Znani so zmagovalci razpisa Mladi upi

Glasovanje je zaključeno

Patricija je plesati začela že v vrtcu in hitro spoznala, da je prav to tisto, kar si želi početi v življenju. Njena prva ljubezen je bil balet, pozneje so se mu pridružili še moderni tekmovalni plesi. Ples ji daje moč za premagovanje življenjskih ovir, je sredstvo, s katerim izraža svoje občutke, mišljenje. Ponosna je na to, da lahko s svojo strastjo Slovenijo predstavlja v svetu, zlasti na evropskih in svetovnih prvenstvih, nekoč pa se želi pridružiti kakšni svetovno priznani plesni šoli.

Prejemnik finančnih sredstev po izboru komisije

Mladi upi 2015 - za meta dato - 29

Patricija Crnkovič

 • Leto rojstva:
  1997
 • Disciplina delovanja:
  sodobni ples, Društvo Kazina
 • Dosedanji dosežki:
  Številni naslovi svetovne prvakinje, zlati znak Olimpijskega komiteja Slovenije za športne dosežke v letu 2013, zastopanje Slovenije na Evroviziji mladih plesalcev leta 2013, svetovna prvakinja v kategoriji show solo članice (2014), svetovna prvakinja v kategoriji jazz solo in svetovna vice prvakinja v kategoriji modern solo (oboje 2014), naj plesalka leta po izboru Plesne zveze Slovenije, Športnica leta 2014 občine Kamnik, prejemnica nagrade mala statua, najvišjega priznanja Olimpijskega komiteja Slovenije za neolimpijske discipline.
 • Vzorniki:
  Trener Mitja Popovski, plesalka in koreografinja Crystal Pite, plesalka Sylvie Guillem, plesalec in koreograf Gaj Žmavc, ameriški plesalec in koreograf William Forsythe in drugi plesalci ter športniki nasploh, saj za svoje dosežke trdo delajo.
 • Cilji in želje:
  S plesom še naprej predstavljati Slovenijo v svetu, zlasti na mednarodnih festivalih in tekmovanjih, evropskih in svetovnih prvenstvih ter imeti možnost nadaljnjih plesnih izpopolnjevanj v tujini, nekoč pa se zaposliti v kakšni svetovni plesni šoli.

Patricija Crnkovič

Nalagam..

Patricija Crnkovič - 16
(Foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Patricija Crnkovič je začela plesati v vrtcu, in sicer predvsem zato, da bi premagala svojo sramežljivost in plašnost. Prav zaradi tega je najprej plesala skupaj z mamo, ki je ni želela izpustiti iz plesne dvorane. Pri plesu jo je najprej očaral balet, zato sta jo starša pri šestih letih vpisala v plesno pripravnico na glasbeni šoli v Kamniku. A ta zvrst kmalu ni bila več dovolj; Patricija se je pri enajstih letih vpisala v svoj prvi plesni klub ter začela plesati jazz. »Ko sem prvič stopila na tekmovalni oder, sem vedela, da je to tisto, kar si želim početi v življenju,« se danes spominja talentirana plesalka.

Ljubezen do baleta seveda ni izpuhtela, zato je Patricija začela po treh letih glasbene pripravnice obiskovati Baletno šolo na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, kamor jo je pozneje, vzporedno z Gimnazijo Bežigrad, vodila tudi njena srednješolska pot. Želja po izpopolnjevanju plesnega znanja jo je obenem pripeljala v Društvo Kazina, kjer lahko razvija svoj talent in nadgrajuje svoje plesno znanje. »Ko se Patricija postavi na oder, že brez velikih popravkov deluje izredno pristno,« pojasnjuje njen trener in koreograf Mitja Popovski. »Ples je umetnost, kar pomeni, da morajo gledalci plesalca sprejeti, se poistovetiti z njim, ko jim odpleše določeno življenjsko situacijo, in mislim, da to Patricija naredi res vrhunsko.«

Patricija pravi, da je neizmerno ponosna na vse dosežke, ki jih je dosegla pod okriljem Svetovne plesne zveze, predvsem na lanskoletno svetovno prvenstvo, na katerem je dosegla prvi mesti v kategorijah show soul ter jazz. Nič manj pomemben ni niti nastop na Evroviziji mladih plesalcev leta 2013, veliko pa ji pomenijo tudi vse predstave, v katerih je sodelovala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana ter v Društvu Kazina. A čeprav se zdi, da je dosegla že vse, mladi plesalki ciljev ne manjka. Želi si tekmovati na mednarodni ravni in skrbeti, da bo slovenska himna postala stalnica na evropskih in svetovnih plesnih tekmovanjih, nekoč pa bi se rada preizkusila tudi v kakšni svetovni plesni šoli.

A uresničitev vseh teh želja je seveda povezana tudi z ogromnimi finančnimi vložki. Ker je Patricija trenutno v tekmovalni fazi, se udeležuje številnih mednarodnih tekmovanj, ki stanejo in na katera se je treba nekako pripeljati. Potem je potrebno seveda poskrbeti tudi za ustrezen kostum in za vse to bi ji finančna sredstva Zavarovalnice Triglav prišla še kako prav. »Stroške mojega plesnega udejstvovanja v celoti nosita starša, za kar sem jima zelo hvaležna, a rada bi se udeležila tudi kakšnih dodatnih poletnih izpopolnjevanj,« nam svoje želje zaupa Patricija, o kateri bomo glede na njen izjemen talent in neizmerno predanost plesu v prihodnje zagotovo še veliko slišali.