Leto rojstva
2002
Disciplina delovanja:
znanost – matematika, programiranje, kemija
Dosedanji dosežki:
srebrna medalja iz kemije na mednarodnem tekmovanju na Japonskem (2021); bronasta medalja iz kemije na mednarodnem tekmovanju v Turčiji (2020); 4. mesto in zlato priznanje iz programiranja na državnem tekmovanju v Ljubljani (2021); 2. mesto in zlato priznanje iz kemije na državnem tekmovanju v Ljubljani (2021); 7. mesto in zlato priznanje iz logike na državnem tekmovanju v Ljubljani (2021); 1. mesto in zlato priznanje iz kemije na državnem tekmovanju v Ljubljani (2019); zlato priznanje iz matematike na državnem tekmovanju v Ljubljani (2019); srebrno priznanje iz matematike na državnem tekmovanju v Ljubljani (2021); srebrno priznanje iz razvedrilne matematike na državnem tekmovanju v Ljubljani (2021); srebrno priznanje iz programiranja na državnem tekmovanju v Ljubljani (2020); srebrno priznanje iz razvedrilne matematike na državnem tekmovanju na Jesenicah (2020); srebrno priznanje iz logike na državnem tekmovanju v Ljubljani (2019); srebrno priznanje v programiranju na državnem tekmovanju v Ljubljani (2019); srebrno priznanje iz fizike na državnem tekmovanju v Mariboru (2019)
Vzorniki:
Euler, Gauss
Cilji in želje:
nadgrajevati svoje znanje

Devetnajstletni Patrik Žnidaršič je izjemno nadarjen na področju kemije, matematike in programiranja. K naravoslovju sta ga pritegnila razigranost in dejstvo, da lahko iz le nekaj zakonov in konceptov izpeljemo razlage mnogih pojavov v naravi. Prav ta vidika sta osrednja v matematiki in to ga je tudi usmerilo k odločitvi za vpis na Fakulteto za matematiko in fiziko. Na področju kemije, računalništva, programiranja in matematike dosega vidne uspehe. V šolskem letu 2019/2020 je prejel bronasto odličje na mednarodni kemijski olimpijadi, naslednje leto pa je na 53. mednarodni kemijski olimpijadi stopil še stopničko višje in osvojil srebrno odličje. Ima kar nekaj zlatih priznanj in dobrih uvrstitev na državnih tekmovanjih iz kemije, logike in matematike. Za prihodnost si pušča odprta vrata, saj še ne ve, katera smer ga bo najbolj navdušila.

Patrik Žnidaršič prihaja iz Ljubljane in je izjemno nadarjen študent prvega letnika Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Vse bolj pa se usmerja v matematiko, programiranje in kemijo. Nad matematiko in matematičnimi problemi se je navdušil že kot deček, njegovo zanimanje za znanje pa seže tudi čez meje tega predmeta.

Nad matematiko je navdušen, ker, kot pravi »je podlaga vseh drugih znanstvenih panog in ker obravnava vprašanja, ki so včasih ravno toliko povezana z naravo in svetom okoli nas, kolikor niso. Z njo lahko odkrivamo ne samo naš svet, temveč tudi druge svetove.« Pravi, da nam matematika dovoli povezati svetove in odkrivati temeljne resnice, ki se skrivajo v logičnem sklepanju.

To področje ga je začelo zanimati že v osnovni šoli. »Odkar pomnim, imam veselje do reševanja nalog, zato sem se prijavljal na vsa možna tekmovanja,« pravi mladi talent. V srednji šoli se je usmeril predvsem v naravoslovne vede, v kemijo, fiziko, programiranje in matematiko. K naravoslovju sta ga pritegnila razigranost in dejstvo, da lahko iz le nekaj zakonov in konceptov izpeljemo razlage mnogih pojavov v naravi. Prav ta vidika sta osrednja v matematiki in to ga je tudi usmerilo k odločitvi za nadaljnji študij na Fakulteti za matematiko in fiziko.

Na področju kemije, računalništva, programiranja in matematike dosega vidne uspehe. V šolskem letu 2019/2020 je prejel bronasto odličje na mednarodni kemijski olimpijadi, naslednje leto pa je na 53. mednarodni kemijski olimpijadi stopil še stopničko višje in osvojil srebrno odličje. Ima kar nekaj zlatih priznanj in dobrih uvrstitev na državnih tekmovanjih iz kemije, logike in matematike. Andrej Smrdu je bil v času gimnazije njegov učitelj kemije in mentor pri pripravah na tekmovanja iz kemije in naravoslovja. Poleg mednarodnih tekmovanj se Patrik udeležuje tekmovanj pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) in tudi drugih organizatorjev. Jožef Školč, glavi tajnik ZOTKS, je v priporočilu o Patriku zapisal: »Odlikujejo ga zagnanost, vztrajnost in delavnost. Tudi zahtevnejše probleme skuša reševati samostojno, včasih tudi na neobičajen, izviren način. Več ur se lahko osredotoča na reševanje nalog, kar je bistvenega pomena za uspešnost na tekmovanjih, ki neprekinjeno trajajo tudi do pet ur.« Doda tudi, da v priprave na tekmovanja vlaga veliko svoje energije in časa ter da ga ni strah napora. »Prepričani smo, da bo Patrik svoje znanje in potencial znal izkoristiti tudi med študijem in po njegovem zaključku ter tako vidno prispeval k napredku slovenske družbe,« o mladem upu zaključi g. Školč.

V prihodnosti si želi nadgrajevati svoje znanje, dolgoročne vizije ali višjih ciljev pa še nima. Pravi namreč: »Zavedam se, da nimam niti približno dovolj znanja, da bi lahko vedel, katera smer me bo v prihodnosti najbolj navdušila,« in zaključi z mislijo: »Ker ne vem, katera pot je najboljša, si vse puščam odprte.«

Alen Bečirević
namizni paratenisač
Ali Botonjić
kikboksar in taekwon-doist
Anej Gorenjak
trobentač
Bor Artnak
tenisač
Erazem Žganjar
flavtist
Jana Dremelj
veslačica
Marija Judež
raziskovalka naravoslovnih znanosti
Maša Majcen
flavtistka
Monika Bartol
triatlonka
Neža Colja
športna plesalka
Nina Pavšek
klarinetistka
Patrik Žnidaršič
kemik, matematik in programer
Rahela Češarek
fagotistka