Leto rojstva
2004
Disciplina delovanja:
znanost – astronomija – biologija – fizika – matematika – kemija
Dosedanji dosežki:
srebrna medalja v disciplini evropska olimpijada eksperimentalne znanosti na Olimpijadi na Madžarskem (2021); uvrstitev na mednarodno olimpijado iz astronomije in astrofizike v Kolumbiji (2021); uvrstitev na mednarodno olimpijado iz astronomije in astrofizike v Gruziji (2022); uvrstitev na astronomsko olimpijado petih držav na Madžarskem (2021); 1. mesto in zlata Preglova plaketa v disciplini kemija na državnem tekmovanju v Ljubljani (2021); peto mesto in zlato Proteusovo priznanje v disciplini biologija na državnem tekmovanju v Ljubljani (2021); četrto mesto in zlato priznanje v disciplini naravoslovje na državnem tekmovanju v Ljubljani (2021); drugo mesto, druga nagrada in zlato priznanje v disciplini astronomija na državnem tekmovanju v Ljubljani (2022); peto mesto v disciplini hitro računanje na mednarodnem tekmovanju v Latviji (2021); četrto mesto v disciplini hitro računanje na državnem tekmovanju v Litiji (2020); šesto mesto v disciplini hitro računanje na mednarodnem tekmovanju v Estoniji (2020); sedmo mesto in pohvala v disciplini astronomija na državnem tekmovanju v Ljubljani (2021); zlato priznanje v disciplini logika na državnem tekmovanju v Ljubljani (2019); zlato priznanje v disciplini računalniki na državnem tekmovanju Bober v Ljubljani (2020); peto mesto in zlato priznanje v disciplini razvedrilna matematika na državnem tekmovanju v Ljubljani (2022); deseto mesto v absolutni kategoriji v disciplini astronomsko opazovanje na državnem tekmovanju v Trnovem pri Novi gorici (2022)
Vzorniki:
brat Jon
Cilji in želje:
boriti se za žensko enakopravnost na znanstvenem področju, biti navdih za ostala dekleta, raziskovati in odkriti do sedaj neznano in vedeti vedno več

Marija Judež obiskuje tretji letnik Srednje elektro šole in tehniške gimnazije na Šolskem centru Novo mesto in je izjemno nadarjena na področju astronomije in naravoslovja. Do sedaj je skupaj osvojila 62 zlatih priznanj na državnih tekmovanjih z različnih področij znanj. Tekmovanja jo izpopolnjujejo, na učenje pa že od malega gleda pozitivno in v njem uživa. Zelo rada poprime za teleskop in ponoči opazuje vesolje. Že od nekdaj je radovedna in želi čim bolje razumeti svet okrog sebe. Želi postati znanstvenica in se boriti za žensko enakopravnost na tem področju.

Njena aktivna pot na tekmovanjih iz znanja se je začela v šestem razredu osnovne šole, ko je začutila veselje ob nadgrajevanju znanja na različnih področjih. V šestem razredu je kot prva postala Naj učenka šole in ta naziv obdržala še vsa nadaljnja leta osnovnošolskega izobraževanja.

Njen vzornik je starejši brat Jon, ki ga je vedno občudovala, kako dosega uspehe iz matematike, fizike, kemije in biologije, kasneje pa še iz astronomije. »Ponosna sem bila, da sem njegova sestra, a prišel je dan, ko sem se tudi jaz želela prijaviti na tekmovanje in na priprave v šoli, pa me niso sprejeli, češ da sem premlada, a jaz sem čutila, da zato, ker sem punca,« o svojih začetkih s področja znanja pove dijakinja. Pravi, da učitelji, ki so občudovali brata Jona, niso verjeli, da bi bila lahko uspešna tudi njegova mlajša sestra. S prošnjami do učiteljev je uspela priti na tekmovanje in tudi zmagati. Takrat se je odločila, da bo sledila svojim sanjam in ne bo upoštevala prepričanj drugih, ki morda mislijo, da so določena področja le za fante.

Zelo rada poprime za teleskop in ob 3. uri ponoči raziskuje in se čudi velikim lepotam vesolja. Kadar je ponoči zelo mrzlo, se mora toplo obleči, kar lahko pomeni tudi do petero hlač, kombinezon, pet majic, bundo, kape in rokavice, pri sebi pa ima grelnike za roke in noge. »Zares se mi zdi neverjetno, da nas je mati narava z milijoni let evolucije pripeljala do tako zmogljivega očesa, da lahko z njim jasno uzrem 2,5 milijonov svetlobnih let oddaljeno Andromedino galaksijo,« pove dijakinja, ki je navdušena nad dosežki človeštva, kot je projekt James Webb Space Telescope, ki bo pokazal neznane in nikoli prej videne globine vesolja in komaj čaka na nova odkritja.

Že od nekdaj je radovedna in želi čim bolje razumeti svet okrog sebe. Vključuje se na tekmovanja, kjer so številne teme, ki jih v šoli ne obravnavajo, se jih pa z veseljem loti sama. Tekmovanja jo izpopolnjujejo, na učenje pa že od malega gleda pozitivno in v njem uživa.

Dosežki s tekmovanj ji dajejo potrditev, da se razvija. Do sedaj je skupaj osvojila 62 zlatih priznanj na državnih tekmovanjih iz znanja matematike, fizike, astronomije, računalniškega razmišljanja, logike, kemije, biologije, naravoslovja, slovenščine, sladkorne bolezni, Vesele šole, razvedrilne matematike in drugih številnih področij. V srednji šoli ji zmanjkuje časa za intenzivne priprave na vsa tekmovanja, zato se je usmerila v naravoslovje, ki je njeno ciljno področje. »Narava me navdihuje, ker zna ustvariti čudovito ravnovesje, v naravi ni odpadkov, snovi krožijo in se uporabijo vedno znova in znova, ne da bi se iztrošile,« o svojem navdušenju nad naravoslovjem pove Marija.

Njena mentorica in razredničarka mag. Valentina Mavrič Klenovšek Marijo spremlja že tretje šolsko leto. Marijo opiše kot prijazno in zgovorno dekle, ki ve, kaj hoče in vztrajno zasleduje svoje cilje. Ker si želi več kot le obvladati šolsko snov, pripoveduje učiteljica, se nenehno izpopolnjuje in nadgrajuje svoje znanje. Pravi, da je resnično izjemna dijakinja, ki premika meje srednješolskega razumevanja sveta.

Poslanstvo nadobudne dijakinje je delo z mikroskopom in teleskopom. »Uspeh je ljubezen do znanja z močjo vztrajnosti,« je misel, ki jo je v devetem razredu zapisala za kipec Rastoče knjige in pravi, da je to misel, ki jo najbolje opiše. Želi se usmeriti v astrobiologijo, interdisciplinarno vedo, ki združuje astronomijo in biologijo ter znanstveno raziskuje možnosti zunajzemeljskega življenja. Sodelovala je na Mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike, kjer se je preizkusila v nalogi, pri kateri je morala izračunati, ali so na določenih poznanih planetih izven našega osončja temperature primerne za življenje.

Hvaležna je organizaciji ZOTKS, da organizira tekmovanja iz znanja: »Prek njih sem odkrila strast do učenja. Brez tekmovanj se verjetno ne bi nikoli tako poglobila v znanost in odkrila velike ljubezni, ki jo skriva.« Njen najpomembnejši dosežek je srebrna medalja na Evropski olimpijadi eksperimentalne znanosti 2021. V zadnjih treh letih je edina punca, ki se je uvrstila na to tekmovanje. Prav tako pa je tretjo dekle v zgodovini Slovenije, ki se je v drugem letniku srednje šole že uvrstilo na svetovno olimpijado iz astronomije in astrofizike IOAA 2021.

V letošnjem letu ji za uvrstitev na olimpijado dobro kaže, zato se bo še naprej trudila nadgrajevati svoje astronomsko znanje in bo na zaključno izbranih testih dala vse od sebe. Pred kratkim se je uvrstila tudi v finalni krog Sanktpeterburške astronomske olimpijade, na kateri pa v zadnjem krogu zaradi razmer ni sodelovala. Zadnji njen večji dosežek je uvrstitev na mednarodno olimpijado iz astronomije in astrofizike IOAA 2022, ki bo avgusta v Gruziji.

Želi si postati znanstvenica in se boriti za žensko enakopravnost na tem področju ter biti zgled vsem ostalim, ki sledijo svojim sanjam ne glede na mnenja drugih. Pokazati želi svojo vztrajnost, saj je to, da je na obeh znanstvenih olimpijadah nastopila kot edina punca v ekipi, ne ustavi. V zaključku poudari, da želi pokazati svetu: »Hej, tukaj sem, dekle sem in obvladam fiziko, astronomijo in matematiko.«

Alen Bečirević
namizni paratenisač
Ali Botonjić
kikboksar in taekwon-doist
Anej Gorenjak
trobentač
Bor Artnak
tenisač
Erazem Žganjar
flavtist
Jana Dremelj
veslačica
Marija Judež
raziskovalka naravoslovnih znanosti
Maša Majcen
flavtistka
Monika Bartol
triatlonka
Neža Colja
športna plesalka
Nina Pavšek
klarinetistka
Patrik Žnidaršič
kemik, matematik in programer
Rahela Češarek
fagotistka