Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Znani so prejemniki finančnih sredstev razpisa Mladi upi 2018!

Kajina športna pot se je začela v rani mladosti, a je najprej trenirala jazz balet, nato atletiko, potem pa jo je prijatelj seznanil z deskanjem na snegu in mlada športna navdušenka je takoj vedela, da je to disciplina, s katero se želi ukvarjati na profesionalni ravni. Specializirala se je za disciplino prosti slog, znotraj katere tekmuje v dveh kategorijah: slopestyle in snežni žleb. Njeno strmo pot do vrhunske deskarke je v lanski sezoni prekinila huda poškodba kolena, a Kaja je pogumno sanirala poškodbo ter se v letošnji sezoni uspešno vrnila na bele strmine in ponovno začela dosegati odlične rezultate. Prav zato ima upravičeno zastavljene visoke cilje: tekmovati, zmagovati in se na olimpijskih igrah čez dve leti povzpeti na zmagovalni oder.

Prejemnik finančnih sredstev po izboru komisije

Kaja Verdnik, mladi upi 2016

Kaja Verdnik

 • Leto rojstva:
  1999
 • Disciplina delovanja:
  deskanje na snegu, Surf & snowboard Club medvedi Griže
 • Dosedanji dosežki:
  12. in 15. mesto na mladinskih olimpijskih igrah na Norveškem (2016); 2. mesto na evropskem pokalu v snežnem žlebu v švicarskem Davosu (2014); 2. mesto v disciplini slopestyle in v snežnem žlebu na mednarodni tekmi v Avoriazu v Franciji (2014); 2. mesto v disciplini slopestyle na mednarodni tekmi v Monte Bondone v Italiji (2014); 1. mesto v snežnem žlebu na mednarodni tekmi v Kuhtaiju v Avstriji; 8. mesto v slopestyle disciplini in 10. mesto v snežnem žlebu na FIS Junior World Championship (2014); 1. Mesto v disciplini slopestyle na mednarodni tekmi v avstrijskem Schladmingu; članica slovenske reprezentance v deskanju na snegu - prosti slog (2015)
 • Vzorniki:
  Ena najboljših deskark na snegu, 16-letna Američanka Chloe Kim in slovenski smučarski skakalec Peter Prevc
 • Cilji in želje:
  Uvrščati se v finale na svetovnih pokalih in si s tem zagotoviti normo za olimpijske igre 2018 v Pjongjangu

Mladi upi: Kaja Verdnik

Nalagam..

Kaja Verdnik, mladi upi 2016 - 2
(Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Šport Kajo Verdnik spremlja že od malih nog. Najprej je štiri leta trenirala jazz balet, nato tri leta atletiko, potem pa jo je nekega dne dober prijatelj seznanil z deskanjem na snegu in Kaja je takoj vedela, da je našla svojo športno disciplino. Deskanje ali po domače 'bordanje' namreč vključuje vse, kar je mlada športna navdušenka iskala: dobro kondicijsko pripravljenost, spretnost, kreativnost in veliko mero adrenalina. Odločila se je specializirati za prosti slog, ki obsega dve disciplini: slopestyle in halfpipe (snežni žleb).

Kaja že pet let pridno trenira in na snegu preživi večino koledarskega leta. Izjemna motiviranost in pridnost sta kmalu po odločitvi za to športno disciplino prinesli že prve odlične rezultate, zato je bila Kaja povabljena med članice slovenske mladinske reprezentance v deskanju na snegu. V začetku lanske sezone pa se je zgodilo to, česar se bojijo vsi športniki: Kaja si je na treningu raztrgala križne kolenske vezi in si poškodovala meniskus, zaradi česar je bila primorana izpustiti vso sezono. A perspektivne deskarke to ni dotolklo. S pozitivno naravnanostjo je prestala vse operacije in se pogumno podala na pot intenzivne in skrbno načrtovane rehabilitacije pod vodstvom kondicijskega trenerja dr. Mitje Bračiča.

Veliko je bilo bolečine, veliko je bilo odrekanj, a Kaja je stisnila zobe in pridno sledila navodilom trenerja, ki je sestavil program rehabilitacije. Pred sabo je imela samo en cilj: ponovno stopiti na desko, se zapeljati po belih strminah in se vrniti na tekmovanja. To ji je letošnjo sezono tudi uspelo. Ponovno je začela tekmovati in že nanizala nekaj odličnih rezultatov ter se uvrstila celo na mladinske zimske olimpijske igre, ki so potekale februarja letos na Norveškem, za katere pravi, da so bile odlična izkušnja ter obenem dobra motivacija za nadaljnje delo. »Naslednjo sezono se želim na svetovnih pokalih uvrščati v finale in zmagovati ter izpolniti normo za članske zimske olimpijske igre, ki se bodo odvijale leta 2018 v Pjongjangu v Južni Koreji,« je odločena mlada športnica.

Kaja veliko treningov opravi v gimnastičnih dvoranah in fitnesih, a dobršen del priprav na tekme poteka na snegu. In ker v Sloveniji nimamo pogojev za izvedbo treningov te specifične discipline, jih morajo tekmovalci izvesti v tujini, to pa je seveda povezano z ogromnimi stroški, zato bi perspektivni deskarki finančna sredstva Zavarovalnice Triglav prišla še kako prav. »Trenirati moramo čez vse leto, v tujini pa jih opravljamo od junija do začetka sezone,« pojasnjuje trener državne reprezentance v deskanju na snegu Matevž Pristavec in dodaja, da je k stroškom treningov v tujini potrebno prišteti še stroške potovanj na tekme v evropskem in svetovnem pokalu ter na svetovna prvenstva, stroške za opremo, ki je vse prej kot poceni ter izdatke za kondicijske treninge, diagnostične preglede ter ostale pomembne segmente, ki prispevajo h kakovostnejšemu treningu. Vse to je namreč potrebno, da bo Kaja lahko še bolj izpopolnila svojo tehniko, da si bo nabrala še več izkušenj na mednarodni ravni in se razvila v vrhunsko slovensko deskarko na snegu.