Leto rojstva
2002
Disciplina delovanja:
kljunasta flavta
Dosedanji dosežki:
zlato priznanje v disciplini kljunasta flavta na mednarodnem tekmovanju v Sežani (2014); zlata plaketa in 1. nagrada v disciplini kljunaste flavta na državnem tekmovanju v Kopru (2016); nastop na reviji godalnih orkestrov v Lendavi (2014); velika nagrada GŠ Kranj v Kranju (2017); zlata plaketa in 1. nagrada v disciplini kljunasta flavta na državnem tekmovanju v Radovljici (2019), koncert ob obletnici Oddelka za staro glasbo – UL AG v Ljubljani (2019); samostojni koncert v kategoriji kljunasta flavta – duo v Radovljici (2020); samostojni koncert v kategoriji kljunasta flavta – duo v Radovljici (2021); samostojni koncert v kategoriji kljunasta flavta – kvartet in duo v Kranju (2020); opravljen sprejemni izpit z oceno “izjemno umetniško nadarjen” v Ljubljani (2022); prejeta Škerjančeva nagrada v Ljubljani (2022); zlata plaketa in 1. nagrada v disciplini kljunasta flavta na državnem tekmovanju na Ptuju (2022)
Vzorniki:
profesorica Mateja Bajt, Hans Maria Kneihs, Frans Brüggen
Cilji in želje:
postati koncertni flavtist, kljunasto flavto predstaviti na večjih domačih in tujih odrih, predstaviti se kot uspešen flavtist širši javnosti in tako podcenjenemu inštrumentu vrniti ugled

Erazem Žganjar je izjemno nadarjen igralec na kljunasto flavto. To dokazujejo številna priznanja in nagrade na državnih in mednarodnih tekmovanjih, ki jih je začel prejemati že v osnovni šoli. Svojo glasbeno pot danes nadgrajuje na Konservatoriju za glasbo v Ljubljani, v četrtem letniku pa vzporedno kot redni študent obiskuje prvi letnik na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Je zelo aktiven glasbenik, saj poleg šolanja sodeluje pri številnih projektih in na koncertih. V prihodnosti si želi postati koncertni flavtist ter se predstaviti na večjih domačih in tujih odrih.

Erazem, ki bo letos dopolnil 20 let, prihaja iz Kranja. Njegova glasbena pot se je začela že pri petih letih, ko je njegov talent prepoznala vzgojiteljica v vrtcu in kasneje prepričala starše, da so ga vpisali v glasbeno pripravnico. Tam je Erazem spoznal številne inštrumente, a ga je zelo hitro prevzela kljunasta flavta. “Na prvi pogled tako zelo enostaven inštrument je moje življenje zaznamoval bolj kot kar koli drugega,” pravi mladi flavtist.

V želji po znanju se je Erazem s šestimi leti vpisal na Glasbeno šolo Kranj. Pod mentorstvom prof. Mojce Zaplotnik je hitro začel uresničevati svoje sanje in tako s sedmimi leti opravil avdicijo ter postal član Otroškega pevskega zbora RTV Slovenija. To pa je prineslo veliko nastopov in snemanj, ki so vplivali na njegovo dojemanje glasbe ter krepili ljubezen do glasbenega ustvarjanja.

Sočasno z doseganjem izjemnih rezultatov v disciplini kljunasta flavta na državnih in mednarodnih tekmovanjih je začel Erazem z 11 leti na GŠ Kranj obiskovati še pouk klavirja pri prof. Katji Frelih Dobrovoljc. Uspešno je zaključil tudi program tega inštrumenta v glasbeni šoli.

Že zelo zgodaj je začel obiskovati tekmovanja in dosegati dobre rezultate. “Izmed zgodnejših tekmovanj bi najbolj poudaril mednarodno tekmovanje Svirel, ki sem se ga kot solist s kljunasto flavto udeležil aprila 2014. S prejetimi 99,5 točke sem se uvrstil med šest finalistov celotnega tekmovanja,” pravi mladi glasbenik in dodaja: “Od tega trenutka dalje sem prepričan, da se želim na tem področju izpopolnjevati do konca življenja.” Še isto leto pa se je perspektivni flavtist z godalnim orkestrom GŠ Kranj kot solist predstavil na reviji orkestrov v Lendavi, ko so skupaj izvedli znan Sammartinijev koncert v F-duru. Dve leti kasneje pa je prejel zlato plaketo in prvo nagrado v disciplini solist na 45. državnem tekmovanju Temsig. Leta 2017 je ob zaključku izobraževanja na GŠ Kranj izvedel svoj prvi samostojni recital. Za izjemne dosežke mu je šola podelila štiri male in eno veliko nagrado Glasbene šole Kranj.

Še pred zaključkom osnovne šole je bil kot izjemno nadarjen učenec predčasno sprejet na Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana pod mentorstvom prof. Mateje Bajt. V šolskem letu 2017/18 je hkrati obiskoval deveti razred osnovne šole, šesti razred klavirja in prvi letnik strokovnih predmetov na KGBL. Po zaključku osnovne šole, na kateri je bil vsa leta odličnjak, se je kot redni dijak vpisal na KGBL. “Pod budnim očesom prof. Bajt, ki me še danes vodi po svetu kljunaste flavte, sem zagotovo naredil izredno velik napredek, tako v osebnostnem razvoju kot v načinu igranja,” je izpostavil Erazem. Profesorica je prepoznala njegovo željo in trdo delo ter mu tako omogočila sodelovanje in koncertiranje na različnih javnih in internih nastopih. Nastopal je kot solist in kot član različnih komornih zasedb.

“Odlikujejo ga vsesplošna inteligenca in razgledanost ter širok spekter glasbenih interesnih področij,” ga opiše profesorica Mateja Bajt. Pravi, da ga talent in vztrajnost vodita do vidnih uspehov in prejetih nagrad na glasbenem področju. Lahko je zgled vsem učencem, kajti kot pravi profesorica, “je neomajno zanesljiv, vzdržljiv, delaven, točen, natančen in vedno pripravljen ter skrbi za nemoten pouk dela in dobrobit vseh udeleženih”.

Erazem je zelo aktiven glasbenik, ki hkrati s šolanjem sodeluje pri različnih projektih in na koncertih. Izpostavil je: “Že v drugem letniku sem bil povabljen tudi k sodelovanju z ansamblom kljunastih flavt Akademije za glasbo v Ljubljani in leta 2019 smo kot oktet nastopali v Kazinski dvorani ob desetletnici Oddelka za staro glasbo. Poleg obšolskih projektov se mi zdi vredno poudariti, da sem v okviru KGBL nastopal tudi na štirih javnih koncertih in asistiral na štirih maturitetnih nastopih dijakov.” V šolskem letu 2018/2019 je prejel zlato plaketo in prvo nagrado na 48. državnem tekmovanju Temsig. “V komisiji je takrat – na žalost zadnjič – sedel tudi eden mojih največjih vzornikov, Hans Maria Kneihs, od katerega sem prejel sto točk,” doda mladi flavtist, ki se lahko pohvali s številnimi koncerti in tekmovanji. Mednje dodaja tudi prvi samostojni recital kot duo. To je bilo leta 2020, ko se je na festivalu Radovljica v Baročni dvorani graščine predstavil v duu z Evo Majcen, študentko kljunaste flavte na AG. Preden jim je pandemija covida-19 preprečila vse koncerte, so se septembra s takratnim kvartetom kljunastih flavt KGBL predstavili v stolpu Škrlovec v Kranju.

Pandemija covida-19 je preprečila kar nekaj načrtovanih koncertov, vendar se je Erazem v začetku leta 2021, ko so prenehali ukrepi, s polnim zagonom vrnil na konservatorij s svojim četrtim javnim nastopom. Tri mesece zatem pa je opravil maturitetni nastop, za katerega je prejel vse možne točke. S trdim delom mu je uspelo predčasno opraviti maturo iz predmeta glasba, kar mu je omogočilo, da je že lani opravil sprejemne izpite za Akademijo za glasbo Univerze v Ljubljani, na katerih je prejel sto točk in dosegel tudi oceno IUN (izjemno umetniško nadarjen).

Erazem tako letos obiskuje četrti letnik splošnoizobraževalnih predmetov na KGBL in kot redni študent obiskuje tudi prvi letnik Akademije za glasbo v Ljubljani. Letos je nanizal že dva dosežka: prejel je Škerjančevo nagrado, ki mu jo je podelil Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, ter na 51. državnem tekmovanju Temsig že tretjič zapored prejel zlato plaketo in prvo nagrado.

Pred mladim flavtistom pa so pomembne odločitve, ki ga bodo vodile do uresničitve ciljev. Kot pravi sam, “ob zaključku srednje šole prihaja čas sprejemanja življenjsko pomembnih odločitev – izbrati ustrezno akademijo in profesorja za nadaljnje šolanje”. Dodaja: “Moj glavni cilj je postati koncertni flavtist, zato bi rad nadaljeval študij v tej smeri. Najbolj si želim, da bi lahko sebe in kljunasto flavto predstavil na večjih domačih in tudi tujih odrih. Zelo si želim, da bi se kot uspešen flavtist predstavil čim širši javnosti in temu podcenjenemu inštrumentu vrnil ugled, ki mu pripada.”

Kot pravi, je na njegovo motivacijo zelo vplivala profesorica Mateja Bajt, ki je tudi med njegovimi glavnimi vzorniki. “Prav njena pot me še dodatno motivira kot dokaz, da lahko s talentom, predvsem pa z zagnanostjo in trdim delom dosežeš vse, kar si želiš.” Svoje vzornike pa ima tudi na koncertnih odrih – to sta Hans Maria Kneihs in že pokojni Frans Brüggen.

Veliko podpore na njegovi glasbeni poti mu daje mama. V zaključku poudari: “Vsega zgoraj naštetega zagotovo ne bi mogel doseči brez pomoči in podpore svoje mame, ki mi že vsa leta nesebično stoji ob strani ter me finančno in moralno podpira.”

Alen Bečirević
namizni paratenisač
Ali Botonjić
kikboksar in taekwon-doist
Anej Gorenjak
trobentač
Bor Artnak
tenisač
Erazem Žganjar
flavtist
Jana Dremelj
veslačica
Marija Judež
raziskovalka naravoslovnih znanosti
Maša Majcen
flavtistka
Monika Bartol
triatlonka
Neža Colja
športna plesalka
Nina Pavšek
klarinetistka
Patrik Žnidaršič
kemik, matematik in programer
Rahela Češarek
fagotistka