Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Znani so prejemniki finančnih sredstev razpisa Mladi upi 2018!

Zvok prečne flavte je Doroteo navdušil pri vsega šestih letih, ko je dve leti pozneje smela začeti igrati nanjo, pa se ji je uresničila največja otroška želja. Že takrat se je odločila, da bo svoje življenje posvetila temu instrumentu, izkazano zaupanje profesorice pa je poplačala s pridnim delom in vestnim učenjem. Znanje je pridobivala z neverjetno hitrostjo, zato je pri trinajstih letih že vpisala na Konservatorij za glasbo v Mariboru, le dve leti pozneje, pa je opravila tudi sprejemni izpit na univerzi Mozarteum v Salzburgu, kjer danes študira flavto. Kljub mladosti se lahko že pohvali s številnimi samostojnimi recitali in mnogimi zmagami na tekmovanjih, njen cilj pa je tekmovati s svetovno konkurenco ter nekoč igrati kot solistka flavtistka v priznanem orkestru.

Prejemnik finančnih sredstev po izboru komisije

Dorotea Senica, mladi upi 2016

Dorotea Senica

 • Leto rojstva:
  1997
 • Disciplina delovanja:
  flavta, Ustanova Gallus
 • Dosedanji dosežki:
  Prvo mesto in zlata plaketa na državnem tekmovanju TEMSIG v najvišji, akademski kategoriji, v kateri nastopajo tekmovalci do 24 let ter posebno priznanje za osvojenih 100 točk, posebno priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe, posebno priznanje za najboljšo izvedbo slovenskega avtorja ter posebna nagrada Slovenskem filharmonije – koncertni nastop z orkestrom Slovenske filharmonije (2016); nastop v finalu slovenskega izbora za tekmovalko Evrovizijski mladi glasbenik (2016); 1. nagrada na mednarodnem tekmovanju Woodwind & Brass v Varaždinu (2015); uvrstitev na mednarodno tekmovanje solistov različnih instrumentalistov do 32 let z orkestrom v avstijskem Birkfeldu (2014); številni samostojni recitali in javni nastopi s klavirjem ali raznimi orkestri
 • Vzorniki:
  Priznan koncertni solist flavtist in profesor flavte na univerzi Mozarteum v Salzburgu Michael Martin Kofler in profesorica flavte na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor Valerija Kamplet
 • Cilji in želje:
  Uspešno zaključiti bolonjski in magistrski študij flavte na Univerzi Mozarteum, se udeleževati pomembnih mednarodnih flavtističnih tekmovanj in postati članica priznanega orkestra ter v njem nastopati kot solistka na flavti

Mladi upi: Dorotea Senica

Nalagam..
Dorotea Senica, mladi upi 2016 - 9
(Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Dorotea Senica se je že kot majhna punčka navduševala nad glasbo in plesom. Neizmerno je uživala v vsaki baletni in operni predstavi, na katero sta jo peljala starša, občudovala plesalce, zgodbe, lepe obleke in melodije, ki jih je poustvarjal orkester. A najbolj ji je v spominu vsakokrat ostal zvok enega instrumenta – flavte. Ko je začela obiskovati osnovno šolo, se je v okviru obšolskih dejavnosti začela učiti igrati blokflavto, doma pa si je rada predstavljala, da je Irena Grafenauer in pred ogledalom držala svoj instrument postrani ter poskušala tako vaditi. Starša sta opazila njeno navdušenje nad prečno flavto, zato sta ji za božič kupila plastično, da bi se lahko učila pravilne drže in pihanja. Nato se je družina iz Ljubljane preselila v Hoče in Dorotea naj bi začela v glasbeni šoli obiskovati ure kljunaste flavte, saj je bila za vpis na prečno flavto še premlada, a življenje je hotelo drugače.

Na drugi uri blokflavte na Dorotein osmi rojstni dan je s sabo na uro prinesla kar svojo plastično prečno flavto in ko je profesorica Valerija Kamplet videla, da uspe iz instrumenta izvabiti močan zvok in že zna igrati nanjo, ji je ponudila, da poskusi igrati na njeno, pravo prečno flavto. Tudi ta komaj 8-letni deklici ni povzročala večjih težav, zato je profesorica poklicala Doroteina starša in jima predlagala, naj hčerko vpišeta na ure prečne flavte in ji kupita pravi instrument. Nadarjeni glasbenici so se tako uresničile sanje. Pridno je vadila in se učila novih skladb ter tako nadgrajevala izjemen talent. Že po dveh letih učenja prečne flavte se je udeležila prvega tekmovanja, se uvrstila na državno raven in tam kot daleč najmlajša zasedla odlično drugo mesto. Uspehi so se začeli vrstiti drug za drugim, tako da se lahko mlada glasbenica danes pohvali z več kot dvajsetimi zmagami in številnimi posebnimi nagradami. »Dorotea je že od začetka vedela, kaj želi in njen pristop do vadenja je bil vedno na zel visoki ravni. Posledično je predelala ogromno literature in ravno izbor programa zanjo je bil zame osebno vedno največji izziv, ker pri njej dejansko nikoli ni bilo ovir,« o svoji sedaj že nekdanji varovanki pravi dolgoletna mentorica Valerija Kamplet.

Dorotea je že po petih letih igranja flavte izpolnila vse pogoje za vpis na Konservatorij za glasbo v Mariboru. Kmalu zatem je začela obiskovati razne mednarodne seminarje in poletne šole, saj je vedela, da bo iz instrumenta maturirala pred vrstniki, zato je morala začeti raziskovati možnosti za nadaljnje šolanje. Najbolj jo je navdušil odličen solist flavtist in priznan profesor Michael Martin Kofler, pri katerem je kot komaj 15-letna deklica opravila sprejemni izpit in tako že tretje leto študira flavto na univerzi Mozarteum v avstrijskem Salzburgu. Ob tem obiskuje tudi umetniško gimnazijo na konservatoriju v Mariboru, kjer jo letos čaka zrelostni izpit - matura. Med največje dosežke Dorotea poleg uspešno opravljenega sprejemnega izpita na univerzi Mozarteum šteje tudi številne samostojne recitale s klavirjem, nastop v finalu slovenskega izbora za Evrovizijskega mladega glasbenika leta 2016, številne zmage na raznih domačih in mednarodnih tekmovanjih, prav posebno mesto v njeni zbirki pa ima zagotovo letošnje državno tekmovanje TEMSIG, kjer je tekmovala v najvišji kategoriji, s flavtisti, ki obiskujejo akademijo, in pometla tudi s šest let starejšo konkurenco, dosegla vseh 100 možnih točk, prejela številne posebne nagrade in si prislužila povabilo na koncertni nastop z orkestrom Slovenske filharmonije.

A misli mlade virtuozinje so že usmerjene v prihodnost. Po maturi se bo namreč povsem posvetila študiju v Avstriji, zato se bo morala preseliti v Salzburg. Poleg tega je že zdavnaj prerasla prečno flavto, na katero igra, potrebovala pa bo tudi pikolo, saj bo imela ta instrument kot predmet na študiju. Vse to je seveda povezano z izredno visokimi stroški, ki jih starša brez dodatne pomoči ne bosta zmogla kriti. Prav zato so finančna sredstva iz sklada Mladi upi lahko ključnega pomena za nadaljnji razvoj Doroteine glasbene kariere. Mlada virtuozinja si namreč želi postati izjemna flavtistka solistka v orkestru in konkurirati kolegicam in kolegom na mednarodni ravni, za kar pa se mora udeleževati nastopov in tekmovanj na mednarodni ravni. Letos se tako želi udeležiti Böhmovega tekmovanja v Nemčiji, prihodnje leto pa bi se rada soočila s konkurenco na enem največjih tekmovanj na svetu, na Japonskem. Motivacije in izzivov mladi glasbenici resnično ne primanjkuje, s sredstvi Zavarovalnice Triglav pa bi bili vsi ti cilji zagotovo bolj resnični in lažje dosegljivi.