Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Glasovanje je zaključeno

Ljubezen do čipke ji je bila položena v zibko. Nad klekljanjem sta jo navdušili mama in babica; ker je to počela z veseljem, sta jo, ko je krenila v prvi razred, vpisali še v Čipkarsko šolo Idrija. To sedaj nepretrgoma obiskuje že 11 let.

Prejemnik finančnih sredstev po izboru komisije

Mladi upi 2014 za meta dato - 15

Neja Mravlja

 • Leto rojstva:
  1997
 • Disciplina delovanja:
  klekljanje, Čipkarska šola Idrija
 • Dosedanji dosežki:
  zlato priznanje Ivanke Ferjančič na državnem tekmovanju 2011, klekljarski certifikat za idrijsko čipko 2012, srebrno priznanje na državnem tekmovanju 2012, bronasto priznanje na šolskem tekmovanju 2012, pohvala za čipko izdelano iz naravnih materialov 2012
 • Vzorniki:
  mentorica Anka Jamšek, moja mama in stara mama
 • Cilji in želje:
  pridobiti izobrazbo za učiteljico klekljanja, ohranjati in bogatiti kulturno dediščino

Neja Mravlja

Nalagam..
Neja Mravlja
Neja Mravlja (Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

"Čipka je zame zelo pomembna, ker je res del našega življenja, del naše kulturne dediščine. Že naše babice so se preživljale s čipko," pove Neja Mravlja, ki upa, da bo nekega dne lahko tudi sama svoje znanje prenašala na mlajše generacije. Že sedaj jim zelo rada priskoči na pomoč, pove njena mentorica Anka Jamšek.

Spominja se, da je v Neji prepoznala velik talent že, ko je ta prišla v njen razred kot šestletna punčka. "Že takrat je želela pri klekljanju prebiti veliko časa. Ne samo štiri šolske ure, ki jih od takrat stalno namenja, ampak še več časa. Ob vztrajnosti pa jo odlikuje še delavnost, natančnost in pripravljenost, da se vključi v različne projekte oziroma izzive, ki jih natečaji od učencev zahtevajo." Odkar je prvič prestopila vrata čipkarske šole, Neja v njenih razredih preživi vsako petkovo popoldne, klekljanju pa se posveča še vsak vikend.

Verjetno si večina niti ne predstavlja, koliko truda je potrebnega, da nastane en izdelek. Mnogo krat je treba za eno samo čipko vztrajno delati tudi dve leti, poudarja učiteljica. Neja je prizadevna, a vedno ni bilo lahko sedeti za mizo, medtem ko so se vrstniki zunaj podili za žogo. "Bili so trenutki, ko sem skoraj obupala," pripoveduje. "Vedno mi je primanjkovalo časa in včasih sem vrstnike, ki so se igrali zunaj na dvorišču, gledala s solzami v očeh." Vedno nov zagon so ji dajali uspehi, ki jih je doživljala; še posebej zlato priznanje Ivanke Ferjančič na državnem tekmovanju leta 2011.

"Neja je za klekljanje res super talent," jo pohvali mentorica. "Ima ideje, se pravi, da se tudi sama preizkuša v risanju in se ne drži samo vzorcev, s katerimi razpolagamo v čipkarski šoli. Podpora ji bo prišla zelo prav, da bo lahko izrazila svoje ideje, da bo lahko ustvarjala to, kar bi rada ustvarila." Neja namreč sanja, da bi z denarno pomočjo lahko zaživela njena ideja za kolekcijo torbic za elektronske naprave, ki bi jih obogatila s tradicionalno idrijsko čipko. "Ker smo mladi veliko časa za elektronskimi napravami in bi se čipka lahko razvijala tudi v to smer," pojasni.