Leto rojstva
2004
Disciplina delovanja:
šport – taekwon-do in wako kikboks
Dosedanji dosežki:
1. mesto med mladinci v disciplini kick-light 69 kg na wako kikboks evropskem prvenstvu v Črni gori (2021); 2. mesto med mladinci v disciplini point fighting 69 kg na evropskem prvenstvu v Črni gori (2021); 1. mesto med mladinci v disciplini taekwon-do borbe 68 kg na evropskem prvenstvu v Španiji (2021); 1. mesto med mladinci v disciplini kick-light 69 kg na svetovnem pokalu na Madžarskem (2021); 1. mesto med mladinci v disciplini kick-light 69 kg na balkanskem prvenstvu v Makedoniji (2021); 1. mesto med mladinci v disciplini point fighting 69 kg na evropskem pokalu v Italiji (2020); 1. mesto med mladinci v disciplini kick-light 69 kg na evropskem pokalu v Italiji (2020); 1. mesto med mladinci v disciplini point fighting 63 kg na evropskem prvenstvu na Madžarskem (2019); 2. mesto med mladinci v disciplini kick-light 63 kg na evropskem prvenstvu na Madžarskem (2019); 3. mesto med mladinci v disciplini light contact 63 kg na evropskem prvenstvu na Madžarskem (2019); 3. mesto med mladinci v kategoriji taekwon-do borbe 63 kg na evropskem prvenstvu v Sarajevu (2019); 1. mesto med mladinci v disciplini taekwon-do ekipno na evropskem prvenstvu v Sarajevu (2019); 2. mesto med starejšimi kadeti v disciplini point fighting 63 kg na wako svetovnem prvenstvu v Italiji (2018); 2. mesto med starejšimi kadeti v disciplini kick light 63 kg na wako svetovnem prvenstvu v Italiji (2018); 1. mesto med starejšimi kadeti v disciplini kick light 63 kg na svetovnem pokalu v Italiji (2018)
Vzorniki:
stric Redžo in stric Sanel Ljutić
Cilji in želje:
v svoji kategoriji postati najuspešnejši na svetu, udeležba na olimpijskih igrah, profesionalni športnik in trener

Ali Botonjić, ki prihaja iz Ljubljane in bo letos avgusta postal polnoleten, je član kluba taekwon-do Gepard. Je uspešen kikboksar in taekwon-doist. Pri njegovih 12 letih so ga sprejeli v slovensko reprezentanco kikboksa, saj je že med mlajšimi kadeti močno izstopal med svojimi vrstniki na mednarodnih tekmovanjih. Je večkratni državni in mednarodni prvak v kikboksu in taekwon-doju. Med njegovimi zadnjimi dosežki je tudi naziv evropski prvak v kategoriji kick light 69 kg med mladinci in evropski podprvak v kategoriji point fight 69 kg med mladinci na evropskem prvenstvu kikboksa, ki je potekal v Budvi (2021). V prihodnosti si želi nastopati na olimpijskih igrah, v svoji karieri pa se vidi kot profesionalni športnik in trener.

Ali Botonjić se je s športom začel ukvarjati že pri štirih letih, ko mu je le-ta predstavljal igro. V osnovni šoli se je preizkusil v različnih športih: košarki, atletiki, nogometu in floorballu. V petem razredu je šolo zastopal tudi na vseh manjših in večjih tekmovanjih.

Med 10 in 12 letom je vzporedno treniral taekwon-do, kikboks in nogomet pri klubu Bravo. »Ker so zadeve postale prenaporne tako psihično kot fizično, saj smo imeli treninge vsak dan, sem se moral odločiti in izbrati šport, ki mi je bil v tistem trenutku nekako ljubši in kjer sem videl večji potencial,« mladi športnik borilnih veščin razloži o svoji odločitvi za kikboks in taekwon-do ter doda, da je bila odločitev povezana tudi s potovanji, ki jih prinašata omenjena športa. Isto leto, ko se je odločil za ta dva športa, so ga kot mlajšega kadeta sprejeli v slovensko reprezentanco kikboksa. Pri svojih 12 letih se je prvič odpravil na svetovno prvenstvo v Dublin na Irskem. O tej izkušnji Ali pove: »To so bili začetki moje kariere, ki se je iz leta v leto le še stopnjevala in vsako leto sem postal uspešnejši.«

Za sabo ima veliko uspešnih dosežkov, med katerimi so tudi: evropski prvak v kategoriji kick light 69 kg med mladinci in evropski podprvak v kategoriji point fight 69 kg med mladinci na evropskem prvenstvu kikboksa v Budvi (2021); evropski prvak v kategoriji 68 kg med mladinci in ekipni evropski prvak na evropskem prvenstvu taekwon-doja v Španiji (2021); 1. mesto v kategoriji kick light 69 kg na svetovnem pokalu v Budimpešti (2021). To je nekaj njegovih najuspešnejših uvrstitev, bil pa je že večkratni državni in mednarodni prvak v kikboksu in v taekwon-doju. Je tudi član obeh slovenskih reprezentanc.

Trener Sanel Ljutić pravi, da Ali sodi med najbolj perspektivne tekmovalce kluba Gepard kot tudi slovenske reprezentance. Opiše ga kot izjemno marljivega, talentiranega, delavnega in tehnično ter motorično sposobnega z jasno opredeljenimi cilji za doseganje vrhunskih rezultatov tako v taekwon-doju kot kikboksu.

Njegova vizija je v svoji kategoriji postati najuspešnejši na svetu in se v prihodnjih letih udeležiti olimpijskih iger.

Trenira petkrat na teden in se redno udeležuje vseh priprav, ki so organizirane s strani kluba in športne zveze. Veliko trenira tudi sam, predvsem na kondicijskem področju, saj se trudi postati še uspešnejši. Treninge dobro usklajuje s šolo, saj, kot pravi: »Ne dopuščam, da treningi vplivajo na moj odnos do šole. Predvsem si prizadevam biti vzporedno uspešen tako na športnem področju kot v šoli.« Osnovno šolo je zaključil kot odličen in prav dober učenec. Trenutno obiskuje srednjo šolo, kjer uspešno izpolnjuje obveznosti in zaključuje letnike z dobrim in prav dobrim uspehom. »Glede na to da so v športu poškodbe pogoste, si prizadevam šolo končati čim bolj uspešno, saj nikoli ne vemo, kaj nas čaka na športni poti,« pravi Ali in doda, da si v prihodnosti želi postati profesionalni športnik in trener.

Šola in treningi mu ne predstavljajo bremena, ravno nasprotno, v izziv mu je biti uspešen v šoli in športu. Pri tem ga podpirata starša, na katerih je tudi veliko finančno breme, ki ga predstavljajo tekmovanja, potovanja, treningi, trenerji in priprave. »Sicer sem najstarejši od treh otrok v družini in nekako predstavljam tudi največji zalogaj za starše,« pove uspešen mlad športnik borilnih veščin in doda, da bi mu vsaka pomoč za mlade upe veliko pomenila, da ima v bližnji prihodnosti napovedanih že kar nekaj večjih tekmovanj. Ali je kot uspešen športnik in marljiv učenec prejemnik športne štipendije OKS, večkrat pa je bil tudi na podelitvi najuspešnejših športnikov Mestne občine Ljubljana.

Alen Bečirević
namizni paratenisač
Ali Botonjić
kikboksar in taekwon-doist
Anej Gorenjak
trobentač
Bor Artnak
tenisač
Erazem Žganjar
flavtist
Jana Dremelj
veslačica
Marija Judež
raziskovalka naravoslovnih znanosti
Maša Majcen
flavtistka
Monika Bartol
triatlonka
Neža Colja
športna plesalka
Nina Pavšek
klarinetistka
Patrik Žnidaršič
kemik, matematik in programer
Rahela Češarek
fagotistka