Leto rojstva
2003
Disciplina delovanja:
umetnost – glasba – flavta
Dosedanji dosežki:
1. mesto v disciplini flavta na državnem tekmovanju v Ljutomeru (2022); 1. mesto v disciplini flavta/pihala na mednarodnem tekmovanju v Stockholmu; 1. mesto v disciplini flavta na mednarodnem tekmovanju v Londonu (2021); 1. mesto v disciplini komorne skupine s pihali na državnem tekmovanju v Mariboru (2021); 1. mesto v disciplini flavta na mednarodnem tekmovanju v Beogradu (2020); 1. nagrada v disciplini flavta/pihala na mednarodnem tekmovanju v Budimpešti (2021); zlata plaketa v disciplini flavta na mednarodnem tekmovanju v Beogradu (2020); 1. nagrada v disciplini flavta na mednarodnem tekmovanju v Bostonu (2019); 2. mesto v disciplini flavta na mednarodnem tekmovanju v Novem Sadu (2019); srebrna plaketa v disciplini flavta na državnem prvenstvu v Domžalah (2019); 2. nagrada v disciplini flavta/pihala na mednarodnem tekmovanju v Luganu (2021)
Vzorniki:
Emanuel Pahud
Cilji in želje:
nadaljevati študij na eni izmed akademij v Evropi, igrati v priznanem orkestru in skupaj z glasbo potovati po svetovnih koncertnih dvoranah, postati profesorica

Maša Majcen je talentirana mlada flavtistka, ki letos uspešno zaključuje 4. letnik Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Glasba jo navdihuje že od malih nog. Njeno uspešnost dokazujejo dobri rezultati na domačih in mednarodnih tekmovanjih. V šestih letih svojega igranja je osvojila kar 25 zlatih plaket, od tega kar petkrat prejela vseh 100 možnih točk in trinajstkrat zasedla prvo mesto. Igra v Kvartetu flavt in v prihodnosti načrtujejo svoje koncerte. Njena največja želja je igrati v priznanem orkestru in skupaj z glasbo potovati po svetovnih koncertnih dvoranah

Maša Majcen, ki prihaja iz Ptuja, je nadobudna mlada flavtistka. Svojo glasbeno pot je začela z vpisom v Glasbeno šolo Karol Pahor Ptuj. Z glasbili se je spoznala že v glasbenem vrtcu, nadaljevala je kot glasbena pripravnica in nato z igranjem prečne flavte, ki jo zaznamuje še danes.

Pravi, da jo glasba navdihuje že od malih nog. “Izražanje svojih čustev in občutkov skozi melodijo in zvok, se mi zdi nepopisan dar, ki ga glasbeniki skrivamo v sebi,” pripoveduje mlada flavtistka. Igra pod mentorstvom prof. Eve Purkeljc in od takrat je začela v glasbi neizmerno uživati. Vsaka skladba jo popelje na drug konec sveta.

Mlada flavtistka se lahko pohvali s številnimi dobrimi uvrstitvami na državnih in mednarodnih tekmovanjih. V drugem razredu flavte se je udeležila prvega mednarodnega tekmovanja Svirel in osvojila prvo zlato priznanje. V šestih letih je osvojila kar 25 zlatih plaket, od tega kar petkrat prejela vseh 100 možnih točk in trinajstkrat zasedla prvo mesto.

Glasbeno šolo Karol Pahor je s svojimi nastopi predstavljala tako doma kot v tujini. Nastopala je že na Švedskem, v ZDA, Veliki Britaniji, Italiji, na Hrvaškem, v Srbiji, na Slovaškem, v Švici in na Madžarskem. Mlajše generacije navdušuje na številnih šolskih in izvenšolskih nastopih.

Novembra 2019 so jo na osnovi osvojenih rezultatov iz tekmovanja Temsig povabili, da prvič zaigra s simfoničnim orkestrom mladih glasbenikov na prireditvi ob 200-letnici glasbenega šolstva Slovenije. Njene sanje so bile biti del orkestra in nastopati v veliki dvorani, polni publike, in s tem nastopom so se ji sanje tudi uresničile. “Pri nastopanju z orkestrom sem se počutila del velike družine, katere sanje so s publiko deliti svojo ljubezen do glasbe in čustva, ki jih glasba skriva v sebi,” flavtistka opiše svoje občutke ob prvem igranju v orkestru.

Poleg tekmovanj je deležna tudi drugih priznanih nagrad. V šolskem letu 2017/2018 ji je župan mestne občine Ptuj podelil listino ’Naj glasbenica’ za najboljšo učenko glasbenih šol mestne občine Ptuj. Ta dosežek ima prav posebno mesto v njenem srcu, saj je bilo to njeno zadnje leto, preden je odšla na šolanje v Ljubljano.

Svoje šolanje nadaljuje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, kjer je v lanskem šolskem letu z odličnim uspehom zaključila tretji letnik, smer Modul B, instrument flavta. Pod mentorstvom prof. Irene Rovtar je v treh letih pridobila veliko novih izkušenj in znanj, udeležila se je seminarjev in tekmovanj tako na državni kot tudi mednarodni ravni.

Ne gre mimo, da ne bi izpostavila pandemije covida-19, ki ji je delo zelo otežila, poleg tega pa so bila odpovedana vsa tekmovanja. Kljub vsem težavam in delu na daljavo se je uspešno udeležila številnih mednarodnih tekmovanj, ki so potekala po internetu. V tem času je prejela veliko nagrad, med njimi prvo nagrado na tekmovanju British flute society Young Performer Competition, v svoji kategoriji zmagala na tekmovanju North International music competition 2021, 1. nagrado in naziv ’Laureate of the First Price’ na 11. tekmovanju International Young Soloists Competition. Dobre uvrstitve so ji prinesle tudi povabilo za nastop na zaključnem koncertu v Veliki Britaniji in nastop na recitalu v sloviti dvorani Carnegie Hall v New Yorku.

Igra v Kvartetu flavt in v letu 2020/2021 so skupaj osvojili prvo nagrado in zlato plaketo na 50. Državnem tekmovanju Temsig. S kvartetom nadaljuje glasbeno ustvarjanje in v prihodnosti načrtujejo tudi koncerte. “V okviru ljubljanske glasbene mladine prirejamo recital in se veselimo skupnega ustvarjanja tudi septembra, ko bomo nastopile na festivalu Arsana na Ptuju,” o svojih načrtih pove flavtistka.

V letu 2022 je pod mentorstvom prof. Lize Hawlina dosegla prvo mesto in zlato plaketo z 99 točkami v disciplini flavta na 51. Državnem prvenstvu Temsig. Prof. Hawlina mlado glasbenico pozna že iz časa šolanja na nižji glasbeni šoli. “Ne samo da je na glasbenem področju uspešna, Maša je tudi odličnjakinja pri splošnih predmetih. Vidim jo kot zelo zrelo, pametno dijakinjo, ki ima odprte mnoge možnosti za študij v tujini,” o svoji učenki pove profesorica.

Navdih za igranje dobi na potovanjih, ki jih izkoristi tudi za nadgradnjo svojega znanja. “Svoj navdih za igranje najraje iščem na potovanjih, ki mi vedno znova prinesejo kakšno dogodivščino,” pravi flavtistka in doda, da je bila letos februarja v Londonu, kjer se je 10 dni izobraževala pri profesorici, ki poučuje na akademiji Royal College. ”Zraven napotkov o igranju mi je priporočila tudi odlične koncerte, operne predstave in muzikale, ki sem si jih z veseljem ogledala,” pripoveduje o svoji izkušnji.

Letos zaključuje zadnji letnik Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Pred njo so sprejemni izpiti za nadaljnje šolanje. Želi si izobraževati na eni izmed akademij v Evropi. Cilje in želje ima zastavljene, pri tem pa ji je zgled njen vzornik Emanuel Pahud. Tudi njena največja želja je igrati v priznanem orkestru in skupaj z glasbo potovati po svetovnih koncertnih dvoranah. “Želim stati na odru in slišati glasen aplavz ter vriske stoječe publike v polni dvorani, ki upa, da je dirigent pripravil še kakšno dodatno skladbo,” o svojih željah doda talentirana glasbenica.

V prihodnosti se vidi tudi v vlogi profesorice, rada pa bi dobila tudi priložnost igranja s simfoniki ali kot solistka na flavti na velikem odru. Njena želja je, da bi nekoč igrala na novoletnem koncertu v dvorani na Dunaju. “Na mladih svet stoji. Uresničimo svoje sanje in razprimo krila,” z mislijo zaključi flavtistka.

Alen Bečirević
namizni paratenisač
Ali Botonjić
kikboksar in taekwon-doist
Anej Gorenjak
trobentač
Bor Artnak
tenisač
Erazem Žganjar
flavtist
Jana Dremelj
veslačica
Marija Judež
raziskovalka naravoslovnih znanosti
Maša Majcen
flavtistka
Monika Bartol
triatlonka
Neža Colja
športna plesalka
Nina Pavšek
klarinetistka
Patrik Žnidaršič
kemik, matematik in programer
Rahela Češarek
fagotistka