Leto rojstva
2003
Disciplina delovanja:
glasba – fagot
Dosedanji dosežki:
zlata plaketa in 1. nagrada v disciplini fagot na državnem tekmovanju v Domžalah (2019); 1. nagrada v disciplini fagot na mednarodnem tekmovanju na Hrvaškem (2019); 1. nagrada v disciplini fagot na mednarodnem tekmovanju na Švedskem (2019); zlata plaketa, 1. nagrada, priznanje za 100 točk in priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe v disciplini fagot na državnem prvenstvu na Ptuju (2022)
Vzorniki:
prof. Dag Jensen, prof. Ole K. Dahl
Cilji in želje:
postati vrhunska glasbenica solistka, članica profesionalnega simfoničnega orkestra, profesorica, predajati pridobljeno znanje in izkušnje mladim

Rahela Češarek zaključuje 4. letnik na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Je nadarjena glasbenica, ki igra na fagot. Trenutno se pripravlja na maturitetne izpite in sprejemne izpite na akademiji za glasbo v tujini, saj želi v prihodnosti študirati v Oslu, Münchnu ali Mannheimu. “S ponosom vas lahko obvestim, da sem z norveške akademije za glasbo v Oslu tudi že prejela odgovor, da me z veseljem sprejmejo,” navdušeno pove mlada glasbenica.

Ne prihaja iz glasbene družine, a vendar so jo starši usmerjali v glasbo in jo tako vpisali v glasbeno šolo. Začela je igrati kljunasto flavto na glasbeni šoli v Radovljici. “Kmalu zatem mi je moj sedanji profesor, Dejan Rihtarič, predstavil fagot, inštrument, ki me je v trenutku očaral in odločila sem se za igranje nanj, čeprav si takrat nisem mogla predstavljati, kam me bo to popeljalo,” o svojih začetkih igranja na fagot pove Rahela.

Profesor Dejan Rihtarič Rahelo spremlja že od njenih glasbenih začetkov. “O Raheli lahko v več pogledih, ki so bistveni pri razvoju mladega glasbenika, govorim in pišem v presežkih, upam si celo trditi, da je ena od najperspektivnejših mladih glasbenikov,” o učenki izpostavi profesor in dodaja, da je “kot mentor ponosen, da je ob vseh naštetih kvalitetah skromna in preprosta oseba, ki upošteva vsak nasvet ter natančno sledi navodilom”.

Tekmovanja in nastopi so ji dajali motivacijo. Nov svet glasbe in muziciranja pa je odkrila, ko je prvič zaigrala s simfoničnim orkestrom, to je bilo 4. leto njenega igranja na fagot. S simfoničnim orkestrom Cantabile se je udeležila turneje po Švici. “Po tednu bivanja, igranja in druženja z akademskimi glasbeniki sem ugotovila, da je to moja pot,” pravi mlada glasbenica. Z orkestrom sodeluje še danes, odprlo pa se ji je tudi veliko novih projektov v Sloveniji in tujini. Novi projekti so ji v izziv: “Vsak projekt, s katerim se spopadem, mi daje poleg užitka igranja, tudi veliko novih znanj pri spoznavanju instrumenta in ljudi, s katerimi ustvarjamo. Igranje v različnih orkestrskih zasedbah mi je dalo širino v igranju.

Fagot igra že 11 let in vedno bolj je prepričana, da je to njena prava pot. Ob igranju ali poslušanju glasbe se ji porajajo različni občutki in to je tisto, kar jo izpopolnjuje in kar želi prenašati tudi na druge. Prav to jo motivira, da ob težkih trenutkih dobi zagon in nadaljuje. ”Projicirati glasbo v njenem bistvu je poslanstvo vsakega glasbenika, največja nagrada je, ko ji to uspe. Ko čutiš spremembo atmosfere ob igranju, ko se delo dotakne poslušalca tako kot tebe, je to največje darilo in potrdilo,” mlada glasbenica o razmišlja o glasbi.

Svoj talent razvija na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani in prav vpis na to šolo je predstavljal njeno prelomno točko. Ob podpori in znanju profesorjev, ki so jo med šolanjem veliko naučili, se je njena želja po nadgradnji znanja še povečala, kar dokazuje njeno udejstvovanje in igranje v različnih glasbenih sestavah. “Šolanje na konservatoriju je bilo, čeprav velikokrat zelo naporno, eno najlepših obdobij, na katerega bom vedno gledala z zanosom,” Rahela opisuje svoje srednješolsko obdobje.

Skozi obdobje igranja fagota je prejela veliko priznanj in nagrad z državnih in mednarodnih tekmovanj. Še posebej izpostavlja letošnje 51. državno tekmovanje mladih slovenskih glasbenikov TEMSIG, kjer je osvojila vseh 100 točk in prejela zlato plaketo, 1. nagrado in posebno priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe.

Zaveda se, da za napredek potrebuje izzive, ki jih bo dobila v tujini, v razredu fagotistov z vsega sveta, kjer bo odkrivala nove meje igranja ter srečala ljudi, od katerih se bo veliko naučila. Njena vzornika sta prof. Dag Jensen in prof. Ole K. Dahl. Stik z njima se ji je zdel zelo oddaljen, a ji je lani na mojstrskem tečaju uspelo sodelovati s prof. Dhalom. Bila je na njegovem tečaju in tako so se ji sanje uresničile.

“Zavedam se tudi, da je pred menoj še veliko dela, a se vsega tega neizmerno veselim,” o svoji prihodnosti pravi talentirana glasbenica in v zaključku doda: “Moja velika želja je, da postanem vrhunska glasbenica solistka, članica profesionalnega simfoničnega orkestra in profesorica, da bom nekoč lahko predala pridobljeno znanje in izkušnje novim mladim upom.”

Alen Bečirević
namizni paratenisač
Ali Botonjić
kikboksar in taekwon-doist
Anej Gorenjak
trobentač
Bor Artnak
tenisač
Erazem Žganjar
flavtist
Jana Dremelj
veslačica
Marija Judež
raziskovalka naravoslovnih znanosti
Maša Majcen
flavtistka
Monika Bartol
triatlonka
Neža Colja
športna plesalka
Nina Pavšek
klarinetistka
Patrik Žnidaršič
kemik, matematik in programer
Rahela Češarek
fagotistka