Leto rojstva
2003
Disciplina delovanja:
latinskoameriški in standardni ples
Dosedanji dosežki:
prvo mesto v disciplini latinskoameriški plesi U21 na mednarodnem tekmovanju WDSF Open na Portugalskem (2021); prvo mesto v disciplini latinskoameriški plesi na mednarodnem tekmovanju WDSF Open v Franciji (2021); prvo mesto v kombinaciji desetih plesov na državnem prvenstvu v Medvodah (2021); prvo mesto v disciplini latinskoameriški plesi na državnem prvenstvu v Račah (2021); prvo mesto v disciplini standardni plesi na državnem prvenstvu v Radljah ob Dravi (2021); drugo mesto v disciplini standardni plesi na mednarodnem tekmovanju WDSF Open v Italiji (2020); drugo mesto v disciplini standardni plesi na državnem prvenstvu v Zgornji Kungoti (2020); tretje mesto v disciplini latinskoameriški plesi na mednarodnem tekmovanju WDSF Open v Srbiji (2021); tretje mesto v disciplini latinskoameriški plesi na mednarodnem tekmovanju WDSF Open v Ukrajini (2021); tretje mesto v disciplini standardni plesi na mednarodnem tekmovanju WDSF Open v Pratu v Italiji (2021); tretje mesto v disciplini standardni plesi na mednarodnem tekmovanju WDSF Open v Saronnu v Italiji (2021); deveto mesto v kombinaciji desetih plesov na evropskem tekmovanju v Belorusiji (2021); trinajsto mesto v kombinaciji desetih plesov na svetovnem prvenstvu v Romuniji (2021); tretje mesto v disciplini standardni plesi na članskem državnem prvenstvu v Zgornji Kungoti (2022)
Vzorniki:
Katarina Venturini in Andrej Škufca, Zoran Plohl in Tatjana Lahvinovič Galčun, Aleksej Galčun
Cilji in želje:
plesna kariera, znanje deliti z mlajšimi plesalci kot plesna pedagoginja in trenerka, postati mednarodna plesna sodnica

Neža Colja, ki pravi, da je ples ritem njenega življenja, je s svojim soplesalcem uspešna v standardnih in latinskoameriških plesih. Pohvali se lahko s številnimi dobrimi rezultati tako na evropskih kot na svetovnih prvenstvih, med katerimi je tudi lanska trikratna zmaga na državnem prvenstvu v disciplini standardnih plesov in latinskoameriških plesov ter v kombinaciji desetih plesov. Danes tekmujeta v članski kategoriji in pred njima je visok cilj: v petih letih želita postati evropska in svetovna prvaka. Nadobudna plesalka si želi po koncu svoje plesne kariere postati mednarodna sodnica in trenerka.

Devetnajstletna Neža Colja, ki prihaja iz Kranja, je nadobudna mlada plesalka standardnih in latinskoameriških plesov. Je dijakinja četrtega letnika športnega oddelka Ekonomske gimnazije Franceta Prešerna v Kranju.

Pravi, da je ples ritem njenega življenja, pri čemer jo vodi moto “Ostani močan in nikoli ne obupaj”. Življenja brez plesa si ne predstavlja; pravi, da je to njena največja ljubezen. Plesati je začela zelo zgodaj. “Plešem, odkar pomnim. Ko sem bila majhna, sem se ves čas zibala po ritmu glasbe. Plesala sem na plesnih uricah v vrtcu, doma pa ni bilo praznovanja, na katerem ne bi z mlajšo sestro pripravili plesne točke,” pravi mlada plesalka.

Njena plesna pot se je začela s hip hopom, ki ga je plesala do drugega razreda osnovne šole. Takratna učiteljica je prepoznala njen talent za ples in tako je ob podpori staršev odšla na trening latinskoameriških in standardnih plesov. “To je bila ljubezen na prvi pogled,” nam je zaupala Neža, ki se je nato usmerila v to disciplino in pričela trenirati v skupini 15 deklet in enega samega plesalca. Zelo hitro je napredovala in dohitela znanje deklet ter si tako priborila svojega prvega soplesalca, s katerim sta plesala šest let.

Ples v paru je zelo zahtevna disciplina, saj morata biti plesalca usklajena, voditi pa ju mora skupen interes. Ples v paru Neža opiše z naslednjimi besedami: “Dva morata postati kot eno. In to je največja umetnost v latinskoameriških in standardnih plesih.”

Decembra 2019 je dobila novega soplesalca, Stefana Chiarija, ki prihaja iz italijanske Gorice. To predstavlja zanjo novo poglavje v plesnem življenju, saj je pravega soplesalca zelo težko poiskati. S Stefanom sta člana plesnega kluba ŠRKD Diamant Ljubljana, slovenske plesne zveze in slovenske državne reprezentance.

Neža ima zelo malo prostega časa, saj trenira kar šest dni v tednu, treninge pa ima tako v Sloveniji kot tudi v Italiji. “Nežo poznam, odkar je začela plesati v naši plesni šoli, od leta 2018. Je zelo aktivna, prizadevna plesalka, ki vedno stremi k perfekcionizmu. Kot izredno nadarjeno sem jo videl že ob njenih začetkih v našem plesnem klubu, ko je plesala še z drugim plesalcem,” izpostavi trener latinskoameriških plesov Zoran Plohl.

Z novim soplesalcem sta zelo hitro začela dosegati dobre rezultate na domačih in mednarodnih tekmovanjih, ki so rezultat njunega trdega dela. “Z vztrajnostjo, predanostjo, jasnimi cilji in podporo domačih nama uspeva premagovati vse ovire in kilometre na cesti ter plesnem podiju,” doda mlada plesalka. Trener Zoran Plohl pa izpostavi njene jasno zastavljene cilje in pravi, da “ve, kaj hoče doseči, in verjamem, da ji bo uspelo, saj je tudi vztrajna. Vztrajnost in delovna disciplina pa sta ob talentu še kako potrebni za dosego visokih ciljev”.

Ob številnih drugih rezultatih se lahko pohvalita z nazivom državnih podprvakov v standardnih plesih, ki sta ga osvojila januarja 2020, po samo dveh mesecih skupnega plesanja, in z uvrstitvami v finale na mednarodnih tekmah WDSF.

Pandemija covida-19 ji je povzročila kar nekaj izzivov, saj soplesalec v času ukrepov ni mogel prihajati v Slovenijo. Poleg tega pa so bila odpovedana tudi tekmovanja. Treningov nista prekinila – prilagodila sta jih, tako da sta vadila na daljavo. Tako sta ohranjala svojo formo in še povečala motivacijo, na tekmovanjih pa pokazala, da so njuni uspehi in uvrstitve v finale zanesljivi. To dokazuje že rezultat na lanskem državnem prvenstvu, saj sta postala trikratna državna prvaka v disciplini standardnih in latinskoameriških plesov ter v kombinaciji desetih plesov. Pohvalita pa se lahko tudi z zmago na mednarodni tekmi WDSF v Franciji, ki je potekala lani poleti.

Zelo sta ponosna, da sta se njuni imeni znašli na lestvici svetovnega ranga. Ob koncu lanskega leta, ko sta zapustila starostno kategorijo starejših mladincev, sta bila na svetovni lestvici na šestem mestu v disciplini latinskoameriških plesov in na 14. mestu v disciplini standardnih plesov.

Lani jeseni sta kot edini plesni par zastopala Slovenijo na svetovnih in evropskih prvenstvih. Domov sta prinesla 13. mesto v kombinaciji desetih plesov, ki sta ga osvojila na svetovnem prvenstvu, in deveto mesto v kombinaciji desetih plesov, ki sta ga dosegla na evropskem prvenstvu.

Letos (januar 2022) sta prestopila v člansko kategorijo. Pred njima so visoki cilji, med katerimi Neža izpostavlja: priti med najboljših 50 plesnih parov oziroma postati par z zvezdico, udeležiti se svetovnih in evropskih prvenstev v kategoriji U21 ter v petih letih v članski kategoriji postati evropska in svetovna prvaka.

“Trenutno energijo usmerjava v svojo plesno kariero, nato pa želiva svoje znanje deliti z mlajšimi plesalci kot plesna pedagoga in trenerja. Sama želim postati tudi mednarodna sodnica,” o svojih željah pove nadobudna plesalka.

Njena prva vzornika sta bila slovenska plesalca in svetovna prvaka Katarina Venturini in Andrej Škufca. “Z odraščanjem sem dobila širši vpogled v plesno sceno, moji vzorniki pa so plesni par Zoran Plohl in Tatjana Lahvinovič Galčun ter Aleksej Galčun,” poudari plesalka.

Trdo delo, tekmovanja, plesni kampi in izobraževanja so ključni za uspeh mladega plesnega para. Ker verjame v športni ples, se je znova prijavila na razpis. “Zavedam se, da uresničevanje mladostniških sanj ni dano vsakemu, zato sem vsem, ki me podpirajo in mi pomagajo, iskreno hvaležna,” zaključi perspektivna plesalka.

Alen Bečirević
namizni paratenisač
Ali Botonjić
kikboksar in taekwon-doist
Anej Gorenjak
trobentač
Bor Artnak
tenisač
Erazem Žganjar
flavtist
Jana Dremelj
veslačica
Marija Judež
raziskovalka naravoslovnih znanosti
Maša Majcen
flavtistka
Monika Bartol
triatlonka
Neža Colja
športna plesalka
Nina Pavšek
klarinetistka
Patrik Žnidaršič
kemik, matematik in programer
Rahela Češarek
fagotistka