Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Glasovanje je zaključeno

V svet atletike ga je popeljal brat in po nekaj splošnih treningih se je Matija tako rekoč zaljubil v kopje. Na začetku je želel zmagati v bratskih dvobojih, kmalu pa je bilo potrebno letvico ciljev postaviti veliko višje, saj se je Matija izkazal kot izjemen metalec kopja ter postal v svojih kategorijah konkurenčen tudi na mednarodni ravni. Letos si želi kopje zalučati 80 metrov daleč, v prihodnjih sezonah pa dodati še dva metra in se tako kvalificirati na olimpijske igre.

Prejemnik finančnih sredstev po izboru komisije

Mladi upi 2015 - za meta dato - 31

Matija Muhar

 • Leto rojstva:
  1996
 • Disciplina delovanja:
  met kopja, Atletski klub As Kranj
 • Dosedanji dosežki:
  Svetovni prvak v kategoriji mlajši mladinci (2013); svetovni podprvak v kategoriji starejši mladinci (2014); evropski prvak v kategoriji mlajši člani do 23 let (2015); državni rekord v vsaki starostni kategoriji, v kateri je nastopil do sedaj
 • Vzorniki:
  Brat Jaka Muhar, ki je prav tako metalec kopja in trenutno študira v ZDA
 • Cilji in želje:
  Letos si želi izboljšati osebni rezultat v metu kopja na 80 metrov, dolgoročni cilj pa je uvrstitev na olimpijske igre in osvojitev medalje na tem najprestižnejšem tekmovanju na svetu

Matija Muhar

Nalagam..

Matija Muhar - 5
(Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Matija Muhar je že kot majhen fant kazal veliko zanimanje za šport. Preizkusil se je v plavanju, odbojki in rokometu, nato pa ga je brat Jaka enkrat vzel s seboj na trening atletike in ta mu je takoj zlezla pod kožo. »Atletika je kraljica športov in od tekmovalca zahteva disciplino, hitrost, moč eksplozivnost. Šele ko uspeš povezati vse našteto, lahko začneš sanjati o vidnejših uvrstitvah in ravno to je bilo tisto, kar me je najbolj pritegnilo,« pravi mladi atlet in dodaja, da se je za kopje odločil zato, ker se je vanj »enostavno zaljubil«.

Trenerji so v Matiji hitro prepoznali nadarjenost ter predanost atletiki. »Matija je bil že od nekdaj hiter, meti so mu šli takoj dobro od rok, zato sem ga usmeril v disciplino met kopja,« se spominja njegov trener Jože Satler. »Že od nekdaj je njegovo življenje povsem posvečeno atletiki in metu kopja. Trenira redno in vestno, zato ne čudi, da je trenutno eden najperspektivnejših atletov v Sloveniji in prepričan sem, da bomo o njem še veliko slišali.« Matija trenira vsaj šestkrat na teden v Kranju ali na Jesenicah, športno udejstvovanje pa odlično usklajuje s šolskimi obveznostmi, tako da bo letos lahko s sošolci v rednih rokih pristopil k maturi na srednji medijski šoli v Radovljici.

Matija pravi, da bi mu v dnevu nekaj manjkalo, če ne bi imel treninga, rezultat njegove močne volje in predanosti pa so državni rekordi v vsaki starostni kategoriji, v kateri je nastopil. Poleg tega je leta 2013 postal tudi svetovni prvak v kategoriji mlajši mladinci, leto pozneje pa svetovni podprvak v kategoriji starejši mladinci. Tudi letošnja sezona se je zanj začela več kot uspešno, saj je že postal evropski prvak v kategoriji mlajši člani do 23 let. Njegov letošnji cilj je kopje zalučati 80 metrov daleč (njegov trenutni osebni rezultat je 77,60 metrov), kot vsak športnik pa si tudi on v prihodnje želi nastopiti na olimpijskih igrah in se z njih vrniti z medaljo okrog vratu.

Matijo starša že več kot desetletje skoraj vsak dan z Jesenic vozita na trening v Kranj. »Že vsa ta leta brez pomisleka žrtvujeta svoje popoldneve za moje sanje, za kar sem jima neizmerno hvaležen, saj brez njune podpore ne bi bil tako uspešen, kot sem,« je prepričan mladi up. A kot izjemno perspektiven atlet Matija potrebuje veliko več kot le navaden trening, vse to pa je seveda povezano z visokimi stroški, ki jih večinoma prav tako nosita njegova starša. Finančna sredstva Zavarovalnice Triglav bi mlademu metalcu kopja torej prišla še kako prav, porabil pa bi jih za intenzivne priprave doma in v tujini, za nakup ustrezne opreme ter udeležbo na čim več mednarodnih mitingih, kjer bo lahko dokazal rezultate rednih treningov in konkurentom dal vedeti, da nanj morajo računati, čeprav prihaja iz majhne Slovenije.