Leto rojstva
2004
Disciplina delovanja:
šport - tenis
Dosedanji dosežki:
bronasta medalja v tenisu (posamezno) in bronasta medalja v tenisu (dvojice) na evropskem mladinskem prvenstvu v Švici (2021); 15. mesto (posamezno) na svetovni mladinski ITF lestvici (2022); 2. mesto (posamezno) na mladinskem ITF turnirju (grade A) v Braziliji (2022); zmaga v tenisu (posamezno) proti reprezentanci Paragvaja ter uvrstitev v kvalifikacije za 1. svetovno skupino na Davis Cupu v Portorožu (2021); 1. mesto v tenisu (dvojice) na mladinskem ITF turnirju v Belgiji (2021); 1. mesto v tenisu (posamezno) na mladinskem ITF turnirju na Češkem (2021); 1. mesto v tenisu (dvojice) na mladinskem ITF turnirju v Tuniziji (2021); 1. mesto v tenisu (dvojice) na mladinskem ITF turnirju v Avstriji (2021); 1. mesto v tenisu (posamezno) na mladinskem ITF turnirju v Nemčiji (2021); 1. mesto v tenisu (posamezno) na uradni lestvici TZS do 18 let v Sloveniji (2021); 1. mesto v tenisu (dvojice) na mladinskem ITF turnirju na Poljskem (2020); 1. mesto v tenisu (posamezno) na mladinskem ITF turnirju v Radomljah (2020); 1. mesto in naslov državnega prvaka do 16 let v tenisu (posamezno) na poletnem državnem prvenstvu do 16 let v Mariboru (2020); 1. mesto in naslov mladinskega državnega prvaka v tenisu (posamezno) na poletnem državnem prvenstvu do 18 let na Ptuju (2020)
Vzorniki:
Novak Djoković, Andraž Bedene
Cilji in želje:
postati najboljši teniški igralec na svetu, postati prvi slovenski teniški igralec z zmago na turnirju serije ATP

Sedemnajstletni Bor Artnak je eden najperspektivnejših mladih teniških igralcev v Sloveniji in Evropi. Svoj talent potrjuje z odličnimi mesti na državnih in tujih tekmovanjih. Med drugim je osvojil kar dve bronasti medalji (posamično in dvojice) na evropskem mladinskem prvenstvu v Švici julija 2021. Sezono 2022 je začel z uvrstitvijo v finale enega najmočnejših mladinskih turnirjev Banana Bowl v Braziliji. Trenutno je kot edini Slovenec na lestvici mladincev med 15 najboljšimi na svetu. Njegov cilj je postati najboljši teniški igralec na svetu in želi si postati prvi slovenski teniški igralec z zmago na turnirju serije ATP.

Bor Artnak, ki prihaja iz Šmartnega pri Litiji, je mlad teniški igralec. Za ta šport se je odločil, ker je izrazito individualen in je tako vedno odvisen zgolj od samega sebe. Tenis trenira že od svojega četrtega leta, inspiracijo in navdih dobi pri drugih uspešnih slovenskih športnikih, za katere navija in se veseli njihovih uspehov. Njegov vzornik je od prvega dne tudi Novak Djoković. “Ko sem ga prvič videl po televiziji, sem si želel igrati kot on. Zdi se mi, da imava podoben karakter,” pravi mladi teniški as, ki trenutno obiskuje 3. letnik Gimnazije Litija in s pomočjo profesorjev zelo dobro usklajuje svoje šolske obveznosti s treningi tenisa.

Življenja brez tenisa si ne predstavlja več, všeč pa mu je tudi zato, ker rad potuje in pri tem spoznava nove države in kulture. Pravi, da je po naravi bolj zadržan, na teniškem igrišču pa pokaže svojo samozavest in odločnost.

Tekmovati je začel že zelo kmalu in ker je bil zelo uspešen, je dobil še dodatni zagon. “V kategoriji do 12 let sem bil eden najboljših v Sloveniji, v kategoriji do 14 let pa sem se že pomeril tudi z vrstniki po Evropi in tekmovanja do 14 let zaključil med 20 najboljšimi tekmovalci na evropski teniški lestvici,” pravi Bor in doda, da je tudi stalni član mladinskih slovenskih teniških reprezentanc.

Pri svojih 17 letih Bor velja za enega najbolj perspektivnih evropskih teniških igralcev, pravi njegov trener Andraž Bedene. “Kot teniški trener Bora spremljam že od njegovega desetega leta, ko se je začel udeleževati turnirjev po Sloveniji in premagoval svoje vrstnike. Borova vztrajnost in pridnost na treningih pripomoreta k še boljšim rezultatom in vsako leto lepo napreduje. Kadar mu kaj dela preglavice, prosi, da se trening podaljša, in da se stvar izboljša.”

Trenutno tenis trenira dvakrat na dan po dve uri, poleg tega pa ima še kondicijski trening. “Z Borovim odraščanjem postaja vse skupaj iz meseca v mesec bolj naporno in bolj na profesionalnem nivoju,” pravi trener Bedene.

Največji dogodek je bil zanj nastop za člansko reprezentanco na srečanju proti Paragvaju v septembru 2021, na katerem je debitiral in Sloveniji priboril odločilno točko za skupno zmago. “V čast mi je bilo zastopati našo zastavo pred vsemi gledalci v živo in pa pred mnogimi za televizijskimi sprejemniki,” pravi.

“Da gresta njegov razvoj in talent v pravo smer, se je pokazalo, ko je, star 17 let, osvojil kar dve medalji na evropskem mladinskem prvenstvu v Švici julija 2021,” je poudaril Marko Por, predsednik strokovnega sveta Teniške zveze Slovenije. Z mladinskega evropskega prvenstva je namreč kot edini udeleženec med fanti in dekleti domov prinesel dve medalji – bronasto posamezno in bronasto v dvojicah.

Dobri rezultati so mu prinesli status perspektivnega športnika, štipendijo Olimpijskega komiteja, a najpomembnejše zanj je to, da je dobil ogromen zagon za nadaljnje delo in potrditev, da je do sedaj dobro delal.

Sezono 2022 je začel z uvrstitvijo v finale enega najmočnejših mladinskih turnirjev Banana Bowl v Braziliji. Nove točke, ki jih je osvojil na tem turnirju, so ga že v začetku sezone povzdignile med najboljših 15 mladincev na svetu. »To mi je velika spodbuda za naprej in hkrati tudi velik izziv. Eden mojih vzornikov, najboljši slovenski teniški igralec Andraž Bedene, je bil na mladinski lestvici najvišje na 31. mestu, in vesel sem, da sem uspel to uvrstitev tako izboljšati,« pravi perspektivni tenisač.

Za prihajajočo sezono si je postavil visoke cilje. Želi postati edini slovenski teniški igralec, ki se je kdaj koli uvrstil med najboljših pet mladincev na svetu. »Z dobrimi nastopanji na turnirjih visoke kategorije sem si zagotovil mesto nosilca na vseh mladinskih turnirjih za Grand slam. Pred mano so tako nastopi na Roland Garrosu, v Wimbledonu in na US Open turnirju,« pove o svojih načrtih za letošnjo sezono. 

“Poleg igranja turnirjev najvišje kategorije med mladinci imam za drugo leto v načrtu tudi igranje profesionalnih članskih turnirjev za svetovno ATP lestvico. Tudi tu sem nase opozoril že v juniju, saj sem na krstnem nastopu vknjižil zmago in se uvrstil na lestvico,” pravi. Trenutno zaseda 16. mesto med mladinci na svetu, sezona pa se je šele začela, zato verjame, da gre lahko še višje.

Čeprav prijatelji zanj pravijo, da je skromen, njegovi športni cilji niso prav nič skromni. Že med zgoraj naštete cilje v zaključku doda še: “Želim postati najboljši teniški igralec na svetu in tudi prvi Slovenec z zmago na turnirju serije ATP.”

Alen Bečirević
namizni paratenisač
Ali Botonjić
kikboksar in taekwon-doist
Anej Gorenjak
trobentač
Bor Artnak
tenisač
Erazem Žganjar
flavtist
Jana Dremelj
veslačica
Marija Judež
raziskovalka naravoslovnih znanosti
Maša Majcen
flavtistka
Monika Bartol
triatlonka
Neža Colja
športna plesalka
Nina Pavšek
klarinetistka
Patrik Žnidaršič
kemik, matematik in programer
Rahela Češarek
fagotistka