nagrada; režija predstave Dogodek v mestu Gongi (plus priredba).
Vzorniki:
Vinko Möderndorfer, Saša Pavček, Matjaž Ivanišin
Cilji in želje:
izdati peniško zbirko ali zbirko kratkih zgodb, študirati filmsko režijo v tujini, postati filmska režiserka

Doroteji umetniško ustvarjanje pomaga pri dojemanju sveta in sebe. Svojo kreativnost tako izraža skozi pesmi, poleg tega je dejavna tudi v svetu filma in gledališča, kjer se je preizkusila tako v vlogi igralke kot režiserke. Sodeluje na različnih literarnih, dramskih in filmskih natečajih ter festivalih, kjer njena dela blestijo. Med vsemi dosežki pa je najbolj ponosna na nagrado strokovne žirije, ki jo je dobila na festivalu mladinske filmske ustvarjalnosti Videomanija, od pesniških uspehov pa ji največ pomeni Župančičeva frulica, ki jo je osvojila dvakrat. Izdati si želi še kakšno pesniško zbirko ali zbirko kratkih zgodb. V prihodnosti se vidi v vlogi filmske režiserke, še prej pa želi znanje nadgraditi na eni od mednarodnih filmskih šol.

18-letna Doroteja Drevenšek iz Maribora, sicer dijakinja 4. letnika programa Mednarodna matura II. Gimnazije Maribor, se je v umetnost zaljubila že zelo zgodaj. Prvo pesem o babici je napisala v tretjem razredu osnovne šole in se že naslednje leto s starši odpravila na mednarodni pesniški festival Dječje carstvo v Banja Luko, kjer je prejela II. nagrado pesniškega festivala. »Tam sem dobila ogromno pesniškega zagona in poezija je postala del mojega vsakdana. Do srednje šole sem pisala pesmi zgolj za užitek, v srednji šoli pa sem se pridružila literarni delavnici po vodstvom Nine Medved. Tam sem spoznala ogromno avtorjev in njihovih del, ki so imeli vpliv na moje ustvarjanje in me dodatno izoblikovali,« nam zaupa vsestranska umetnica, ki je poleg literarnega udejstvovanja v 2. letniku začela obiskovati tudi dramsko skupino Druga scena. Prvo leto je v skupini delovala kot igralka, potem pa se je preizkusila tudi v vlogi režiserke. »S priredbo Dogodka v mestu Gogi pod mojo taktirko sem režirala predstavo Dogodek v mesto Gongi in ustvarjanje te predstave mi je dalo občutek, da sem našla nekaj, kar želim početi do konca življenja.«

V tem času se je spoznala tudi s snemanjem filmov. Kadar snema, vidi svet v drugačni luči, pravi. Takrat se za hip oddalji od tega, kar vidijo drugi in se približa temu, kar čuti sama. V največje zadovoljstvo ji je, ko ji uspe s filmi, predstavami ali pesmijo ganiti ljudi, seveda pa je upravičeno ponosna tudi na vse nagrade in priznanja. Kot še doda, ji je največ zadovoljstva prinesla nagrada strokovne žirije, ki jo je dobila na festivalu mladinske filmske ustvarjalnosti Videomanija, od pesniških uspehov pa ji največ pomeni Župančičeva frulica, ki jo je osvojila dvakrat.

»Vesela sem, da imam priložnost ustvarjati in početi stvari, ki me zanimajo. Velikokrat obiščem pesniška branja in ostale festivale s področja mojega ustvarjanja. V prihodnosti si želim izobrazbe in nadgrajevanja svojih znanj ter sposobnosti,« nam zaupa ambiciozna umetnica, ki se med drugim rada sprošča tudi z igranjem violine in basa, rada teče, kolesari in se sprehaja, če ji ostane kaj časa, pa brata izzove na šahovsko partijo.

Trenutno jo zanimajo študiji filmske režije na Poljskem ali v Nemčiji, ki pa niso poceni, zato bi ji sredstva iz sklada Mladi upi prišla še kako prav. Samo sprejemni izpit za tovrstno akademijo namreč stane 600 evrov, poleg tega pa bi potrebovala še opremo, s katero bi lahko svoje zgodbe predstavila v kakovostni ločljivosti in z brezhibnim zvokom.

Pisanje, filmska ter gledališka režija so torej tista tri področja, ki jo najbolj zanimajo in s katerimi se želi v prihodnost tudi poklicno ukvarjati. Kot še doda, upa in si želi, da bo lahko v umetnosti vztrajala in od ustvarjanja tudi živela, čeprav se zaveda, da pot ne bo lahka: » Zdi se mi, da je v življenju najpomembnejše slediti svojemu srcu in ravno ljubezen ter strast sta tisto, po čemer se želim ravnati


Deny Vogrin
harmonikaš
Doroteja Drevenšek
pesnica, filmska in gledališka ustvarjalka
Gašper Glušič
paraplavalec
Kaja Schuster
judoistka
Maksim Gal Šehić
saksofonist
Maruša Tereza Šerkezi
gorska kolesarka
Nuška Gujt
balerina
Pavel Trojer
biatlonec
Peter Andolšek
astronom, fizik in astrofizik
Sophia Logar
violinistka
Tevž Kupljenik
oboist
Tia Tanja Živko
atletinja
Žan Ogrinc
atlet
Žana Pintarič
lokostrelka
Žiga Lin Hočevar
kajakaš in kanuist na divjih vodah